Inför matchen: Väsby vs Vallentuna – ”Vi måste ta varje kamp och varje situation på största allvar för att ta med oss rätt beteende in i framtiden”

Vi har kommit fram till grundseriens sista hemmamatch och det är inte vilken match som helst som då erbjuds utan ett tvättäkta derby mot våra trätobröder i öst, Vallentuna Hockey.

Ett häftigt derby där förhoppningsvis Väsby kan hitta tillbaka till den rätta inställningen under sextio fulla minuter och mer om så krävs. Det har ju nämligen tyvärr varit lite si och så med den varan när Väsby kommer till matchen med två raka förluster. I Huddinge var laget inte riktigt med till fullo under den första perioden och senast i Strömsbro satt laget lite kvar i bussen när matchen startade.

Tullar man på jobbet så blir inte resultaten som man vill och då spelar det ingen roll att Väsby redan vunnit serien och det i princip relativt överlägset. Man är helt enkelt inte bättre än sin senaste match och där har Väsby lite att bevisa under onsdagskvällen.

Där möter man ett säkerligen väldigt taggat Vallentuna som efter sin vändning hemma mot Segeltorp där 0-4 blev till en imponerande 5-4 seger, har häng på en plats till Allettan. Med två matcher kvar av serien är laget endast tre poäng bakom kopplet av lag där ovan och ser säkert sin chans att försöka norpa den platsen.

Laget leds i mångt och mycket av kedjan med Gustav Jansson samt de båda forna Väsbyspelarna Jacob Lundin samt Christian ”Homer” Holmblad. Spelare som har en bra kemi tillsammans och där framför allt ”Homers” intåg i Vallentuna verkligen lyft laget och han ståtar på imponerande tio inspelade poäng på sju matcher och där han endast varit inne på två baklängesmål.

Andra spelare att hålla koll på är Väsbyfostrade Lukas Paulsson samt den oerhört meriterade backen Tobias Ericsson med mångåriga allsvenska meriter. Det blir en tuff nöt för Väsby att knäcka och det vill till att laget taggar till och visar upp det fina spel som laget ändå under stora merparten av grundserien visat upp.

En spelare i Väsby som alltid är taggad och som ger allt är arbetsmyran Erik Aterius. Han värvade Väsby från just Vallentuna så han om någon borde veta vad som väntar under onsdagskvällen. Jag har tagit några ord med Erik inför matchen och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Erik! Vår segermaskin har börjat hacka. Två raka förluster nu efter insatser där vår inställning känns lite si och så. Hur skulle du vilja summera våra två senaste insatser?

-Hejsan! Ja, men precis, de två senaste matcherna så har vi absolut inte kommit upp på den nivå som vi vill och kräver av varandra. Då vi har fallit bort från de saker som har gjort oss framgångsrika tidigare i serien och glömt våra grunder.

Senast i söndags kändes vi inte alls påkopplade och släppte tre mål på lika många minuter i inledningen. Varför blev det så tror du?

-Som du säger så var det en bedrövlig start nu senast och vi måste vara mycket mer ödmjuka inför uppgiften. Även om vi är klara att vinna serien nu, så måste vi ta varje kamp och varje situation på största allvar för att ta med oss rätt beteende in i framtiden.

Det känns som att vi behöver höja oss rejält nu och vad passar då inte bättre med ett hett derby mot våra grannar Vallentuna. Hur ska vi då komma ut till matchen?

-Ett derby kommer passa oss perfekt då vi måste komma ut och sätta våra grunder och det hårda jobbet till en början.

-Vi ska hitta tillbaka till att vara ett kompakt lag som släpper in få mål, så som vi gjorde när vi radade upp segrar. Sedan kommer offensiven av sig själv med tanke på de individuella ”skills” som vårt lag besitter.

Vallentuna känner ju annars du till riktigt bra eftersom du tillbringade fjolårssäsongen hos dem. Känns det lite extra speciellt då för dig att möta dem?

-Det är såklart kul att få möta sitt gamla lag och att det blir lite lättare att tagga till inför en sådan match. Men i slutändan så är det en match som vilken annan och allt handlar om att göra mer mål än motståndarna oavsett vilka som står på andra sidan.

De strider ju precis som många andra lag kring strecket om en plats till Allettan. Hur ska vi försöka matcha deras desperation?

-De kommer vara sjukt taggade både för att dem är mitt i en het streckstrid och för att dem skulle göra allt för att slå Väsby. Men vi måste vara minst lika desperata som dem, för att hitta tillbaka till hur vi vinner hockeymatcher som tidigare. Vilket är genom att gediget jobb och uppoffringar för varandra.

Slutligen Erik, på vilket sätt ska du försöka få igång laget på onsdag och vilka nycklar ser du som viktigast för att vi ska kunna vända vår negativa trend?

-Personligen kommer jag spela som jag alltid försöker göra, med hög intensitet och driva på laget med så mycket energi som bara möjligt. Även vara en jobbig jävel att möta varje gång jag är på isen.

// # 16 – Erik Aterius

Läget i Väsby inför matchen är glädjande nog som så att Tobias Liljendahl  är tillbaka från sin lättare skadeperiod. Det gör att nu ”endast” är trion Nils Bolin, Vladimir Chetverikov samt Victor Olsson som är frånvarande vilket de kommer att vara fram till starten av Allettan. Men i övrigt är samtliga friska och pigga vilket gör att Väsby ställer upp med två målvakter, sju backar samt tolv forwards.

Kom nu ner och stötta Vilda Väsby i det härliga derbyt och glöm inte bort att alla barn och ungdomar upp till 16 år kommer in gratis.

Varmt välkomna!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson