Vi har slagit dom tidigare

Det var ingen bra insats senast mot Troja, men det är därmed ett revanschsuget lag som ska ta sig an serieledande Nybro imorgon på bortaplan. En tuff uppgift givetvis, Nybro leder serien med tre poäng och har sex raka segrar i ryggen. Men Bois tränare Ronny Helander har inte gett slaget förlorat på förhand. 

Det var ingen insats att glädja sig åt senast, förlust med 2-8 mot Troja…

– Nej det var en mindre bra insats. Vi har kollat på några sekvenser som vi behöver förbättra, men man får inte älta för mycket heller, det blir inget bra av.

Ja de är väl mest att konstatera att det var en dålig match och gå vidare?

– Ja och gå igenom vad vi kan göra bättre. Det hjälper inte att älta, utan man får ta lärdom och gå vidare.

Vad drog ni då för lärdom, vad kunde ni ha gjort bättre?

– Vi tar för många dåliga beslut, vi inte tillräckligt noga med pucken, vi värderar inte lägena utan spelar fast oss och går bort oss. Det går inte göra för många såna felbeslut i en match. Fram till de gör 3-2 har vi ändå lägen att ta ledningen, då hade det inte blivit så här. Sista halvan av första och fram till 2-3 i andra gör vi bra, men sedan faller vi ihop. Det känns som att när vi släpper ett blir vi ängsliga och små, vi måste lära oss hantera det. Vi kan inte tänka att nu måste vi göra mål, utan ha tålamod och spela i 60 minuter. Vi hade inte samma panik mot Karlskrona när vi låg under med 0-2, det är efter 60 minuter som resultatet är klart, då ska man vara i ledning.

Sedan var inledningen inte bra heller…

– Det blir så ibland i powerplay, vi tänker att de skickar den väl så hämtar vi den och gör uppspel, man kan inte låta deras back ta pucken 60 meter och göra mål, det är för dåligt. Man måste ta ansvar i defensiven även om vi är en man mer. Men sedan var det starkt med den starten att vi kommer igen och kvitterar. Jag tycker överlag att vi kommer ut bättre borta än hemma, vi har bättre fart och agerar bättre från start där. Och visst, det är bra att vi gör det borta, men vi vill göra det hemma med. Det är svårt att sätta fingret på vad det beror på.

Nu väntar en riktigt tuff utmaning imorgon då ni åker till Nybro för att möta serieledarna. Tankar inför matchen?

– Vi har revansch att utkräva, både efter senaste insatsen och första matchen mot dom. Det har sett bra ut på träningarna, och vi ska åka ner och göra en bra insats. Visst, de har ett jättebra lag, men vi har slagit dom tidigare. Det gäller att göra sakerna i 60 minuter bara, det är en klyscha, men det är en sanning också.

Vad blir viktigt?

– Aggressiviteten i försvarsspelet. Det vet vi själva att möter man ett lag som blir passiva så finns det skickliga spelare som utnyttjar tiden de får, då blir det farligt. Så det gäller att vara hårda i försvarsspelet och kreativa i anfallsspelet. Anfallsspelet har varit rörligt och bra, även om man kanske kan önska lite mer trafik på kassen ibland. Men vi ska bara komma ut och köra. Vi har många skridskostarka spelare, vi ska utnyttja det. Det känner hela laget att vi inte fick igång senast.

Många har frågat om varför Lukas Larsson inte var med senast, han var ändå med i laguppställningen en timme innan match?

– Han insjuknade under samlingen och körde värmningen, men blev sämre. Det var ett tufft avbräck, ett besked vi fick 10 i fyra.

Då fick du slita extra på spelare som Otto Henell som fick dubblera som center i första och tredje i början. Det blir tufft för dom!

– Ja så är det, speciellt när de var oförberedda på det. Det var några som fick slita lite extra, även Lundin gjorde extra byten. Det är sånt som kan hända, saker kan förändras under match med, men det är aldrig roligt när det blir sjukdom så tätt inpå och därtill på en viktig spelare.

Hur ser sjukdomsläget ut inför morgondagen då?

– Hugo Pettersson är fortsatt borta, sedan är Lukas osäker till start.

Innebär det att någon junior får chansen?

– Alex Fält kliver upp och är med, han har gjort det bra när han fått chansen tidigare. Sedan hur mycket speltid han får får vi se.

Av Krister Holm