Avstämning med sportchefen!

En knapp vecka fick han lov att slicka såren, men nu ringde hemsidan upp Bois sportchef Carl Johansson, för att höra hans analys av säsongen och hur han ser på lagbygget inför kommande säsong.

Nu har det gått sex dagar sedan den snöpliga sortin och det är dags att utvärdera säsongen. Hur lyder din analys?

Vi har inte gjort någon stor analys än, men vi är för ojämna under långa perioder. Vi vinner inte tillräckligt många matcher i rad för att bygga självförtroende vilket gjort att vi inte fått en jämnhet i spelet. Vi har spelat väldigt bra enstaka matcher, men sedan har det kommit alldeles för djupa dippar. Det är orsaken till att vi får möta Väsby. Där tycker jag att vi gör en bra matchserie, jag hade inte skämts om vi gått vidare, men vi hade behövt spela bättre under längre perioder för att slippa möta ett så starkt motstånd i en kvartsfinal.

Du nämner ojämnheten, vad beror den på?

Det är den vi analyserar om nu, vad vi kan förbättra. Det är en stor process som kommer ta ett tag att analysera, det är stora värden att ta på. Vi måste ta spelarsamtalen och annat för att göra en färdig analys. Hade vi vetat vad det berodde på så hade vi ändrat på det under säsongen, men nu får vi ta en ordentlig genomgång och lyssna in alla så får vi se vad det kan ge.

Du pratar om spelarsamtal, hur ser din arbetsplan ut framöver?

Jag börjar med att stämma av med hela truppen för att få en bild av hur vi ska fortsätta jobba, både med vilka spelare vi ska behålla och vilka vi ska plocka in, men även få feedback på vad som funkat och inte funkat.

Tror du på en totalrenovering av lagbygget nu när ni varit lite ojämna?

Egentligen inte, jag måste vara självkritisk, det är inte spelarna eller tränarna som ska bära hundhuvudet, de har fått uppleva hinder som satt käppar i hjulet under säsongen. Vi hade några mindre lyckade nyförvärv och lite andra saker som händer som gör att vi måste ändra i truppen. Men vi har många bra spelare och alla i truppen finns där av en anledning, att vi tror på dem. Sedan kommer några lämna för att det finns andra klubbar som vill värva dem, några vill vi inte förlänga med, så då får vi hitta nytt, sedan får vi se var vi sitter när bitarna börjar falla på plats.

Är målet att ha kvar merparten?

Svårt att säga, men mellan 60 och 90% kommer vara kvar.

Det går en hel del rykten om spelare som jag tänkte du skulle få kommentera: Johan Frick får barn, hans andra, har han tid att satsa på hockey en säsong till?

Det är för tidigt ännu för att säga, vi för en dialog men var vi hamnar är alldeles för tidigt att uttala sig om.

Ett annat rykte, Expressens Johan Svensson uppger att Oscar Tellströmär klar för Björklöven…

Det är ett rykte, det är det jag kan säga, och så är det tills och om han blir presenterad. Men det är en jätteduktig spelare, så det är klart att han har ögonen på sig.

Det sägs även att Andreas Thelander har många klubbar som rycker i honom…

Han har gjort en fin säsong och har haft en bra utvecklingskurva hos oss, jag hoppas han vill fortsätta utvecklas i Mariestad, men bra spelare har ögonen på sig.

Lindén ryktas bort inför varje säsong, har du förhoppningar att få ha kvar honom?

Det är tidigt, vi har knappt fått tillbaka vår normala hudfärg efter uttåget. Vi har kollat av läget, så går vi ut med djupare samtal nästa vecka här så får vi se vart det barkar.

I nuläget är bara två spelare klara: Anton Blomberg och André Astley Rydberg. Hade du önskat att ha fler spelare på kontrakt så du slapp börja med ett tomt papper i stort sett?

Har man orken och tiden är det bättre med ettårskontrakt, annars är man så låst. Man vill inte ha en spelare som känner sig tvingad att vara kvar år 2 heller. Jag lägger gärna tiden som krävs, då tror jag att man bäst tar hand om föreningens pengar också så man inte låser sig fast vid att avlöna en spelare som man kanske inte vill behålla.

Hur mycket koll har du på spelarmarknaden?

Det finns mycket intressant, jag har ett par som hjälper mig med scouting, att studera och utvärdera spelare. Det jag tar med mig från förra var att jag var så nöjd inför säsongen, men ändå får vi inte ut tillräckligt. Så jag kanske måste vara ännu mer noggrann och pricka ännu bättre för att få fler producerande spelare.

Var kikar du efter spelare, tvåan, ettan, allsvenskan…?

Inte så mycket tvåan, däremot har jag bra koll på superelit, det är en riktigt bra kull med 04:or på väg upp nu. Sedan är det konkurrenter som vi mött med spelare som kanske vill ha en större roll, det är allsvenskan, utlandet, ja vi scannar av allt så det ska bli så bra som möjligt för oss.

Under varje silly season så börjar ryktena om hemvändare florera. Två spelare många gärna sett i Boiströjan är Max Wennlund och Eddie Larsson, hur ser du på chansen att de spelar i Bois nästa säsong?

Eddie har kontrakt en säsong till med Leksand, så han är inte aktuell. Max har gått väldigt bra utomlands så han lär fortsätta där.

Hur ser du på tränarparet Ronny Helander och Peter Isgren?

Jag för en dialog med båda, vi utvärderas just nu, men det kommer väl komma besked inom ett par veckor. Jag vet hur mycket de brinner för det och vill framåt. Men vi måste stämma av med spelargruppen och vad de tycker med, men jag tror på deras idéer och gillar att jobba med dem.

Har du fått några riktlinjer kring spelarbudgeten?

Det är vissa saker som måste bli bekräftade, men jag vet ungefär hur mycket jag har så jag kan börja bygga efter det.

Inför förra säsongen var det en kraftig neddragning, tror du det blir en ny neddragning nu?

Svårt att säga, men vi måste bygga smart och noggrant för att vårda föreningens pengar, man kan inte satsa allt på ett a-lag utan hela föreningen måste må bra.

Som lekman så ser man att det är en tuff ekonomisk situation för många klubbar. Tror du på mindre pengar på marknaden kommande säsong?

Det är svårt att säga, jag har inte kännedom om de 15 klubbar vi konkurrerar med kring hur deras ekonomi ser ut, men det blir nog ingen större skillnad. Det kanske blir 5 istället för 7 klubbar som är intresserade av samma spelare, det gör inte så stor skillnad för mig.

Hur ser det ut på juniorsidan, ser det ut att finnas några intressanta namn att plocka upp där?

Ja Alex Fält fick chansen redan i år, jag ska ha samtal med honom här framöver, sedan finns det flera på väg upp så det finns kanske flera som kan få chansen.

Av Krister Holm