Levander har hittat sin roll

Förra säsongen spelade han allsvenskt kval – i två matcher mot HHC. Nu är han en av de nya som ska försöka ta Hudik-laget upp mot samma höjder även den här säsongen. Och det har börjat riktigt bra för #24 Axel Levander, som har snittat en poäng per match så här långt. På onsdag handlar det om en ny hemmamatch i Glysishallen när Arlanda Wings kommer på besök.

22-åringen, med rötterna i Nordmaling, kommer närmast från HHC:s kvalmotståndare Vita Hästen och har tillsammans med flickvännen Cornelia bytt ”storstaden” Norrköping mot lilla Hudiksvall.

– Vi bor i en tvårummare på östra stadsdelen och det känns okej. I Norrköping fanns det kanske mer att göra men jag är inte mycket för att springa runt i affärer inne på sta’n, säger Axel, som känner att han börjar få tillbaka ett något stukat självförtroende.

Det var i Björklöven han spelade ungdoms- och juniorhockey innan han bytte till J20-spel i Modo. Sedan blev det Luleås J20 – och SHL-debut med Luleå innan han drog i väg söderut för allsvenskt spel, först med Tingsryd och sedan en säsong med Vita Hästen och 43 matcher i allsvenskan.

– Det var ju naturligt för mej att först välja Björklöven eftersom det var närmast dit. Det var till Umeå man åkte om man ville titta på hockey på högre nivå, berättar Axel.

I HHC har Axel Levander så här långt hela tiden spelat i #26 Mathias Hellgrens kedja, mestadels med #49 Hugo Enock, men i de senaste två matcherna med #20 Henrik Marklund som tredje pjäs.

– Och det har väl fungerat med båda och själv tycker jag att jag börjar komma in på det spår där jag vill vara. Det finns mycket kvar att jobba på, men jag känner att jag är på rätt väg, säger Axel Levander, som inte heller är mycket för att sitta och kolla i statistiken. Han hade ingen koll på att han med sina 2+6 just nu toppar poängligan i HHC.

– Jag brukar aldrig kolla sånt där och det har inte varit värt att göra det när man ändå inte har funnits med där, konstaterar Axel Levander, som har trivts bra där vid sidan av Hellgren.

– En jätteduktig center, konstaterar Levander, som vill se sig själv som en jobbig forward att möta.

– Jag är väl rätt bra på skridskorna, men kanske borde jag själv ta skott oftare istället för att leta passning. Jag behöver skärpa till mitt skott. Det är något jag vill vidareutveckla i mitt spel och det har jag också pratat med mina tränare om, säger han.

Axel Levander kom till HHC utan erfarenhet av HockeyEttan. Han har därför lite svårt att värdera HHC:s insats så här långt.

– Men vi är obesegrade vid ordinarie tid och har bara tappat två poäng. Man kan väl inte vara annat än nöjd med det, men vi vet att det kommer att krävas mer så småningom. Vi har ett riktigt bra lag och alla är här för att utvecklas vidare. Alla har samma mål och jobbar hårt för det varje dag, säger han.

Att det ibland kan kännas konstigt att komma till en kall, gammal ishall nästan utan publik nere i Stockholmsområdet är ingenting som Axel Levander fäster sig vid.

– Nej, inte alls. Man märker det lite under uppvärmningen, och sedan ligger allt fokus på matchen. Men visst är det roligare att spela i Glysishallen, menar Axel Levander.

Och nu kommer ett pånyttfött Arlanda Wings på besök – ett lag som direkt har visat att man vill vara med och kriga om en plats i AllEttan. Med 16 poäng på åtta matcher ligger laget just nu med fyra poängs marginal ovanför tabellstrecket.

Skribent: Lars Gösta Larsson