Mikael Roslund i Trojas tröja – och i KHK:s. FOTO: FREDRIK SKOG OCH LEIF HELLERIN

”Jag vill vara en av dom som driver laget” * Trojas hemvändare Mikael Roslund i intervju * Hyllar talangerna* Flyttar in i gamla pojkrummet

Mikael Roslund är hemma igen.

Han återvänder till Troja-Ljungby med höga krav på sig själv.

– Jag vill vara en av dom som driver det här laget och vill se till att vi tävlar på varje träning och varje match, säger den nygamle forwarden.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * SILLY SEASON * KLIPP BEST OF 23/24

 

Ja, det har ju surrats om det de senaste vårarna, men inte blivit av.

Men nu så!

Nu vänder Mikael Roslund hem till Småland och spel i moderklubben Troja-Ljungby.

– Hm, jag har varit småsugen att flytta tillbaka sista två år, men sen har det ändå blivit att jag stannat kvar i KHK. Men nu var det dags, säger han till hockeyettan.se.

* Varför?

– Jag kände att jag behövde röra på mig. Min utveckling i KHK stannade väl av lite och jag kände att ska jag fortsätta hålla på med hockeyn på den här nivån så måste jag flytta på mig. Det är väl den största anledningen om jag ska försöka summera det kort.

Han är verkligen laddad för det som väntar i höst.

– Hockeymässigt känns det grymt bra! Troja spelar en väldigt utvecklande hockey som jag lockas av och tror ska passa mig bra.

Roslund, 27, som gjort fem raka säsonger i Karlskrona, är värvad som en tänkt toppspelare – och han gillar uppenbarligen det.

– Jamen, jag ska vara en av dom som driver det här. Jag älskar att tävla, både på träning och match, och jag älskar att göra mål och poäng. Jag ser fram emot att verkligen bidra till laget och spela i nån av toppkedjorna, men jag vet ju också att jag måste bevisa att jag är värd det, säger han.

Han flyttar hemåt runt 1 augusti och då blir det inte bara en comeback i Troja-Ljungby.

Det blir också en återkomst till pojkrummet hemma hos mamma och pappa.

– Ja, jag börjar så i alla fall. Dom har ett stort hus och inga av mina syskon bor kvar hemma så det finns i alla fall gott om plats, säger han och skrattar.

Anledningen är att Roslunds sambo Mathilda kommer att bo kvar i lägenheten i Karlskorna.

– Hon har bra jobb här och trivs bra i stan så vill inte riva upp det bara för att jag byter klubb. Jag kommer väl att åka ned då och då när vi har lite längre ledigheter under säsongen, säger han.

***

Mikael Roslund lämnade alltså Troja 2019, då han värvades till KHK och HockeyAllsvenskan.

Första mötet med sin moderklubb kom säsongen 20/21, då båda lagen spelade i Hockeyettan.

* Vad minns du från då?

– Det var jävligt kul att spela i Ljungby med mycket folk på läktaren och många man kände. Det var verkligen speciellt.

* Inga burop då eller tjuvsmällar då?

– Haha, nejdå, jag upplever det som jag var omtyckt där. Man jag tror jag åkte på nån propp av ”Trucken”, säger han och skrattar.

”Trucken” – ja, backikonen Daniel Karlsson Thörnros, alltså – hänger fortfarande med, men annars är det inte så från Trojas lag 18/19 som är kvar.

– Det är väl bara Ernstig (Calle, backen) och ”TT” (Tobias Törnkvist, nu tränare) som är kvar? Men jag har ändå hyfsat koll på laget, vi möter ju dom flera gånger varje säsong.

Lagbygget är långt ifrån klart, men Mikael Roslund är imponerad av de namen som hittills finns på routern.

– Backsidan ser ju grym ut. Dennis Fröland är ju till exempel en riktigt toppspelare i den här ligan.

Han fyller på:

– Sen vimlar det ju av många unga, drivna spelare med talang framåt. Det finns sjukt mycket hockey i såna som Hummer (August) och Håkansson (Axel). Kan dom fortsätta utvecklas så kan det här bli riktigt bra.

Hur bra?

Det återstår att se, men Mikael Roslund spänner redan nu bågen.

– Jag tror ändå på den  femårsplanen Troja lagt upp och målet är ju att ta oss till kvalserien. Det har vi ju inte lyckats med i KHK på fyra år, trots fina förutsättningar och stark trupper, så det vore väldigt kul.

* Till sist — hur kommer det kännas att möta KHK i höst, tror du?

– Det ska framförallt bli roligt. Jag tror ändå jag var uppskattad och omtyckt där av fansen så det blir nog lugnt på det sättet.

* Nån du vill trycka till lite extra?

– Haha, dom har ju tappat många spelare och jag vet ju inte riktigt vilka som kommer att förlänga och så. Men jag är väldigt  bra polare med Sebastian Sundlöv så om han blir kvar – och det hoppas jag verkligen, det är en oerhört smart spelare – så får jag väl sikta in mig på honom, säger han och skrattar igen.

Mikael Roslund har spelat för Tyringe, HA 74, KHK och Troja-Ljungby i ligan och svarat för 186 poäng på 243 seriematcher.

Text: PeO Larsson

LÄS MER: 15 frågor till Mikael Roslund

Silly season-special i Hockeyettan våren 2024 * Klara övergångar * Förlängningar * Häng med i senaste surret!