Hudik vann – men förgäves…

Hudik Hockey hade inget att fundera på inför den avslutande ronden av allsvenska kvalserien. Bara seger räknades, och sedan fick hoppet stå till att de två andra matcherna skulle sluta på ”rätt” sätt.

I hemmamatchen mot Piteå i Holmen Center inför 1363 (!) åskådare tog Hudik en arbetsseger och tre poäng genom siffrorna 3-2 (1-0, 2-0, 0-2) men någonstans där tog också den riktiga glädjen slut på läktarplats i takt med att Vimmerby mål för mål gick ifrån ett uppgivet Halmstad medan däremot matchen mellan Kristianstad och Brödernas Väsby stod och vägde innan Väsby avgjorde (3-5) och skickade tillbaka också Kristianstad till hockeyettan.

Det finns förstås en hel rad små marginalerna man kan plocka fram och som var och en kanske avgjorde den här kvalserien, men det är svårt att hitta någonting så uppenbart som Vimmerbys segermål i näst sista matchen när Väsby plockade målvakten vid ställningen 3-3 och Vimmerby kunde sätta pucken i tomt mål. Klockan stannade på 59.59. Utan det målet i just den sekunden hade Vimmerby inte haft möjlighet att få ihop de 20 poäng som nu räckte för att ta en plats i hockeyallsvenskan utan hade istället stannat på 19 eller till och med 18 om Väsby dessutom vunnit i förlängningen. Och Hudik hade nu som tabelltvåa 19 poäng…

Därmed inte sagt att Vimmerby hade tur eller inte förtjänade att ta hem det hela till slut. Av lagen som nu gästat Holmen Center är det faktiskt just Vimmerby som imponerat mest. Så är också det sagt.

Hudik hade verkligen sina möjligheter att avgöra kvalet, men orkade inte riktigt ända fram i ett par av nyckelmatcherna. I slutomgången var faktiskt Hudik under en långt stund i den första perioden faktiskt serieledare efter sitt tidiga ledningsmål av William Eckmyhl (2.04) med assistans från Christoffer Jansson och Karl Umegård – ett mål som verkligen var en frukt av en intensiv spelöppning där ett pressat Piteå fick ägna sig åt försvarsarbete i långa spelsekvenser.

HHC fortsatte att bestämma där ute på isen, men det fanns också ett par riktigt heta tillfällen som Isak Johansson fick ta hand om.

När sedan Hudik tryckte in 2-0 (21.01) så tidigt i den andra perioden var det nog många på de välfyllda läktarna som började räkna ut norrbottningarna, som egentligen inte hade något att spela för. Målet gjorde Filip Lander som gick med i anfallet och kunde klappa till efter ett vackert förspel från Karl Umegård och Adam Byström Johansson.

Hudik gick sedan fram även till 3-0 (25.55) och den här gången var det Marcus Limpar Lantz som satte pucken i mål efter assist från Alex Brännstam och Samuel Eriksson.

I den tredje perioden tappade hemmalaget flytet och det blev mest bara att ta kamper och försöka hålla undan från ett Piteå som verkligen bjöd till hela vägen fram och som också fick utdelning två gånger i powerplay. 3-1 gjorde Theo Keilin efter bara 8 sekunder på en HHC-utvisning som följde med över till tredje perioden. Piteå jobbade på och fick med sig ett nytt powerplay när det återstod två och en halv minut och hittade också fram till 3-2 (58.09) genom notoriske målskytten Petter Mäkitalo, men närmare än så kom inte norrbottningarna och Hudik-spelarna kunde lämna isen som både vinnare – och förlorare…

Vid det läget visste alla, både spelare och åskådare, att Vimmerby hade tagit den allsvenska platsen, men den hyllning som hemmapubliken gav sina spelarna efter slutsignalen är nog den starkaste upplevelsen från den här säsongen. I mer än fem minuter stod större delen av publiken kvar på sina platser och med taktfasta handklappningar tackade hemmaspelarna för deras insats spelåret 2023-24.

Hur många av dem vi får se i den rödsvarta Hudikdressen nästa säsong återstår att se.

Skribent: Lars-Gösta Larsson

Hudik Hockey vill rikta ett stort tack till alla spelare, ledare, supportar, samarbetspartners, funktionärer för denna säsong!

Dagens matchvärd Holmen delade ut pris till matchens lirare. Foto: Flywood Studio

Hälsinglands Sparbank delade ut 500:-/mål som HHC gjorde till HHC:s ungdomssektion, vilket landade på 1500:-. Foto: Flywood Studio