Därför spelar talangen vidare med galler * Strömsbros Fabian Fahlstedt: ”Förstår inte varför inte fler gör det” * Uppmaningen

Fabian Fahlstedt kunde kastat gallret för länge sedan.

Han har inte gjort det – och kommer inte att göra det i framtiden heller.

– Jag kommer spela med det hela resten av karriären och förstår inte riktigt varför inte fler gör det, säger Strömsbros unge back.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * SILLY SEASON * KLIPP BEST OF 23/24

 

Fabian Fahlstedt, 19, har gått den långa vägen via pojk- och ungdomshockey till seniorlaget i Strömsbro IF och har – med undantag av en kort sejour i Brynäs J20 – bara spelat för moderklubben.

Det som är speciellt här är kanske inte den resan – det finns ju många spelare i ligan som gjort samma sak – utan det faktum att han fortfarande bär ett stort galler på hjälmen.

Trots att han kunde kastat av det när han gick in på sitt första år som J20-spelare.

Vi blev lite nyfikna på varför och tog ett snack med den unge backen om det.

– För mig är det inga konstigheter. Jag har alltid spelat med galler och tänker fortsätta med det, säger han till hockeyettan.se.

* Har du aldrig tagit av det?

– Jo, första året i J20 testade jag med visir i tiotalet matcher, men det var inget för mig. Jag kände ingen trygghet i det och vill inte vara rädd för att gå ned och täcka skott.

* Var du det när du spelade med visir?

– Nja, kanske inte rädd direkt, men man kanske blev lite mer passiv innerst inne. Och det går ju inte med den spelstil jag har, säger han.

* Har du själv råkat ut för någon olycka eller fått nån smäll mot ansiktet?

– Nån smäll har man väl fått, men inte mer än att det blivit en fläskläpp eller så. Men jag har ju sett både lagkamrater och motståndare som råkat illa ut och det avskräcker såklart lite grann.

* Men ser du inte lite sämre, skymmer inte gallret sikten? 

– Jag har ju kört med det hela livet, och knappt testat något annat. Så nej, för mig har det aldrig varit något problem. 

* Vet du nån mer senior som spelar med galler i ligan?

– Det har väl varit någon som fått en smäll och vill skydda sig under en övergångsperiod, men jag tror inte det är så många som konsekvent spelat med galler. 

* Vad vill du säga till dom som funderar på att spela med galler?

– Tänk på konsekvenserna. Det ska inte behöva hända något allvarligt för att du ska ta det beslutet, det är liksom inte värt det. Visst, jag är lite ung och så kanske och har alltid spelat med galler, men det vore ju bra om lite äldre spelare i ligan kan bana väg för det här. Det skulle kunna få fler att ta efter. 

Under förra säsongen valde två av Hockeyettan stora profiler – Halmstads Robin Dahse och Sundvalls Johan Lindholm – att spela med heltäckande visir efter otäcka smällar mot ansiktet.

– Ja, det är en gammal machokultur som hindrar folk från att skydda sig. Det får man släppa och tänka på alla fördelar som finns med det. Jag kommer ha på det tills vidare, sa Johan Lindholm till hockeyettan.se i vintras.

***

Rent sportsligt går Fabian Fahlstedt i höst in på sin andra ”riktiga” säsong i Strömsbro, som nu – efter att målskytten Emil Lindgren förlängt avtalet på söndagen – har två målvakter, åtta backar och 14 forwards på avtal och en trupp som mer eller mindre är spikad.

– Jag tycker det ser riktigt bra ut. Vi  har fått behålla stora delar av stommen i laget och det är ju såklart en trygghet och de nya har redan kommit in i det bra. Jag ser fram emot säsongen som kommer, säger Fabian Fahlstedt.

Text: PeO Larsson

LÄS MER: Här är alla huvuddomarna i Hockeyettan 24/25

Silly season-special i Hockeyettan våren 2024 * Klara övergångar * Förlängningar * Häng med i senaste surret!