Här är de största silly-nyheterna i Hockeyettan i sommar * Värvningar och förlängningar i ligan

Sommar. Sol. Semester. 

Och silly season.

Har du inte riktigt hängt med vad som hänt på transferfronten i juli och i början av augusti?

Lugn.

Vi summerar här de största silly season-nyheterna i ett format med rubriker. 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 21/22 * Silly season-bilder

 

Hockeyettans lilla redaktion pumpade på med silly season-nyheter i den här artikeln från början av maj till första veckan i juli.

Sen gjorde vi som många andra och tog lite ledigt.

Men alla har inte tagit semester. 

Ute i de 40 klubbarna i ligan har lagbyggena fortsatt och de sista (?) pusselbitarna i trupperna börjar nu ta plats.

Här får ni en kort summering i rubrikform – inte av allt, men det största och viktigaste – om vad som hänt på transfermarknaden senaste månaden (9 juli till 7 augusti).

* PITEÅS SKÖNA BESKED – VETERANEN STANNAR

Jodå, jodå – Magnus Isaksson, 35, lirar vidare i Piteå.

Ikonen och kaptenen, som gjort 461 poäng på 363 grundseriematcher i ligan och i fjol landade på 42 poäng på 42 matcher, har gett klartecken för en ny säsong.

– Jag känner fortfarande suget och tror stenhårt på satsningen som klubben gör. Ska göra ett försök och tror att det ska fungera, säger den skadeförföljde forwarden till NSD.

Piteå har under sommaren också värvat in spetsforwarden Jesper Ylivainio från Troja samt backen Daniel Nyberg (Örnsköldsvik) och Sebastian Hansson, 29, rutinerad forward som gjort nio säsonger i ligan och senast kommer från Boden.

* GICK UPP MED ÖIK – NU KLAR FÖR NYKÖPING

Jesper Schiöler, 25, var med och spelade upp Östersund i Hockeyallsvenskan i våras och har gjort fem raka säsonger i ligan (två i Vallentuna, tre i ÖIK).

Nu är forwarden, fostrad i Djurgården, klar för en ny klubb i Hockeyettan – han kommer i vinter spela för Nyköping.

– Det är en skicklig spelare, både offensivt och defensivt. Bra skolad och det vi har vägt in mycket är att han har spelat i Östersund. Bra erfarenheter och fått spela i ett lag som har varit i toppen. I Östersund har han fått en defensiv roll – så hos oss kommer han få betydligt större roll och axla den bra här. Jesper har spelat i den här ligan i många år och det är jätteviktigt för oss, säger Magnus Eriksson i NSK:s sportgrupp till SN.

NSK hoppas också kunna presentera centern Alex Levänen inom kort. Finländare gjorde på 34 matcher 37 poäng förra säsongen. 

– Det ser ganska bra ut, han har fått ett kontraktsförslag av oss och han tycker det ser bra ut. Det är några detaljer i kontraktet som vi diskuterar just nu, säger Magnus Eriksson.

* HUDIK FYLLER PÅ – TRUPPEN NÄSTAN KLAR

Jodå, Hudiksvall blir nog att räkna med även kommande säsong.

Hudik, som föll på målsnöret i kvalserien i våras, har fyllt på rejält i sommar och bland annat tagit in forwarden Alexander Bjurström, 24, från Troja och backen Alexander Popovic, 22, från Björklöven – båda med meriter från HockeyAllsvenskan.

– Alexander (Bjurström) känner jag väl från Brynäs. Han är rightare med ett bra skott och spelsinne och har alla verktygen för att kunna blomma ut rejält. Han blir en viktig pjäs i våra offensiva enheter, säger sportchefen Lars “Lillis” Lövblom i ett pressmeddelande.

Hudik, som också förlängt med skicklige centern Christoffer Jansson i sommar, har nu 20 utespelare på avtal och saknar väl egentligen bara en backupmålvakt till rutinerade Andreas Bosson.

* STORSATSNINGEN FORTSÄTTER I NYBRO

…och ja, vi får väl säga att även Nybro kommer tillhöra utmanarna till HA även denna säsong.

De har förlängt med flera nyckelspelare (Juho Liuksiala, Jesper Mångs, Hannes Johansson och Lukas Macklin) och har spetsat truppen med Bodens back Oskar Matushkin och forwarden Nikolai Skladnichenko, 28, som hämtas in från allsvenska Kristianstad, där han i vintras svarade för 26 poäng på 47 seriematcher.

Vikings har nu stängt forwardsidan. 

– Vi ska ha ytterligare någon back. Vi har några spår just nu, kan man väl säga, säger coachen Mikael Tisell till Barometern.

* BORÅS BEHÅLLER RUTINERADE COACHEN

Gunnar Persson, 63, förde upp Borås till Hockeyettan i våras, men hans framtid i klubben har dragit ut på tiden.

Nu är det dock klart att den rutinerade coachen blir kvar i klubben. Han fortsätter som huvudtränare och får Johan Benker, 54, som assistent.

– De har olika spetsegenskaper som blir viktiga för oss som nykomlingar i hockeyettan där vi ställs mot lag som storsatsar och som har mycket större budgetar. Det blir viktigt för oss att få ihop gruppen och det är något Gunnar kan, säger klubbchefen Christoffer Holst till Borås Tidning.

Borås har också i sommar fyllt på truppen med forwarden Albin Storm, 25 – som närmast kommer från Hanhals men också spelat för KRIF och Kalmar i ligan – samt Erik Andersson, 20, forward från Malmös J20-lag, där han gjorde 48 poäng på totalt 51 matcher. 

* KHK VÄRVAR & FÖRLÄNGER

Karlskrona HK flaggade tidigt för att de hade en nästan ”klar” trupp, men att de skulle vänta med namnen till augusti. 

Nu har de släppt en hel drös förlängningar (bland annat Hugo Pettersson och backklippan Jesper Solomon Frisell) och också presenterat målvakten Oscar Fröberg (närmast från alpligan och Jesenice), forwarden Oscar Hagman (från Växjö J20) och Philip Norberg från seriekonkurrenten Mariestad.

Norberg, 24, gjorde förra säsongen 35 poäng på 39 matcher för BoIS.

– En spelare som gått genom Leksands IF:s hockeygymnasium och fått en bra skolning där. Bra spelhuvud och mer framspelare än målskytt så här långt i karriären, säger sportchefen Michael Sundlöv.

* KRIF TAR IN FORWARD FRÅN RIVAL

Länsrivalen i Blekinge, KRIF, har också fyllt på truppen i sommar – med bland annat en spelare från just KHK.

Forwarden Jesper Hultberg, 24, som tidigare spelat i även Mörrum i Blekinge, blev årets supporterspelare. I våras landade han på 13 poäng på 17 matcher i KHK. 

– Förväntningarna är att vi som lag ska växa genom hela säsongen och att vi ska vara som bäst när det gäller, säger han till hemsidan.

LÄS MER – intervju med KRIF:s veteran Sebastian Magnusson.

* STORE BACKEN LANDAR PÅ ÖN

Backen Marcus Lundberg, 26, spelade i tre klubbar i ligan i fjol – Kalmar, Nybro och Mörrum.

Nu flyttar den store backen, som gjort över 250 matcher totalt i Hockeyettan, till Gotland och spelar i höst i Visby Roma.

– Jag pratade med André (Lundholm, sportchefen) redan under förra året och då var det faktiskt ganska nära att det blev en övergång då. Jag gillar det som han säger, hela helhetsbilden av klubben. Ishockeyn och mentaliteten man har i Visby Roma tilltalar mig. Man spelar bra ishockey, jag har mött laget många gånger genom åren och det har alltid varit ett tufft lag att möta. Nu ska det bli roligt att i stället bli en del av det där jobbiga laget, säger han till Hela Gotland. 

* RIVSTART – TRE NYA PÅ FYRA DAGAR

Sundsvall Hockey rivstartade augusti med att presentera tre spännande nyförvärv på fyra dagar.

Först landade de Örnsköldviks lagkapten Ludwig Niederback (över 100 poäng och drygt 200 matcher i ligan), sen backen Algot Landin från Hudik och till sist presenterades även rutinerade Mathias Hellgren, som gjorde 23 poäng på 35 matcher för Tranås i fjol.

– Mathias är en stark center med en härlig teknik och tålamod med pucken. Han har en stark tävlingsinstinkt vilket man verkligen ser i tekningscirkeln, där kommer han också att var väldigt viktig för oss, säger sportchefen Alexander Steen.

* BYTER SPELARE I NORR

Boden har ju värvat två backar från Kalix: Robin Liljekvist och Jens Andersson.

Men en annan spelare går åt motsatt håll.

Rutinerade forwarden Sebastian Huczkowski, 25, lämnar Boden efter fem raka säsonger.

I fjol var han skadedrabbad och spelade bara 18 matcher och landade på 13 poäng med play off.

* TVÅ NYA COACHER PRESENTERADE 

Halmstad och Vännäs har gjort klart med huvudtränare i sommar.

* Hammers väljer en intern lösning som ny A-lagstränare efter Fredrik Johansson, som försvann till norska Stjernen i våras. 

Jens Berggard, 50, lyfts upp från J20-laget, som han har tränat sedan 2012.

– Jens är en duktig och skicklig tränare som har gjort ett fantastiskt jobb i J20 under många års tid och han har varit med på A-lagsnivå tidigare, så vi vet att han har den erfarenheten med sig, säger Hammers nye ordförande Niklas Söderström till Hallands-Posten.

* Vännäs satsar på Geoff Walker, 34, från Kanada.  Han kommer närmast från en treårig sejour som huvudtränare i SIJHL-laget Red Lake Miners. LÄS MER HÄR!

* SKÖVDE VÄRVAR POÄNGKUNG FRÅN RIVAL

Det surrades om det tidigt i våras – och jadå, jodå, visst spelare Emil Smedberg, 22, i Skövde IK i vinter.

Forwarden från Forshaga, där han gjorde fina 43 poäng på 45 matcher förra säsongen, är nu presenterad.

SIK har också nyligen presenterat forwarden Lukas Smith från Kalmar och poängbacken Adam Thilander, som återvänder efter en kort sväng i Lillehammer och Norge.

– ”Tilly” är en klassback. Han är välutbildad och har fina uppsidor i offensiven som vi alla vet. Han hade en liten stökig säsong i fjol där han hade småstrul med skador under hösten och vintern, men känns nu fit for fight, och vi tror att han kommer få en kanonsäsong i vinter, säger klubbchefen Anders Lundström.

* FORSHAGA FYLLER PÅ MED HEMVÄNDARE

Forshaga tappar ju poängkungen Emil Smedberg till Skövde, men har också fyllt på med ett spännande namn i sommar.

Filip Nordström, 24, flyttar hem till moderklubben efter spel i KHK och Kalmar.

Nordström, en klok center, hade det tufft med skador i fjol och spelade bara 17 matcher för Kalmar. Frisk och hel kommer han betyda mycket för FIF i vinter. 

Forshaga har också plockat hem en annan värmlänning: Emil Lindskog, 21, forward från Linden.

* TROJAS SKÖNA BESKED – HAN STANNAR

Blytung förläning i Troja-Ljungby i månadsskiftet.

Centern Joakim Hillding, 34, med drösvis av rutin både från SHL och Hockeyallsvenskan, hänger med ned i Hockeyettan.

Han hade flera anbud, men valde ändå Troja.

– Det är klart man vill spela i en klubb som har målet att vinna och gå upp igen efter ett tungt år. Det var en stor faktor att jag valde att fortsätta. Att vinna sista matchen på säsongen – det är det man spelar för, säger han till Smålänningen. 

I fjol landade Hillding på 40 poäng på 49 matcher i HA.

Troja har också förlängt med backen Carl Ernstig, 25.

* PLOCKAR IN FORWARD MED ALLSVENSK RUTIN

Vad som hänt i Maristad senaste månaden?

De har förlängt med trotjänaren Erik Olsson, 28, och värvat in forwarden Gustav Lindberg, 22, från Enköping. 

I ESK har det blivit 41 poäng på 65 matcher och dessförinnan gjorde han 20 poäng på 76 matcher i Västerås IK och Södertälje SK i HockeyAllsvenskan.

– Jag har haft bra snack med Calle (Carl Johansson, sportchef) och hört mycket bra om Mariestad. Det ska bli kul att spela i ett topplag och sedan är det många som har varit i Bois som fått chansen högre upp i seriesystemet, säger han till Mariestads-Tidningen.

* HEMVÄNDARE TILL VALLENTUNA

Gustav Jansson, 24, återvänder till Vallentuna.

Efter spel i Vimmerby och Nyköping de två senaste säsongerna är han nu tillbaka i moderklubben.

I fjol gjorde forwarden 14 poäng 43 matcher i ligan.

Vallentuna har också plockat in backen Tim Henriksson, 24, som förra säsongen spelade i franska Meudon.

* ESK TAR IN NORSK FORWARD

Spännande nytillskott i Enköping.

Norske forwarden Markus Hemmanstad, 23, som gjort 17 matcher i HockeyAllsvenskan med AIK, har skrivit på ett ettårskontrakt.

Han kommer närmast från spel i Norge och Nidaros i andraligan, där han gjorde 17 poäng på elva matcher.

LÄS MER HÄR!

* VÄSBY FÖRLÄNGER MED TOPPDUO

Dubbla förlängningar i Väsby i början av augusti.

Både lagkaptenen Calle Åsell, 28, och poängforwarden Carl Wassenius, 22, är klara för 22/23.

Wassenius gjorde hela 68 poäng på 58 matcher i fjol.

– I princip alla etablerade klubbar i Hockeyettan var ute efter honom men vi har hela tiden haft en god dialog som glädjande nog mynnat ut i att ”Wasse” stannar. Han visade förra året att han är ren klass på denna nivå så självklart är det väldigt glädjande nyheter för alla oss som bryr sig om Vilda Väsby, säger sportchefen Tom Tärnström.

Väsby har också presenterat ett nyförvärv så här i början av augusti.

Filip Rydström, 25, flyttar hem till Sverige efter åtta säsonger i Nordamerika.

LÄS MER HÄR!

HAN ÄR KALMARS ANDRE SUPPORTERSPELARE

Först kom Adam Hirsch från Dalen.

Supporterspelare nummer två i Kalmar HC blir Kaden Elder, 24,  en kanadensisk forward.

I juniorligan WHL har Kaden spelat totalt 317 matcher och levererat 128 poäng.

– En rightfattad målskytt med bra karaktär och som alltid jobbar hårt. Vi har fått bra referenser och tittat mycket video på honom, säger sportchefen Daniel Stolt.

LÄS MER HÄR!

* DALEN TAPPAR SPETSFORWARDEN

Tyvärr, tyvärr.

En av seriens bästa forwards lämnar ligan. 

Jesper Thörnberg, 31, byter HC Dalen mot spel i danska ligan och Odense.

I fjol gjorde Thörnberg 68 poäng på 56 matcher.

* FÅR BEHÅLLA TALANGFORWARDEN

Skönt besked för Lindlöven.

Filip Barklund, 19, blir kvar en säsong till. 

Forwardstalangen, som kom på lån från Södertälje SK i våras och svarade för tio poäng på tolv  matcher, har nu förlängt avtalet.

Även Anthony Paskaruk, 28, är klar för ytterligare en säsong i Lindlöven.

LÄS MER HÄR!

* FYLLER PÅ MED MERITERAD AMERIKAN

En kort update runt Kiruna IF också, till sist.

De har plockat in fyra spelare senaste månaden: amerikanen Kevin Loppatto, forwarden Jere Manninen från Övik, finländaren Matias Mustonen från KeuPa och backen Robin Eriksson från Linden.

Centern Kevin Loppatto, 29, har tidigare spelat i Vännäs, Boden, Halmstad, Tyringe och Teg i ligan.

– Utgångsläget är naturligtvis bra eftersom han har spelat i den norra hockeyettan tidigare. Han är en spelskicklig center som kommer bidra mycket med sin erfarenhet och rutin, säger sportchefen Thomas Jatko.

Förvandlingen – Mörrums Andreas Anarp berättar om 16 weeks of Hell * Det har varit tuffast