Storseger mot tabelljumbon Falun

Det blev en tämligen enkel match när Surahammars IF på onsdagskvällen besegrade Falu IF med klara 5-0 hemma i Surahallen. Sura var det bättre laget och hade också den bästa skärpan i de lägen som skapades under matchen. En moral- och självförtroendehöjande seger för laget som annars mest jobbat i motvind.

Det var på förhand en ytterst osäker uppgift som väntade våra killar. Falun kom till Västmanland med två raka segrar i bagaget och en bra känsla i gruppen. Samtidigt så visste vi att våra egna lirare plågades av osäkerhet och bristande självförtroende efter flera direkt svaga insatser. Men när matchen mot Falun väl kom igång så var det hemmalaget som höll i taktpinnen. Även om gästerna inledde piggt med bra fart under fötterna så kunde vi lätt avväpna deras sporadiska anfallsförsök, mycket tack vare mycket duktige målvakten Lukas Rheyneclaudes.

Spelkvaliteten under de första tio minuterna var väl inget som kommer skrivas in i historieböckerna men det var ändå Sura som såg starkast ut. Därför kändes det också rättvist när Filip Jakobsson inledde målskyttet då han på egen retur och via gästernas målvakt kunde lyfta in 1-0 efter elva minuters spel. När sen Hampus Wallin (bilden) knappa minuten senare kunde bryta sig loss och sätta 2-0 högt bakom Tyson Brouwer i Faluns mål så anade man vilken väg den här matchen skulle ta.

Med lite drygt två minuter kvar av första perioden lossnade ett av plexiglasen i Surahallen och matchen avbröts tillfälligt. När spelet väl kom igång tog det bara en minut innan Sura kunde utöka till 3-0 då Adam Karlsson höll sig framme och kunde peta in en målvaktsretur från nära håll. Ett resultat som stod sig perioden ut.

När andra perioden startade så inledde gästerna återigen i ett högt tempo och desperat letade dom efter ett mål som skulle kunnat bli en biljett in i matchen, men närmare än en halvchans från Oscar Haglunds sida kom man inte utan när spelet väl vände så kunde Filip Jakobsson flippa pucken mot en framstormande Lukas Söderlund som sköt direkt. Och som han sköt. Med en riktig smällkaramell borrade han upp pucken i nättaket bakom Brouwer och 4-0 var ett faktum. Sura avslutade sedan målskyttet när Lukas Söderlund halvvägs in i mittperioden gjorde sitt andra mål för kvällen och snärtade upp 5-0 med ett stenhårt handledsskott i Brouwers vänstra kryss. Fler mål föll inte och tredje perioden blev till stora delar mest en lång väntan på slutsignalen. Gästerna var alltför tunna i sina anfallsförsök samtidigt som Sura gjorde ett gediget lagjobb över 60 minuter.

Framträdande i hemmalaget var förutom tvåmålsskytten Lukas Söderlund även Hampus Wallin och målvakten Lukas Rheyneclaudes.

Det här var en för lagmoralen otroligt viktig seger för ett Sura som haft det motigt under hösten. Nu fanns både försvarsspelet och anfallsspelet där, men framför allt glädjen. Det var tydligt att grabbarna hade riktigt kul ute på isen och förhoppningsvis kan såväl glädjen som det nyvunna självförtroendet hålla i sig även på söndag då Sura ställs mot Borlänge hemma i Surahallen. Fem matcher kvar att spela och 15 poäng kvar att fajtas om. Vi hoppas på en avslutning i dur som ger en bra känsla inför utmaningarna som väntar i vårserien.

Surahammars IF – Falu IF 5-0
(3-0, 2-0, 0-0)
Skott: 27-31
Utv: Sura 3×2 min, BHF: 6×2 min