HOCKEYGYMNASIET

false

Huddinge Hockey bedriver i samarbete med Huddingegymnasiet en nationellt godkänd idrottsbildning (NIU) auktoriserad av skolverket och Svenska Ishockeyförbundet. Elitishockeygymnasiet är en central del av klubbens elitverksamhet där talangfulla spelare med god handledning och bra träningsförutsättningar ska kunna utvecklas till spelare på elitnivå. Som elev på ishockeygymnasiet i Huddinge ställs du inte bara inför idrottsliga utmaningar utan du ska även klara av studierna med goda resultat. Vi fokuserar på att utveckla hela individen dvs. ge bästa förutsättningar för en framtid inom ishockey och även utanför ishockeyn efter karriären. Studier och träning inom NIU-verksamheten innebär att eleverna får goda möjligheter att kombinera studier på gymnasienivå med en elitsatsning inom ishockey. Vi erbjuder f.n. utbildning inom följande gymnasieprogram på Huddingegymnasiet:

NA-programmet – inriktning Natur

SA-programmet – inriktning Beteende och Samhälle

EK-programmet – inriktning Ekonomi och Juridik

TE-programmet – inriktning Informations och Medieteknik

En gymnasieexamen från alla program på Huddingegymnasiet ger högskolebehörighet.

Vi erbjuder f.n. även utbildning inom följande yrkesprogram på Sågbäcksgymnasiet:

Barn- och fritidsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Fordon- och transportprogrammet

NIU-kurser som elever på ishockeygymnasiet läser fördelas på Idrottsspecialisering 1, 2 och 3 samt Tränings- och Tävlingslära 1 som tillsammans utgör 400 av de 2500 poäng som alla elever läser på gymnasiet. Kurserna är fördelade på tre förmiddagar i veckan inom skolschemat och totalt erbjuds ca 4-5 timmar idrotts- och ishockeyutbildning i veckan för elever inom NIU.

Totalt tränar eleverna mellan 8–10 gånger och spelar 2–3 matcher i veckan. För att klara träningsmängden på bästa sätt erbjuder skolan förstärkt mellanmål vid förmiddagsträningar och matlåda mellan skola och den ordinarie lagträningen kvällstid, helt utan kostnad.

För att klara av gymnasiestudier och elitsatsning inom ishockey kommer det att kräva målinriktat och hårt arbete både på och av isen.

Eget ansvar och ett inre driv är en förutsättning, vilket kombinerat med bra träningsmöjligheter och vår expertis kommer ge dig goda möjligheter att nå hela vägen mot eliten. Vi har verktygen, det är upp till dig att ta vara på dem och använda dem på rätt sätt.

Lärare/Tränare

Jesse Turkulainen – NIU-ansvarig Huddingegymnasiet och Huddinge Hockey samt NIU-instruktör. Femårig magisterexamen med inriktning pedagogik och
idrottsvetenskap från Gymnastik- och idrottshögskolan med lärarlegitimation i bl.a. ämnet specialidrott (alla NIU-kurser). Bakgrund som elitishockeyspelare.

Fredrik Mälberg – NIU-instruktör. Huvudtränare för Huddinges A-lag. Bakgrund som elitishockeyspelare.

Jonathan Hedström – NIU-instruktör. Ungdoms- och junioransvarig. Bakgrund som elitishockeyspelare.

Fredrik Meurling – NIU-målvaktsinstruktör. Assisterande tränare J-20 och målvaktstränare J-18, J-20 och A-lag. Pågående specialidrottslärarutbildning på Gymnastik- och idrottshögskolan.

Utöver detta har alla ledare genomgått utbildningar kopplade till Svenska Ishockeyförbundets utbildningsstege.

Ansökningsprocessen Huddinge

NIU är en nationellt godkänd idrottsutbildning där antagningen sker inom vissa bestämda ramar. I september öppnar ansökan. Den sker via Svenska Ishockeyförbundets hemsida, se länk nedan:

https://gymnasieansokan.swehockey.se/

Sökande elever är begränsade till att ansöka till fyra alternativa NIU-skolor/föreningar, utan inbördes rangordning. De fyra alternativen som väljs kan ändras fritt fram till sista datum för ansökan till NIU. Vi rekommenderar er att välja Huddinge som ett av era alternativ så tidigt som möjligt om ni är intresserade av att börja hos oss.

Under perioden fram till sista datum att ge besked till elever sker kontakter med klubbtränare, distriktstränare och lärare samt provträningar och scouting. Bedömning och ranking av sökande elever genomförs av NIU-ansvarig och elever som kan bli aktuella för elitishockeygymnasiet bjuds kontinuerligt in på provspel och besök. Är en elev inte längre aktuell att börja hos oss skickas ett avslag snarast till eleven om denne lagt in en ansökan via Svenska Ishockeyförbundets hemsida.

Reservplats kan erbjudas till elever, vilket innebär att de får en plats om någon av de antagna eleverna väljer att tacka nej eller hoppar av. Skulle det ske större förändringar i spelartrupperna i föreningen efter sista datum att lämna besked, och fler platser kan erbjudas, så får även ett nej/avslag ändras till ett erbjudande om plats förutsatt att eleven inte tackat ja till en plats på annan ort.

Viktiga datum från SIF

1 januari när eleven går i åk 8: Kontakter får börja tas med potentiella elever. Dock kan inget göras klart eller någon form av avtal skrivas.

Från detta datum så kan arbetet inledas när det gäller höstens kommande antagningar till NIU/Elitishockeygymnasier.

Under denna period (1 januari U-15 året) fram tills ansökningsförfarandet öppnar i
september U16 året så kan ansvariga för NIU i föreningarna arbeta och göra
följande:

– Under denna period så inleds scoutingarbetet med aktuell ålderskull.
– Föreningens ansvariga ser matcher och tittar på spelare.
– Föreningen bjuder in till ev. try out-dagar, besök.

Detta gör att man kan presentera föreningen, elitgymnasiet, lokaler, gymnasieskolan etc. Föreningen kan berätta att man är intresserad och uttala att en spelare skall ansöka till deras NIU när ansökningsförfarandet öppnar i september månad.

Man kan m.a.o. inte göra klart något under denna period.

Inga bindande avtal kan eller skall skrivas under denna period.

Det finns inga juridiskt bindande avtal som kan skrivas under denna period.

Första datum för att erbjuda en plats till aktuellt NIU är den 10 oktober U16-året.

7-11 september: Ansökan till NIU öppnas.

10 oktober: Första giltiga datum, att lämna ett tidigt erbjudande till en NIU-plats.

1 december: Sista datum för ansökan till NIU.

25 januari: Sista datum att ge besked till elever som ansökt till NIU.

26 januari: Sista datum för elev att svara på ett erbjudande om NIU-plats.

Varför Huddinge?

Vi i Huddinge hockey har ett nära samarbete med Huddingegymnasiet vilket ger oss bättre möjligheter än de flesta andra hockeygymnasierna att monitorera eleverna
både på och utanför isen. Vi är också ett av endast ett fåtal gymnasier som har en lärare aktiv som instruktör/ledare både i föreningen och skolan vilket medför bra
mentorskontakt och en god förståelse från övriga lärare gällande elevernas belastning. Vi kan också med stolthet säga att hos oss är det inte bara prestationen på is som är viktig, utan även i skolan. Om en elev har det svårt och halkar efter med betygen så kan extra läxläsningsstöd förekomma. Vi ser inte hockeyn och skolan som skilda världar utan vi anser att prestationerna på den ena arenan oftast avspeglar prestationerna på den andra. Ett bra samarbete mellan skola och förening möjliggör även bra schemaanpassning. Vi utnyttjar bland annat träningstiden på
morgonen till individuell teknisk/taktisk träning och kan på så sätt anpassa kvällsträningar efter detta. Eleverna får då en bra träningsbelastning samtidigt som de på ett fullgott sätt kan återhämta sig och fokusera på studierna.

Vi har med våra drygt 30 elever ett snitt på ca 8–10 elever per instruktör på träningarna och alla instruktörer är välutbildade och erfarna. Med den mängden
instruktörer kan vi erbjuda bra individuell träning med tid för både samtal och videofeedback till samtliga elever.

Vi genomför fystester en gång per termin på elitishockeygymnasiet och dessa följs upp av individuella samtal med återkoppling. Vi arbetar under tiden på
elitishockeygymnasiet med individuella utvecklingsplaner för varje elev och dessa ligger sedan till grund för den individuella träningen på is och den individuellt anpassade fysträningen.

Har vi fångat ditt intresse eller har du några frågor, tveka då inte att kontakta oss.

Jesse Turkulainen
Lärare/tränare Huddingegymnasiet
Tel: 08-535 373 14 eller 070 198 40 28
E-post: [email protected]