Jag vill vara en ledande back

Det tog ett tag att bestämma sig, men idag blev det i alla fall klart att förra säsongens succéback i Bois Tobias Aronsson blir kvar en säsong till i Hockeyettan och Mariestad Bois. Det lär inte ha varit något enkelt val för 21-åringen som var ett eftertraktat byte efter sin fina säsong.

– Ja det var några allsvenska klubbar som var intresserade, men jag kände att jag inte är riktigt redo för allsvenskan än, framför allt så behöver jag bygga på fysiken känner jag, berättar Tobias när vi når honom precis efter en avklarad golfrunda.

– Jag har spelat i 3-4 år nu och har 13 i handikapp, men det ska ner nu, menar han. Men det krävs en väldig massa tid för att komma ner.

Den spelskicklige backen noterade för 11 mål och 20 poäng säsongen som gick och var framför allt ett offensivt hot, även om också defensiven utvecklades under säsongen. Men det menar han också hade med motståndet att göra.

– I grundserien fanns det mycket ytor att gå på och det gjorde att man blev lite mer offensiv, i allettan sedan tightades det till och då fick man avväga mer när man skulle fylla på. Men jag tycker också att jag tog flera kliv som spelare också, framför allt gjorde jag bättre bedömningar och jag steppade också upp det fysiska spelet lite grann.

Även om Tobias säsong var riktigt bra så hade han ändå en svacka efter en skada han ådrog sig i slutet av grundserien.  Han missade de fem sista matcherna men även om han åter stod på isen när allettan drog igång så var han ändå inte helt 100.

– Den skadan kom väldigt olyckligt, och även om jag spelade så tog det väldigt lång tid innan jag var helt 100 igen, det var egentligen inte förrän sista matchen i allettan egentligen som jag kände mig helt smärtfri och kunde köra för fullt. Nu känner jag ingenting.

Det blev med andra ord inte många matcher som den spelskicklige backen var helt kurant, men i playoffspelet visade han vilken klassback han är och var en stort bidragande orsak till att laget fortfarande var kvar i spel i playoff 3 när säsongen avbröts på grund av Corona.

– Det var riktigt retligt att det tog slut där, vi hade laget för att gå hela vägen. Det abrupta slutet gjorde också att det tog lite längre tid att bestämma mig för hur jag skulle ha det den här säsongen. Jag ville inte skriva på första bästa utan ville vara säker på att allt blev 100% helt rätt. Och det blev det med Mariestad nu. Vi har en grym tränare som jag vet kan utveckla mig och jag trivs kanonbra i laget och staden. Nu har vi också ett lag som ser väldigt intressant ut. Det är många unga spelare och jag känner faktiskt till killarna som kommer från J20-spel säsongen som gick. Simon Svensson spelade jag tillsammans med några matcher i Växjö, han är en riktigt bra defensiv back som spelar rejält samtidigt som han har ett bra förstapass.

Men vad har den trygge norrlänningen för tankar kring framtiden?

– Jag tänker egentligen inte så långt fram mer än till nästa säsong. Då hoppas jag förbättra min fysik så jag orkar spela många minuter och få en ledande roll i laget. Jag tycker vi har ett väldigt spännande lag med många unga killar med utvecklingspotential. Framför allt forwards är väldigt skridskostarka med Elgestål, Jidenius, Söderlund och Lindén. Jag hoppas spela i allsvenskan nästa säsong och då helst med Bois, jag tycker potentialen för det finns där.

Av Krister Holm