Hoppet finns kvar efter straffseger

Ett av de säkraste vårtecknen i Hudiksvall de senaste åren är att Hudik Hockey är inblandat i en osannolik dramatisk kvalserie till hockeyallsvenskan. Så är det även i år, detta efter en sen vändning och seger i straffläggning mot Kristianstad.

5–4 (1–1, 0–1, 3–2, 0–0, 1–0) är siffror som gör att HHC fortfarande har chansen att vinna kvalserien, men i och med att det bara blev två poäng på torsdagskvällen måste man ha hjälp – och det på mer än ett ställe.

Tack vare att Kristianstad tog med sig en poäng hem behåller skåningarna första platsen i tabellen inför lördagens slutomgång, men man gör det enbart på bättre målskillnad än nya tvåan Vimmerby, som i en säkert lika dramatisk match som den i Holmen Center lyckades besegra Väsby på bortais med 4–3.

Då ska ni veta att Jakob Karlsson satte segermålet med EN! sekund kvar av matchen, detta sedan Väsby i ett sista desperat försök att vara med i slutkampen plockat ut sin målvakt. Nu blev man inte det efter Karlssons sena mål och Vimmerby har nu på samma poäng (17) som Kristianstad, men med tre mål sämre målskillnad.

HHC är tack vare Kalle Umegårds segermål i straffavgörandet en poäng bakom och för att chansen till avancemang ska bli verklighet behöver man ta en poäng mer än såväl Kristianstad som Vimmerby.

Förutom seger (eller en poäng) hemma mot Piteå måste HHC ha hjälp av Väsby som ska ta poäng av Kristianstad, och av Halmstad som likaledes ska ta poäng av Vimmerby, där både Kristianstad och Vimmerby har hemmaplan.

Tufft läge, ja visst. Men chansen finns.

Det såg den däremot inte ut att göra när Kristianstads Joel Svensson klippte in 4–2 för gästerna med mindre än fem minuter kvar att spela. Men det var ett hemmalag som vägrade ge upp denna kväll och efter Lucas Feuks reducering till 3–4 bara halvminuten efter Svenssons mål satsade hemmalaget på att plocka ut Isak Johansson ur kassen och i spel sex mot fem satte Christoffer Jansson kvitteringspucken till 4–4.

Då återstod det drygt två minuter av ordinarie tid och ett mål i det läget hade fört upp HHC i förarsätet i jakten på den allsvenska platsen. Man fick en riktigt het chans då Christoffer Jansson hittade in till William Eckmyhl med en passning, men matchens i särklass bästa spelare – Kristianstads målvakt Wictor Ragnewall – svarade för ännu en högklassisk räddning.

Övertiden blev mållös även om hemmalaget hade några heta chanser, och det hela fick avgöras med straffar. Seger för Kristianstad där och Hudik Hockeys hemmamatch på lördag mot Piteå skulle sakna betydelse.

Nu fick hemmapubliken (1379, så det blev inget rekord) ändå jubla sedan Isak Johansson räddat två av Kristianstads straffar (den tredje behövde han inte bry sig om då Linus Pettersson tappade pucken), och Kalle Umegård blev således den enda spelare som gjorde mål.

Om vi tar det hela från början var det heta hemmaspelare som kom ut till match och man skapade också några vassa chanser. Men redan där klev Wictor Ragnewall fram och räddade gästerna. Det ska sägas att Kristianstad hade en puck i stolpen, men som helhet var det HHC:s period även om Linus Pettersson i en snabb omställning och fri med Isak Johansson satte 0–1 efter 10.44.

Kvitteringen kom efter 14.13 och målskytt var Lucas Torstensson.

Det blev stor skillnad på spelet om man jämför första och andra perioden. I den första var det full fart framåt från båda lagen och det fanns gott om målchanser, främst från Hudiks sida.

Det enda som var sig likt från den första var att Kristianstad fick ett friläge även i den andra perioden, nu var det Kevin Engvall som skrinnade ifrån hemmaförsvaret och satte 1–2 mellan benen på Isak Johansson.

HHC drabbades av ett ännu brantare motlut när Emil Öhrwall gjorde 3–1 till gästerna redan efter en minut i tredje perioden. Återigen handlade det om en snabb omställning, vinkeln var dock sämre den här gången men Öhrwall hittade en lucka vid första stolpen.

När säsongen höll på att ta slut kom en sista kraftansträngning från HHC:s sida och den ledde till ett 2–3-mål från Kalle Umegårds sida. Men hemmaglädjen blev kortvarig när Joel Svensson strax därefter gjorde 4–2 i en spelvändning.

Här måste man ge Kristianstads medicinska gäng en stor eloge då man på några magiska sekunder fick Filip Lennström i speldugligt skick. Då hade Kristianstadforwarden legat länge på isen i den egna zonen efter en sammanstötning med Henrik Olsén. Lennström fick hjälp av isen – och bara minuten senare var han så pigg att han var tillbaka på planen och kunde frispela Joel Svensson som gjorde mål.

OBS! Det senaste stycket var givetvis ironi!

Slutminuterna har ni redan läst om.

För tredje året i rad är HHC alltså kvar i slutstriden om den allsvenska platsen. Seger mot Piteå och en del hjälp på andra håll så kan det gå vägen…

Skribent: Christer Stridh