Piteås sportchef om nysatsningen: ”Vi vill bli näst bäst i Norrbotten” * Hyllar nyförvärven

Det blåser positiva vindar i Piteå.

Ny tränare, tunga nyförvärv och viktiga förlängningar under våren – och med en tydlig målsättning.

– Vi vill bli näst bäst i Norrbotten redan i vinter, säger sportchefen Jonatan Glader.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 21/22 * Silly season-bilder

 

Piteå Hockey har några knackiga säsonger bakom sig.

I våras, snabbt efter uttåget i två raka i kvartsfinalen mot Kalix, bestämde sig klubben för att göra en nysatsning.

– Det är inte så kul att åka ut direkt i slutspelet och vi kände väl att det var läge att starta om på något sätt, säger sportchefen Jonatan Glader till hockeyettan.se.

Satsningen började med att Piteå tog in Mikael Aaro, 41, som ny tränare. Han har Piteå som moderklubb och har stått i SHL-bås i både Karlskrona och Djurgården och fick direkt en nyckelroll i arbetet i att utveckla klubben och i rekryteringen av spelare.

– Det är klart att det var viktigt att ”få hem” Aaro. Det blev startskottet på något sätt. Det känns som hela föreningen är på väg mot något bra. Vi har en fantastisk styrelse som får många bollar och rulla och också har kapacitet att ta fast dom bollarna, säger Glader.

Piteå har nu också en fungerande tävlingskommitté, som hjälper till med scouting och rekrytering.

I den ingår, förutom Glader och Aaro, också Patrik Johnsson, Johan Vikberg och förre storbacken ”Tobbe” Lindberg.

– Det gör att vi har ögon i hela Norrland och kan täcka av marknaden på ett helt annat sätt. Dessutom har vi lite konsulter som hjälper oss att göra ett bra jobb, säger Glader.

Truppen då?

Tre spelare har värvats in hittills.

  • Rasmus Similä, 20, forward från Kiruna IF som vann juniorernas poängliga (29 poäng på 35 matcher) i hela ligan 21/22.

– Han var ju ett stort utropstecken under hösten, då han fick sitt genombrott. ”Macke” (backen Markus Magnusson, som kom från just Kiruna IF under säsongen) pratade gott om Rasmus och sa att ”den här ska ni ta, det är den bästa junioren jag sett nån gång”. Och tja, vi blev ju inte direkt minde intresserade då, säger Glader och skrattar.

  • Fredrik Bergdahl, 30, back som spelat fem raka säsonger i Boden.

– Den typen av vi spelare som vi kanske saknat tidigare. Han är pålitlig och kommer tugga mycket istid och gör samma sak byte efter byte. En sheriff i egen zon.

  • Oscar Nilsson, 20, forward från Skellefteå AIK.

– Han satte ju poängrekord (59 poäng på 47 matcher) i Skellefteås J20-lag och då missade dom ändå topp tio. Hyperspännande forward, men oprövad på seniornivå. Att kapacitet finns är vi övertygade om, säger Glader.

Piteå har – efter att veteranen och poängforwarden Joakim Högberg, 30, på torsdagen förlängt kontraktet – nu 15 spelare på avtal.

Och när vi är inne på trotjänare och veteraner måste vi förstås fråga hur det blir med Magnus Isaksson, 35, fjolårets kapten som gjort nio raka säsonger i Piteå.

* Hur går snacket där?

– Han är en superatlet och den passionen han visar både för klubben och sporten är enorm, säger Glader.

* Men kommer han fortsätta?

– Vi har inte fått ett ”nej”, men heller inte ett rungande ”ja”. Han har lite bekymmer med skadesviter från förra säsongen så han får en tidsfrist här, det måste vara så. Vi kommer hålla en plats öppen för Magnus.

* När vill du ha truppen klar?

– Man drömmer ju om att det ska vara klart före midsommar, men det är inte säkert att det blir så. En trupp kan ju hela tiden bli fixerad. Men vi ska gå på is i augusti med en trupp som är redo för spel.

* Vill du redan nu prata om målsättning för kommande säsong?

– Vi vill bli näst bäst i Norrbotten efter Luleå redan i vinter, ta oss förbi Boden och Kalix och vara med och i alla fall toucha på en kvalserie.

Text: PeO Larsson

Lirar Magnus Isaksson en säsong till? FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

Silly season-special i Hockeyettan våren 2022 * Klara övergångar * Förlängningar * Heta rykten