Gilbert Gabor inför Kristianstad hemma

En riktigt tuff match väntar Brödernas/Väsby under tisdagskvällen då Sveriges mest formstarka och för närvarande även bästa Hockeyettanlag, Kristianstad gäster Renew Arena. Skåningarna har nämligen sexton raka (!) matcher utan förlust under full tid och det gör att de för närvarande leder kvalserien med hela fyra poäng inför den femte omgången.

När tisdagskvällens omgång är över har halva kvalserien spelats och det är klart att det är extra viktiga poäng som står på spel, åtminstone för Brödernas/Väsby. Laget behöver poäng och helst tre för att täppa till avståndet uppåt. Det gäller att kombinera en desperation i spelet med kyla vilket är inte helt enkelt. Kristianstad är ett på nivån ganska komplett lag som kan spela offensivt med vassa omställningar men även stänga igen sin defensiv. Det sistnämnda har laget visat i sina två senaste segermatcher då laget nollat såväl Vimmerby som Hudiksvall och vunnit med 1-0 i båda matcherna.

Mötet lagen emellan är det första sedan vårsäsongen 2021. Ett möte som slutade i sorg och bedrövelse eftersom Kristianstad då, i kvalspelet om att behålla en plats i Hockeyallsvenskan, avgjorde i andra övertidsperioden via ett knallhårt skott. Det målet gav Kristianstad två säsonger till i Hockeyallsvenskan innan laget inte långt innan årets seriestart, blev tvångsdegraderade på grund av dålig ekonomi. Vi får väl se om laget kan ordna sin licens till i år om de behåller sin ledning ända in i mål men rent sportsligt har det alltså sett bra ut för skåningarna.

Spelmässigt gjorde Brödernas/Väsby en okej insats i lördags men sett över sextio minuter var den inte tillräckligt bra för att slå tillbaka ett lite mer desperat Vimmerby. Laget gjorde en fin slutspurt som sånär hade givit poäng men marginalerna var i slutändan inte riktigt på lagets sida så nu gäller det att studsa tillbaka igen.

En som var stabil och tung att möta i lördags var Gilbert Gabor. Han vann många viktiga tekningar och stod på barrikaderna och tryckte på när kvitteringspucken var på väg att skjutas in. Jag har tagit några ord med gode Gabor inför matchen och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Gilbert! Det ville sig inte riktigt för oss i lördags när vi förlorade med uddamålet mot Vimmerby. Varför förlorade vi matchen som du ser på det?

-Ju längre man lyckas gå i ett slutspel/kvalserie så brukar det oftast vara väldigt små marginaler och moment som avgör. Tycker det stundtals var för hackigt med mycket special teams och lite annat som förstör rytmen i vårt 5 mot 5 spel. Vimmerby är ett riktigt bra lag och lyckades ta ledningen i den tredje perioden. Vi försökte sen att kvittera och vi hade flera bra lägen mot slutet, men tyvärr gick det inte denna match.

Vad tycker du att vi inte gör tillräckligt bra i matchen och samtidigt, finns det ändå något som vi kan ta med oss från den?

-Powerplay och boxplay har varit riktigt bra denna kvalserie. Så det får vi ta med oss till nästa match. Även de sista 5-6 minuterna så har vi bra tryck och en bra forcering där vi vinner många kamper och skapar bra chanser. Tycker vi kan ta med det också då vi ser hur vi vinner mycket puck när vi blir lite mer desperata.

 Jag tycker att du jobbade stenhårt matchen igenom och var med i laget när det toppades och kvitteringspucken jagades i slutskedet. Hur skulle du vilja summera din egna insats?

-Självklart försöker jag göra allt jag kan för att bidra på bästa sätt så att laget blir framgångsrikt. Men i slutändan under en kvalserie så är det enda viktiga hur laget presterar och att man vinner matcher.

Nu väntar en väldigt viktig match för oss på tisdag när serieledande Kristianstad kommer på besök. På vilket sätt ska vi försöka ta oss an den matchen tycker du?

-Jag vet att vi alla är revanschsugna och är taggade på att spela på hemmaplan mot ett bra Kristianstad. Vi måste spela som vi gjort större del av slutspelet/kvalserien där vi spelar från start hela 60 minuter, vi är disciplinerade och har ett bra passningsspel. Sen får vi även extra energi från alla supportrar som kommer och stöttar oss!

Vad känner du annars till om skåningarna och vad tror du väntar oss då?

-De ligger etta just nu och de har ett starkt lag på pappret. Så vi måste alla se till att vi alla är redo från nedsläpp och höja oss en nivå till. Jag tror att det kommer att bli en riktigt bra fartfylld ishockeymatch, i en förhoppningsvis fylld arena där.

Slutligen Gilbert, varför kommer vi att vinna den så viktiga matchen på tisdag och på vilket sätt ska du försöka gå i bräschen för det?

-För att vi är starka på hemmaplan. Jag kommer att vara jobbig att möta, tacklas och vinna mycket puckar.

// # 21 – Gilbert Gabor

Som ni redan läst som egen nyhet idag, missar tyvärr Christian Hägg resten av säsongen på grund av en handfraktur. Mer glädjande är då att Joni Nikko är tillbaka efter den klubba i ansiktet som gjorde att han var tvungen att kliva av från matchen i lördags.

Matchen är väldigt viktig varför jag nu hoppas att publiken strömmar till och hjälper laget fram för att bli den sjätte utespelaren som kan hjälpa laget att vinna denna tuffa batalj.

Vid pennan

Krister Holmgren