HOCKEYGYMNASIET

false

Huddinge Hockey bedriver i samarbete med Huddingegymnasiet en nationellt godkänd idrottsbildning (NIU) auktoriserad av Svenska Ishockeyförbundet. Ishockeygymnasiet är en central del av klubbens elitverksamhet där talangfulla spelare med god handledning och bra träningsförutsättningar ska kunna utvecklas till spelare på elitnivå. Som elev på ishockeygymnasiet i Huddinge ställs du inte bara inför idrottsliga utmaningar utan du ska även klara av studierna med goda resultat. Vi fokuserar på att utveckla hela individen dvs. ge bästa förutsättningen för en framtid inom ishockey och sedan efter hockeykarriären. Studier och träning i NIU-utbildningen innebär att du som sökande får stor möjlighet att kombinera studier på gymnasienivå med en fortsatt satsning mot elitnivå inom ishockey. Vi kan f.n. erbjuda utbildning inom följande program på Huddingegymnasiet:

NA-programmet – inriktning Natur

SA-programmet – inriktning Beteende och Samhälle

EK-programmet – inriktning Ekonomi och Juridik

TE-programmet – inriktning Informations och Medieteknik

En gymnasieexamen från alla programmen på Huddingegymnasiet ger högskolebehörighet.

Även ett flertalet program på Sågbäcksgymnasiet; barn- och fritid, bygg och anläggning, restaurang och livsmedel, fordon och transport samt hotell och turism.

Idrottsinriktningen fördelas på Idrottsspecialisering 1, 2 och 3 samt Tränings- och Tävlingslära 1 som tillsammans utgör 400 av de 2500 poäng som alla elever läser på gymnasiet. Kurserna är fördelade på två förmiddagar i veckan inom skolschemat och totalt erbjuds ca 5 timmar ishockeyutbildning i veckan per spelare.

Totalt tränar eleverna mellan 8–10 gånger och spelar 2–3 matcher i veckan. För att klara träningsmängden på bästa sätt erbjuder skolan förstärkt mellanmål vid förmiddagsträningar och matlåda mellan skola och den ordinarie lagträningen kvällstid.

Du får aldrig glömma bort att du i grunden går på ett nationellt gymnasieprogram som kommer att kräva målinriktat och hårt arbete båda på och av isen.

Eget ansvar och ett inre driv är en förutsättning, vilket kombinerat med bra träningsmöjligheter och vår expertis kommer kunna kan ta dig hela vägen mot eliten. Vi har verktygen, det är bara upp till dig att ta dom.

Lärare/Tränare:

Jesse Turkulainen – NIU-ansvarig och instruktör. Femårig magisterexamen med inriktning pedagogik och idrottsvetenskap från Gymnastik- och idrottshögskolan med lärarlegitimation i ämnet specialidrott (alla NIU-kurser). Bakgrund som elitishockeyspelare.

Peter Nylander – NIU-instruktör. Huvudtränare för Huddinges A-lag. Bakgrund som elitishockeyspelare.

Leonardo Åsen – NIU-instruktör. Huvudtränare för Huddinge J-20. Pågående lärarutbildning på Gymnastik- och idrottshögskolan.

Fredrik Meurling – Målvaktsinstruktör. Assisterande tränare J-20 och målvaktstränare J-18 och J-20. Pågående lärarutbildning på Gymnastik- och idrottshögskolan.

Utöver detta har alla ledare genomgått utbildningar kopplade till Svenska Ishockeyförbundets utbildningsstege.

Antagningsprocessen NIU är en nationellt godkänd idrottsutbildning där antagningen sker inom vissa bestämda ramar. Eleverna är begränsade till att välja 4 alternativa NIU skolor/föreningar, utan inbördes rangordning, så tänk igenom valen ordentligt. I september öppnar webbansökan. Det sker via svenska ishockeyförbundets hemsida, se länkar nedan:

https://www.swehockey.se/Spelare/Information/Hockeygymnasium/

https://gymnasium.infosite.nu/ansokan/

Viktiga datum att känna till och hålla koll på; 7-13 september öppnar ansökan och den stänger den 1 december.

1/12 ska ansökan vara inlämnad och klar och eventuella ändringar ska vara gjorda. 25/1 innan gymnasieansökan ska besked om antagning meddelats. Förhoppningen är dock att eleverna ska få beskedet så tidigt som möjligt efter 1/12. 1/1 kan begäran om svar från elever som blivit erbjuden plats skickas från skolan/föreningen. Från 10/10 kan elever i samförstånd med vårdnadshavare få ett “tidigt erbjudande” om plats (bindande vid svar JA). Eleverna kan även få ett ”tidigt avslag” vilket ger dem chansen att ändra sin ansökan.

26/1 är sista svarsdatum för eleverna, efter det är platserbjudandet förverkat.

Under tiden fram till dess att ansökningsperioden har gått ut sker kontakter med klubbtränare och distriktstränare samt provträningar och scouting. Bedömning och ranking av sökande elever genomförs av respektive arrangerande gymnasium, samverkande förening och den instruktör som ansvarar för utbildningen.

Reservplats kan erbjudas spelare, vilket innebär att de får en plats om någon av de antagna spelarna väljer att tacka nej eller hoppar av. Skulle det visa sig att trupperna i föreningen förändras mycket under loppets gång, och fler platser kan erbjudas, så får även ett nej/avslag ändras till ett erbjudande om plats förutsatt att eleven inte tackat ja till en plats på annan ort.

Varför Huddinge?

Vi i Huddinge hockey har ett nära samarbete med Huddingegymnasiet vilket ger oss bättre möjligheter än de flesta andra hockeygymnasierna att monitorera spelarna både på och utanför isen. Vi är också ett av endast en få gymnasier som har en lärare aktiv som instruktör/ledare både i föreningen och skolan vilket medför bra mentorskontakt och en god förståelse från övriga lärare gällande elevernas belastning. Vi kan också med stolthet säga att hos oss är det inte bara prestationen på is som är viktig, utan även skolan. Om en elev har det svårt och halkar efter med betygen så kan extra läxläsningsstöd förekomma. Vi ser inte hockeyn och skolan som skilda världar utan vi anser att prestationerna på den ena arenan oftast avspeglar prestationerna på den andra. Ett bra samarbete mellan skola och förening möjliggör även bra schemaanpassning. Vi utnyttjar bland annat träningstiden på morgonen till individuellt teknisk/taktisk träning och kan på så sätt anpassa kvällsträningar efter detta. Spelarna får då en bra träningsbelastning samtidigt som de på ett fullgott sätt kan återhämta sig och fokusera på studierna.

Vi ligger även bra till på instruktörssidan (se ovan). Vi har med våra drygt 30 elever ett snitt på ca 8–10 elever per instruktör och alla instruktörer är välutbildade och erfarna. Med den mängden instruktörer kan vi erbjuda bra individuell träning med tid för både samtal och videofeedback till samtliga spelare.

Vem kan du kontakta vid frågor?

Jesse Turkulainen, lärare/tränare Huddingegymnasiet Tel: 08-535 373 14 eller 070 198 40 28E-post: [email protected]