Brödernas/Väsby vände och vann mot Piteå

Effektivt målskytte, vasst målvaktsspel och ordentligt krigande i ledning var det som bäddade för Brödernas/Väsbys seger mot Piteå. Laget vände 0-1 till 3-1 på sju minuter under mittakten och satte en till i sista, vilket till slut gav 4-1 och även andra raka segern i kvalserien.

– Kanske inte vår bästa match. Men nu är det bara segrarna som räknas. Grymt målvaktsspel och starka special teams lade grunden för vinsten. Ny match på lördag och bara att ladda om, säger tränare André Smulter.

En rivig start och en del farliga instick nära Piteås mål, var det som Brödernas/Väsby kunde ta med sig från den första perioden. Men när laget inte fick den utdelning som laget kanske förtjänade under den första halvan så var det Piteå som därefter tog över händelserna.

De hittade oroväckande enkelt vägar förbi hemmalagets press och kom fram i flera vassa spelvändningar. Vid en av dessa snabba omställningar hade man räknat in ett ledningsmål för Piteå men där då Victor Olsson kanske stod för säsongens räddning. Han lyckades nämligen i en sidledsförflyttning, sträcka ut sig till den milda grad och med utsträckt klubba, rädda ett i princip givet mål.

Men Piteå skulle ändå få med sig en ledningspuck från den första perioden. När en hemmaspelare tappade skäret i ena hörnet så blev det alldeles öppet framför mål. Det såg den Piteåspelare som tog hand om pucken på offensiva blå som sedan skickades in mot mål. Där stod en ensamt ståendes spelare som sedan styrde in pucken med kroppen och då kunde inte ens Victor Olsson göra något åt det målet. Det var en ledning som dessutom var helt rättmätig sett till avslutningen av perioden och där Piteå låg närmare 0-2 än vad hemmalaget var en kvittering.

Lika illa, ur ett hemmaperspektiv, såg det ut i inledningen av mittakten. Slarv, tappade puckar och allmänt passivt spel spelade Piteå rätt i händerna. Det var tack vare Victor Olssons målvaktsspel i kombination med trubbiga avslut från gästernas sida som gjorde att hemmalaget fortsatt var med i matchen.

Men en spelvändning direkt efter tekning i egen zon, var sedan starten på vändningen för Brödernas/Väsby. Man vann pucken efter tekning, sedan vallades pucken ut och förbi Piteås bevakning så att Carl Wassenius och framstormande backen, Sebastian Walfridsson, kom fram två mot en. Passningen från ”Wasse” var sedan precis när han väntade in helt rätt läge och sedan var Walfridsson distinkt han tryckte upp kvitteringen till 1-1, rätt upp i taket bakom en simmandes målvakt.

Det var målet som fick fart på hemmalaget och det blev därefter blev en ganska stor scenförändring av matchen. Brödernas/Väsby tog flera offensivt goda initiativ, utmanade och gjorde så att Piteå hamnade på efterkälken. Det gav inga mål men gav med sig att Piteå drog på sig utvisningar. I det första numerära överläget vinklade sedan Filip Rydström in ledningspucken till 2-1 efter en mycket intelligent skottpassning från Joni Nikko som prickade bladet på Rydström.

Inte lång tid därefter drog Piteå på sig ytterligare en utvisning och sedan ännu en, med för många spelare på isen. Det innebar att Brödernas/Väsbys 5-4 överläge hastigt och lustigt blev till spel fem mot tre. Ett gyllene läge som även utnyttjades när Rasmus Sörgardt utan pardon borrade in 3-1 pucken i det bortre hörnet.

Brödernas/Väsby fick sedan en drömstart på den sista perioden när 4-1 pucken sköts in redan efter fyrtio spelade sekunder. Carl Wassenius sökte upp returen efter Jacob Spångbergs hårda skott och tryckte sedan in pucken mellan benen på Piteås målvakt. Det var ett högst psykologiskt viktigt mål som gav rejält med luft i målprotokollet och där hemmalaget sedan egentligen bara kunde spela på sin ledning.

Piteå tappade naturligt nog lite i geist efter ännu ett insläppt mål men det förhindrade inte att laget ändå lyckades sticka upp vid några tillfällen. Men Victor Olsson i målet var helt omutlig och inte ens när Piteå  mot slutet fick spela i fyra raka numerära överlägen, varav nästan två minuter i spel, fem mot tre, så lyckades de reducera. Brödernas/Väsby hade helt enkelt bestämt sig för att inte släppa in några fler mål och stred verkligen oerhört tappert ända in på målsnöret.

Sammanfattningsvis så blev det just lagets spel i special teams i kombination med ännu en stormatch av Victor Olsson i målet, som gav segern till Brödernas/Väsby. Det hackade länge och väl för hemmalaget men de sju lyckliga minuterna under mittakten, och sedan det tidiga målet i den sista perioden, var helt klart det som gjorde att laget kunde knipa den så viktiga andra raka segern.

Grisligan

Victor Olsson fortsätter verkligen att imponera i målet för Brödernas/Väsby. Han tog allt och lite till ikväll och var absolut den största anledningen till att laget kunde vinna matchen.

Två grisar ges till Carl Wassenius som hade en klubba med i tre av de fyra gjorda målen varav två riktigt eleganta passningar samt det så viktiga fjärde målet som han själv skickade in.

Sista grisen ges till energiska Joni Nikko som får personifiera det stenhårda defensiva arbetet som laget stod för i den sista perioden och där hans spel i framför allt tre mot fem, var otroligt imponerande.

Men hela laget ska ha stor heder av den sista periodens stenhårda krigande där laget verkligen gjorde allt för att ro hem de tre poängen.