Ett ”Hockeyettan allstars” * Experten synas lagen med största chans att gå upp * ”Blåslampa i baken på det etablerade gardet”

Visst känns säsongen 24/25 mer oviss än på länge?

Vilka lag har egentligen störst chans att nå HockeyAllsvenskan i vår?

Hockeyettan-experten Mikael Mjörnberg lyfter här fram tio troliga topplag och placerar in dom i tre kategorier.

Favoriterna, utmanarna och skrällarna.

STÖTTA DITT LAG – KÖP ABONNEMANG PÅ HOCKEYETTAN PLAY!

 

Äntligen dags för nedsläpp.

Hockeyettan mullrar igång kommande helg med flera nyheter.

Dels är det bara 36 lag med, dels har vi ett nytt slutspelsformat i vår.

Många satsande lag, men också flertalet med en lägre profil och budget.

Men det här ska handla om de som gått på offensiven och drömmer om ett långt slutspel i vår.

Vi bad Mikael Mjörnberg, experten som häromveckan listade de 25 bästa värvningarna och som kommande säsong varje måndag tar ut Veckans Lag här, titta framåt lite och utse tio toppkandidater i Hockeyettan 24/25.

Här är hans tips i tre olika kategorier.

LÄS MER: Experten listar de 25 bästa värvningarna i ligan 

Mikael Mjörnberg.

FAVORITERNA: 

* Hudiksvall

Hudiksvall har inte förlorat en slutspelsserie sedan säsongen 17/18 och har sedan dess vunnit nio raka matchserier. Under samma tidsperiod har man deltagit i fem raka kvalserier, men på ett eller annat sätt hittat vägar att snubbla på mållinjen och gå miste om ett avancemang. Med andra ord, med ett sådant facit i ryggen borde det vara Hudiksvall som är den stora vinnaren på att årets säsong bjuder ett rakt slutspel istället för kvalserie.

Skämt åsido. Detta starka facit (det starkaste i ligan sett över nämnda tidsperiod) är förstås resultatet av att man gör något riktigt bra i klubben. Säsong för säsong har man skruvat upp organisationen och sportchefen Lars ”Lillis” Lövblom har byggt lag som verkligen kan konkurrera. Förr eller senare står stjärnorna rätt och då kommer Hudiksvall att avancera i seriesystemet. I dag är man en av maktfaktorerna i Hockeyettan och en förening som nämns med största respekt av alla motståndare.

Upplägget till säsongen 24/25 är dock lite annorlunda. Klubben tycker sig inte ha fått tag i den spets man önskar för att ersätta flyktade stjärnor som Christoffer Jansson och Alexander Bjurström och väljer därför att kliva in i grundserien med en tunn trupp på forwardssidan. Ambitionen är att förstärka längs med vägen. Ett delikat vågspel förstås, kommer det skador kan det bli jobbigt, men gubbe för gubbe bland de spelare som är på plats har Hudiksvall ett stjärnlag. Speciellt backsidan – där Sebastian Walfridsson, Anton Schagerberg och Victor Bemström är spetsvärvningar – ser riktigt vass ut. Det finns absolut ingenting som talar för att Hudiksvall ska misslyckas med att vara med långt framme även när säsongen 24/25 ska summeras. 

LÄS MER: Målkungen: ”Uttalat mål att vi ska upp nu”

Schagerberg. FOTO: LARS SUNDIN

* Västervik 

Klubbar som degraderas från Hockeyallsvenskan brukar mer ofta än sällan famla ganska mycket i mörker när de ska sätta sin första Hockeyettan-trupp. Förståelsen för spelargalleriet och vad som krävs för att lyckas i den ganska komplexa ligan är inte den största hos sportchefer som agerat längre upp i systemet. Västerviks Victor Öhman är undantaget som bekräftar den regeln. Sommarens silly season har varit en uppvisning i fingertoppskänsla i värvningsarbetet.

Det Öhman har satt ihop ute på östkusten är knappast något annat än ett ”Hockeyettan allstars”. Sportchefen har plockat ihop en ensemble av spelare som i sina specifika roller tillhör gräddan av spets i tredjeligan. Allt från keepern Viktor Kokman, via en synnerligen delikat backsida och fram till poängspjuvrar som George Diaco och Emil Öhrvall samt energisprutan Robin Höglund i offensiven. Centerdjupet imponerar och mixen av rutinerat och hungrigt framstår också som genomtänkt. I Västervik finns den perfekta blandningen av skicklighet och rutin från den liga föreningen nu ska spela i.

Sen måste man förstås ha ganska stor respekt för att Västervik är en klubb som kommer ha en ganska tydlig process under säsongens första halva. Endast två spelare är kvar från fjolårstruppen och det brukar ta tid att spela ihop ett helt nytt lag. Roller ska sättas, kemi uppstå och spelsystem finslipas. Det kan rent av vara så att det är orättvist att vänta sig stordåd och serieseger redan i grundserien, men när allt fallit på plats är det onekligen så att Västervik bör pekas ut som en av de riktigt stora favoriterna till att ta klivet upp på andra sidan nyåret. Öhmans gäng är sylvasst.

Kokman. FOTO: HAMPUS NORRSTRÖM

* Troja-Ljungby

Fjolåret blev ett fiasko där Troja missade Allettan och även om man tog sig till slutspel bakvägen inte hade kvalitet nog att kunna utmana där. En säsong man bara vill stryka ett stort streck över och glömma. Men inget ont som inte för något gott med sig. Den sportsliga ledningen med tränaren Jens Gustafsson i spetsen gjorde nyttiga lärdomar av misslyckandet och det syns i hur man tagit sig an bygget av kommande säsongs trupp.

När föreningen växlar in på år två av femårsplanen vars slutmål är att göra Troja-Ljungby till en stabil allsvensk förening igen finns inga ursäkter. Nu är ambitionen att vara vassa igen och vara med och stöka långt framme i den absoluta toppen av ettan. Truppen är byggd därefter. Två saker noterade man ifjol och har sett till att skruva på inför hösten. Laget var för mjukt och bekvämt och tog sig inte till de heta lägena framför kassen. Dessutom var spetsen alldeles för tunn och för få spelare hade egenskaperna att kontinuerligt kunna göra poäng och avgöra matcher.

Följaktligen har ett fränare lag byggts till kommande säsong. Smålänningarna har plockat in spelare som har ganska gedigen erfarenhet från ligan och som tidigare har visat att de klarar av att gå i tuff trafik. Men framförallt har Gustafsson sett till att skaffa sig en palett av spelare som ger honom manöverutrymme och alternativ. Vassa spetsar som Filip Lennström, återvändaren Mikael Roslund och bröderna Max och Joel Wahlgren har adderats till spännande kuggar som stannar kvar (främst Oscar Nordin och Jonatan Wikström). Istället för en offensiv line som ska leda laget finns nu material till tre. Med andra ord, Troja är på riktigt igen och om fjolåret var ett fiasko finns inga ord för att beskriva vad det skulle vara om man inte är med och stökar långt fram med den här truppen. 

LÄS MER: Mikael Roslund: ”Vill vara en av som driver laget”

Joel Wahlgren. FOTO: FREDRIK SKOG

* Brödernas/Väsby

Det har varit så nära, men ändå så långt borta i några säsonger nu när Väsby varit med en bit in i kvalserien, men i slutändan saknat verktygen för att verkligen knyta ihop säcken och avancera upp i Hockeyallsvenskan. Men skam den som ger sig, storsatsningen går träget vidare och till säsongen 24/25 har sportchefen Tom Tärnström skruvat en aning på sin filosofi.

Laget bygger fortfarande kring en stomme av trotjänare som varit med länge och kan stoltsera med fina meriter från högre nivå, men omkring dessa har sportchefen istället för att plocka fler etablerade spelare fyllt på med vad som ska vara framtidens stjärnor. Lite yngre förmågor med stora skills och ett driv för att i framtiden spela sin hockey på betydligt högre nivå. Spelare som Filip Barklund, Jeremias Lindewall och Ludwig Laband (som tyvärr är långtidsskadad) ska agera blåslampa i baken på det etablerade gardet. Den mixen ser riktigt spännande ut när man analyserar Brödernas/Väsby på förhand.

Men även om mixen är det som diskuterats flitigast på förhand är det trots allt ändå så att det är ett riktigt stjärngäng som ska agera ute i norra Stockholm. Brödernas/Väsby har spets i samtliga lagdelar och ska med rätta omnämnas som en av de riktigt stora favoriterna att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan till våren. Under försäsongen har man bitvis kunna flexa en lina bestående av Carl Wassenius, Viktor Hertzberg och Henrik Rommel, vilket annat Hockeyettan-gäng mäter sig med det? 

Friberg, ny i Brödernas. FOTO: HÅKAN HAGMAN

UTMANARNA: 

* Halmstad

Den ständiga underdogen har tillslut fått kliva ut ur skuggan och bekanta sig med rollen som en förening som börjar tas på yttersta allvar. Resultaten Hammers gjort de senaste säsongerna talar för sig själva, omgivningen kan inte fortsätta underskatta laget längre och det har också skett ett skifte i hur man talar om sig själva. Nu är Hockeyallsvenskan inte något diffust långt bort i fjärran längre, nu är det en plats klubbens representanter säger sig vilja vara med och utmana om på riktigt.

Följaktligen har sportchefen Niklas Söderström byggt en bredare trupp till kommande säsong. Den mäktiga stommen som bär Halmstad genom nöd och lust är densamma, men runt omkring de gedigna hockeyarbetarna som historiskt fått alldeles för lite cred har det adderats en hel del intressant spets. Backsidan har biffats upp med två powerplay-backar i form av Filip Persson och Hannes Lindström och offensivt kommer succétränaren Jens Berggard ha fler alternativ att begagna sig av än enbart den förstalina som drivits av nyckelpjäserna Victor Gagic och Robin Dahse.

Hammers har en kort startsträcka i och med att man fått behålla ganska stora delar av det lag som var med och spelade föreningen till kvalserien den gångna våren och man begagnar sig av ett ganska enkelt spel som sett ut att sitta bra på försäsongen. Att supermålvakten Jacob Crespin lämnat (för Kalmar i Hockeyallsvenskan) är förstås ett stort tapp, men det känns inte enormt kännbart i och med att man fått in en habil ersättare i talangfulle Felix Tengvall. Halmstad är inte någon av de riktigt stora favoriterna, men ett lurigt lag som absolut kommer kunna vara med och utmana.

Tengvall. FOTO: ROLAND JOHANSSON

* Karlskrona

I Karlskrona vill man så klart tillhöra de riktigt stora favoriterna att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan, men den krassa verkligheten är att man inte varit särskilt nära en enda gång sedan degraderingen till Hockeyettan. Inför kommande säsong har man dessutom skurit ner sin spelarbudget en aning och växlat in på ett nytt spår med Hampus Melén som fräsch sportchef och kapten på skutan. För första gången på ett bra tag är Karlskrona därför att betrakta som en spännande utmanare snarare än som någon storfavorit.

Den tidigare agenten Melén har satt en tydlig prägel på det bygge som han svetsat ihop i örlogsstaden. Karlskrona ska bryta sig loss från den lite tungfotade hockey man spelade ifjol och komma med mer speed och finess genom mittzonen. Det ska vara mer attackhockey och mer karaktär. Energi in på kassen och skridskoåkning som får motståndarna att bli yra i huvudet. Nyförvärv som Axel Björnkvist, Lukas Sjöblom, Nils Bolin och Liam Engström är långt ifrån samma färdiga stjärnor som klubben kanske haft för vana att värva, men spelare med framtiden för sig som kan växa i rollerna och tillför de attribut Karlskrona varit i behov av.

Gubbe för gubbe är truppen superintressant. Backsidan (som i dagsläget saknar en pjäs) har förstärkts med spännande spelare som Lukas Fredin, Tim Bothén och Tim Welin och mellan stolparna får fjolårets genombrottsman Carl Malmqvist nu chansen att hålla en förstaspade från start. Men känslan är att det här är ett work in progress. Karlskrona har verktygen, men kommer att behöva växa under säsongens gång. Det framstår som att utvecklingspotentialen är större än på många år, men frågan är om det räcker hela vägen redan i vår eller om man får vänta ytterligare en säsong på den riktigt stora utväxlingen. 

Fredrin. FOTO: LEIF HELLERIN

* Visby/Roma

En ny spelare har klivit ut på banan. Nog för att Visby/Roma alltid omnämnts som ett jobbigt gäng som kan skaka om en och annan motståndare och ta sig en bit i ett slutspel. Men det har alltid varit under premissen som underdog och med tillägget ”om alla pusselbitar faller på plats”. Nu har det dock pumpats in nya fräscha stålar i klubben och Visby gör en storsatsning som inte behöver be om ursäkt för sig. Man har inte ett lag som kan skrälla, man har ett lag som kan konkurrera på riktigt säsongen 24/25 och som nästan står på gränsen till att kvalificera sig bland de riktigt stora favoriterna.

Spetsbacken Oscar Eriksson åkte på en korsbandsskada tidigt under försäsongen, men även med honom borta på obestämd tid har Visby vad som kan betraktas som en av ligans i särklass mest intressanta backsidor med spelare som rutinerade Daniel Gunnarsson, Niklas Dahlberg, Olle Andersson och framtidsmannen Andreas Thelander. Där snackar vi spets. Framåt är det kanske lite mer oskrivet (vilket i slutändan är anledningen till att Visby/Roma bara blir en ”utmanare”), men pigge sportchefen André Lundholm har plockat ihop ett manskap där det finns spelare med potentialen att fylla tydliga roller i allt från powerplay-specialisten Alexander Bjurström till bulldozer-brunkaren Simon Eriksson.

Vad som gör Visby till en riktigt intressant spelare är dessutom att de ger intrycket av att laget inte är klart. Det finns mer pengar och ambitionerna är att förstärka med det man tycker sig behöva under säsongens gång. Det vi ser just nu är dessutom bara en smygstart av den riktiga storsatsning mot Hockeyallsvenskan som sägs ligga på lut inom några års tid. Med andra ord kommer vi nog få vänja oss vid att se Visby/Roma i toppen av Hockeyettan under en överskådlig framtiden. Om de inte skulle göra verklighet av sin fulla potential och snubbla upp förstås…

LÄS MER: Alexander Bjurström: ”Finns en dröm att gå hela vägen…”

Dahlberg. FOTO: HAMPUS NORRSTRÖM

* Mariestad

Hockeyettan västra är förmodligen den av de fyra serierna som kommer bli mest intressant under hösten. Detta på grund av att Allettan-lagen inte känns helt självklara och att det är fler gäng än i de andra serierna som kommer kunna blanda sig i kampen. Att Mariestad i det sammanhanget ändå sticker ut som en solklar seriefavorit, ett lag som misslyckas om de inte kniper seriesegern, säger ganska mycket om den potential som finns i det här laget.

Framförallt är det bredden som imponerar. Laget vill under den forne assistkungen Ronny Helanders ledning spela en offensiv hockey där man äger mycket puck och på forwardssidan finns det alternativ så det räcker och blir över. Linus Lööf är en smart värvning, hemvändaren Max Wennlund förmodligen för bra för att spela i Hockeyettan och Emil Smedberg från Skövde och Wiggo Weinö från Kristianstad är riktigt bra spelare som ännu kanske inte fått de riktigt stora rubrikerna. Det ser intressant ut. På backsidan har man dessutom också fått in några offensivt intressanta kuggar i Viktor Nilsson Westlund och Marwin Wedemo. Det kanske fortfarande finns något frågetecken för defensiven som brast ifjol, men där har tränarstaben utlovat att man utarbetat en plan b för vintern.

Det som gör att Mariestad år efter år kan kalla sig en seriös utmanare är dock den kontinuitet man har på nyckelpositioner. Målvakten Tobias Sandberg, backen Tobias Aronsson och anfallaren Jesper Lindén tillhör de främsta aktörerna i sina positioner på Hockeyettan-nivå, men väljer troget att stanna i klubben säsong efter säsong. Den stundande hösten är naturligtvis inget undantag. Där kan vi snacka ryggrad.

Wennlund. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

SKRÄLLARNA: 

* Sundsvall

Efter en rundringning bland den norra seriens sportchefer kan konstateras att Hudiksvall naturligtvis är den riktigt stora seriefavoriten, men att det också finns en grundmurad respekt för det Sundsvall håller på att bygga upp. Med all rätt förstås. Den karismatiske sportchefen Alexander Steen må ha lämnat för ett lite större uppdrag på andra sidan pölen, men hans anda lever kvar i föreningen och Sundsvall har under flera säsonger jobbat på att sätta en kultur. Man har drivna spelare, jobbar hårt och finns där för varandra på ett sätt som gör laget till en riktigt jobbig motståndare.

Men inte nog med att man med årens gång har lyckats förfina sin spelstil så att man nu orkar stå hela distansen ut i matcherna och inte kroknar i tredje perioden. Till kommande säsong har man dessutom lyckats bredda spetsen på ett intressant sätt. Ifjol handlade i stort allt offensivt om trion Sebastian Kaijser, Johan Lindholm och Filip Wiberg. Samtliga i det gänget stannar kvar (vilket i sig är lite uppseendeväckande), men nu adderas dessutom den återvändande poängsprutan Emil Lindblom och ett gäng andra spännande spelare till mixen. Sundsvall får vad man lite käckt brukar kalla secondary scoring och kommer därmed kunna hota ännu mer offensivt.

Nu är man förstås ännu inte där man kan anses vara en jämlik utmanare till storfavoriterna, men i den norra serien blir Sundsvall en vass spelare och det finns potential i det här laget. Att man kan jobba ner motståndare har man visat med eftertryck, kommer det utveckling på några yngre spelare kan det dessutom börja mullra riktigt mycket offensivt. Då kan Sundsvall skrälla.

LÄS MER: Profilen går över till helvisir: ”Inte värt risken längre”

Lindblom. FOTO: ANDREAS PLANCK

* Hanviken

Ska man analysera vilken klubb i Hockeyettan som får ut mest bra hockey per investerad krona är det ingen högoddsare att Hanviken skulle ligga väldigt högt på den listan. Den lilla Stockholmsklubben har byggt upp en riktigt välfungerande organisation och kan utan att erbjuda några löner att tala om bygga ihop en stark trupp som agerat imponerande som kollektiv de senaste säsongerna. Och på den vägen kommer det så klart fortsätta.

Hanviken har satt en strategi för hur de vill att klubben ska fungera med individuella utvecklingsplaner för sin spelare och ett grundspel på isen som gör att framförallt defensiven fungerat fläckfritt. Man har kunnat byta spelare utan att tappa i kvalitet, mycket tack vare en solid stomme som varit med länge och till kommande säsong har man dessutom försökt skruva lite på det offensiva. Bland annat genom tilltänkta målpryglare som Henrik Hallberg och Lukas Macklin bland nyförvärven.

Att Hanviken varit med och stökat långt fram i Allettan flera säsonger i rad är ett kvitto på hur mycket rätt man har gjort, men en slutspelsframgång saknas fortfarande i historieskrivningen. När det börjar bli ”bäst av…”-matcher har Hanviken stått på näsan och huruvida man kan lyckas i år eller inte står kanske och faller ganska mycket i samarbetet med Djurgården. Spelare har slussats åt båda håll de senaste säsongerna, men ska Hanviken kunna flyga hela vägen till ett avancemang bygger det på att de får mer än Djurgården tar. Och för storklubben är det kanske trots allt ganska bekvämt att ha Hanviken i Hockeyettan, i alla fall så länge de själva ligger kvar i Hockeyallsvenskan…

LÄS MER: Målkungen till Djurgården * Wikegård: ”Han är ett fynd”

Macklin. FOTO: ESTER WENNSTRÖM

LÄS MER: Slog igenom i fjol – hur lyckas de i sina nya klubbar? 15 spännande värvningar!

Profilernas uppmaning – stötta DIN klubb * Priser och abonnemang – så följer du Hockeyettan 24/25 * 500 kronor till ditt lag