Brödernas/Väsby klara för Semifinal

Brödernas/Väsby vann den femte och avgörande matchen mot Mariestad med hela 7-1 . I ett kokande Renew Arena, inför tolvhundra åskådare fick laget en drömstart. 3-0 efter två minuter och 4-0 efter sju och efter den kanonaden gick det inte att stoppa lagets väg vidare till semifinalen.

– En väl genomförd matchserie, mot ett bra lag. Jag känner att vi har någonting stort på gång. Så otroligt starkt av boysen, säger en segerrusig tränare, André Smulter.

I säsongens hitintills viktigaste match gjorde Brödernas/Väsby säsongens start. Det går inte att säga annat efter den drömstarten. Tre mål i matchens två första minuter där Carl Wassenius öppnade målskyttet. Det redan efter fyrtiotre spelade sekunder. En delikat framspelning av Rasmus Rudslätt utnyttjade han skoningslöst när han trädde upp pucken i det bortre krysset.

Bytet senare var det Nicklas Nousiainens tur att göra mål. Det efter fint förarbete av backduon Rasmus Sörgardt och Anton Brandhammar så smällde han distinkt in 2-0 mellan benen på målvakten.

Lika distinkt smällde Sebastian Walfridsson halvminuten senare, in 3-0. Det efter att Jeremias Lindewall stått för ett elegant förarbete och serverat pucken på ett silverfat. Tre mål därmed i de tre första bytena för Brödernas/Väsby och någon bättre start på en match går det knappast att önska.

När sedan Nicklas Nousiainen i den sjunde minuten sköt in sitt andra och gav 4-0 efter riktig upprullning av Mariestads försvar, så var merparten av den tusenhövdade publiken nästan i extas. Men den lugnade ner sig när Mariestad mot slutet av perioden lyckades reducera till 4-1 efter att gästernas speciella målskytt Jesper Lindén, distinkt smällde in pucken i det bortre hörnet.

Faktum var att Mariestad endast halvminuten senare var ytterst nära ytterligare en reducering så efter en bedrövlig inledning av matchen för dem, så avslutade de ändå perioden klart bättre.

De startade även mittakten piggt och där Brödernas/Väsby kändes aningen darriga. Men det var ett stadie som endast höll i sig ett par minuter för i övrigt så gick perioden i ganska stor favör till Brödernas/Väsby.

De långa anfallen i perioden avlöste nästan varandra ett tag och Brödernas/Väsby kunde stundtals sätta ganska stort tryck mot gästerna. Men något mål i dessa långa anfallssekvenser blev det inte, utan istället var det dräll av en sista Boisspelare, som kostade. Filip Barklund upptäckte misstaget och ställdes sedan öga mot öga med Mariestads målvakt. Han stod då för en riktigt elegant och kylig dragning där han lurade bort målvakten helt innan han satte 5-1, i en princip tom kasse. För övrigt Filips första mål i Brödernas/Väsby dressen som minst sagt kom ytterst lägligt.

För det målet drog nästan helt ner sortin hos gästerna som kändes mer och mer uppgivna efter det dråpliga misstaget i egen zon.

Brödernas/Väsby gjorde sedan en väldigt kontrollerande sista akt där laget såg till att inte ge Mariestad minsta lilla hopp om en vändning av matchen.

Men mot mitten av den sista perioden hade ändå gästerna ett par bra chanser varav det sista träffade stolpen. Men när inte någon av dessa resulterade kändes matchen avgjord.

Mariestad gjorde ändå ett sista försök i matchen och tog tidigt ut målvakten. Men deras anfallsspel var i det skedet av matchen alldeles för trubbigt, och det slutade bara med att Henrik Rommel kunde skicka in 6-1 i tom kasse. Av bara farten passade samme Rommel sedan fram Jeremias Lindewall som med sjutton sekunder kvar av matchen fick sätta på punkt på kvartsfinalserien när han skickade upp 7-1 i det bortre krysset.

Sammanfattningsvis så måste man se matchen som en stor styrkedemonstration av laget. Att komma ut på det sättet man gjorde var verkligen urstarkt och man avgjorde egentligen matchen redan efter en halv spelad period.

Grisligan

Nicklas Nousiainen hade verkligen en klang och jubelföreställning. I avgörandets stund var han en stor matchvinnare när han sköt in två och spelade fram till ett tredje i matchens inledning. Han satte helt enkelt tonen på matchen och drar hem tre feta grisar från insatsen.

Två grisar ges till Linus Rotbakken som var lugnet och kyligheten själv med pucken och som verkligen gick i bräschen för laget, kapten som han är.

Sista grisen ges till ständigt fartfyllde Jeremias Lindewall som verkligen lät sin höga fart tala för sig och som där till stod för en trepoängsmeny i form av ett mål och två målgivande passningar.

Efter denna härliga hockeyfest kan laget nu välförtjänt nog se fram emot semifinalspelet som inleds till helgen med två bortamatcher och där valet av motståndare sker imorgon (torsdag) lunch.

Vid pennan

Krister Holmgren

Matchstatistik:
Brödernas/Väsby – Mariestad 7-1 (4-1, 1-0, 2-0)
Period 1: 1-0 (00.43) Carl Wassenius (Rasmus Rudslätt, Henrik Rommel), 2-0 (01.29) Nicklas Nousiainen (Anton Brandhammar, Rasmus Sörgardt), 3-0 (02.00) Sebastian Walfridsson (Jeremias Lindewall, Nicklas Nousiainen), 4-0 (07.28) Nicklas Nousiainen (Joni Nikko, Jeremias Lindewall), 4-1 (15.36) Jesper Lindén.
Period 2: 5-1 (09.52) Filip Barklund.
Period 3: 6-1 (15.31) Henrik Rommel (Rasmus Rudslätt), 7-1 (19.43) Jeremias Lindewall (Henrik Rommel, Sebastian Walfridsson).
Skotten: 28-25 (8-10, 12-2, 8-13)
Utvisningar: 4-4 (2-2, 0-0, 2-2)
Publik: 1 171 åskådare, Renew Arena