Bomben: Fd SHL-spelare vänder hem till Bois!

Den SHL-meriterade Max Wennlund vänder hem till moderklubben Mariestad Bois! Ja det är en riktig bomb sportgruppen i samarbete med Hemtrevligt i Skaraborg bjuder på dagarna efter midsommar. Den 25-årige centern har 56 SHL-matcher för HV71, en klubb han också var med och förde upp i SHL, samt även två säsonger med Karlskoga i allsvenskan. Förra säsongen sprutade han dock in poäng i den Österrikiska klubben Lustenau, men nu väljer han alltså att vända åter till sin moderklubb igen. 

Till att börja med: Varmt välkommen tillbaka!

– Ja tack så jättemycket!

Du har en gedigen meritlista trots att du inte är mer än 25 år gammal. Kan du berätta lite om din karriär efter att du lämnat Mariestad?

– Först så gick flytten till Jönköping 2015 då jag gick hockeygymnasiet där, och jag fick även chansen i a-laget några matcher. Sedan gjorde jag två sejourer i Karlskoga, 19/20 och 21/22, däremellan var jag tillbaka i HV 71 och nu senaste säsongen spelade jag i Österrike. Så jag har samlat på mig hyfsat med erfarenhet på olika nivåer och spelat många roliga matcher, men nu känns det riktigt roligt att få komma tillbaka hem igen, det är jag jättetacksam över måste jag säga.

Hur väl har du följt Mariestad under dina år på annat håll?

– Det har blivit mer och mer, när jag stack följde jag inte jättemycket, men de sista två åren så mycket jag har kunnat, särskilt senaste året. Så jag känner jag har hyfsat bra koll, även om jag inte känner någon personligen så har jag ändå hyfsat bra koll på laget. Bois ligger mig varmt om hjärtat, sedan var jag så ung så jag spelade aldrig a-laget innan jag lämnade, men det gör det bara än mer roligt och inspirerande att äntligen få göra det, så jag är supertacksam verkligen.

Senaste säsongen sprutade du in poäng i Österrikiska Lustenau, tidigare under din seniortid så har du haft en mer defensiv roll. Ser du dig själv som en producerande spelare eller mer en defensivcenter?

– I grunden ser jag mig som en tvåvägscenter som ska bidra både offensivt och defensivt, men tidigare har jag haft en mer defensiv roll där jag fått ta mycket tekningar och spelat boxplay. Men jag ville ha en större roll där jag fick mycket istid och speltid i alla spelformer, det var därför jag valde Österrike. Det var också det jag fick göra i Lustenau, och då kom också produktionen igång. Så jag är en lagspelare, jag vill bidra både på och vid sidan av isen. Att se alla i laget och få alla att känna sig sedda och som viktiga för laget. Mår man bra och är i en bra omgivning så presterar man också bra, det handlar om att få alla att dra i samma riktning.

Hur kommer det sig att det nu blir en hemkomst till moderklubben?

– Jag har varit inne på att fortsätta spela utomlands, men så hörde Mariestad av sig med ett väldigt spännande upplägg, med ny tränare i Linus Engqvist som jag känner och har respekt för, och jag har även pratat med sportgruppen och tränaren Ronny Helander, och det känns som att de har något riktigt spännande på gång. Plus att de visade att de verkligen ville att jag skulle komma tillbaka, så det känns riktigt kul. Jag har varit iväg länge nu, och jag har verkligen lärt mig att uppskatta Mariestad på ett annat sätt nu än när jag lämnade, så det känns inspirerande och som att det är något riktigt bra på gång i klubben. Det är ordning och reda på allt och mycket positivt som händer i klubben nu, så detta ska bli riktigt kul måste jag säga.

Vad hoppas du kunna bidra med?

– Som jag sa så vill jag självklart bidra i alla delar av spelet, att vara en ledare på och utanför isen och bidra i alla spelformer. Inget fancy så, men att vara en spelare att lita på i alla situationer.

Vad ser du som dina styrkor?

– Det har genom alla år varit skridskoåkningen och aggressiviteten. Så delvis det fysiska spelet och tekningar. Men det ändras också med åren och rollen man har, beroende på nivå så spelar man på olika vis. Men jag hoppas bidra med fart och fläkt och stabilt spel över hela isen.

Hur är du vid sidan av isen?

– Jag hoppas kunna ta en stor roll i omklädningsrummet och få med alla i laget, att se alla, Att man är schysst mot sina lagkamrater men också ställer krav. Att man gör det man kommit överens om, har jag gjort det så kan jag också ställa krav på andra att göra det med. Men jag tycker det är viktigt att vara en bra kamrat som får alla att trivas, jag vet vikten av att få ihop gruppen, det är det allra viktigaste för att få ett framgångsrikt lag enligt mig, att se alla personligheter och behandla alla med respekt, det är otroligt viktigt för mig. Att vara mig själv så brukar det komma, det är viktigt för att få ett fungerande lag.

Det låter som att du inte är främmande för att ta ett kaptensskap i någon form?

– Absolut inte, det skulle vara en stor ära. Men jag ska inte komma in och ta en plats bara, jag vill hitta min plats och se var jag kommer in bäst, sedan är det är upp till ledarstaben att bestämma vilken roll jag ska ha, men visst hade det varit en ära.

Vad tror du att du har för fördelar i och med spelet på högre nivå?

– Förhoppningsvis att man kan välja hur man ska spela i olika situationer, ibland är det smartast att spela enkelt, ibland kan man spela lite svårare. Att göra de avvägningarna. I juniorerna så tutar och kör man mest hela tiden, men jag tror att jag lärt mig identifiera situationer och att spela stabilt. Jag vill att tränarna och medspelarna ska veta vad man får av mig hela tiden, men också att man kan lita på systemet man har kommit överens om i laget, och att man håller sig till det. Att man har en stark grund att bygga på, sedan kan man spela kreativt och fantasifullt när läge finns. Det är det spelet Ronny pratade om med, att ha en tydlig grund men sedan spela mycket med mycket fantasi och fart utöver det, att låta pucken göra jobbet. Kan man bemästra det spelet så tror jag man blir riktigt farliga, samtidigt som man ändå måste behålla kylan i situationerna.

Vad blir utmaningarna tror du?

– Jag är jätteödmjuk inför utmaningen, jag vet att hockeyettan håller väldigt hög klass och topplagen håller allsvensk nivå. Jag går in med inställningen att ta det från grunden och ta det därifrån och vara ödmjuk inför alla uppgifter. Jag är bara tacksam och glad över att få chansen, jag kommer vara sjukt taggad men ändå ödmjuk inför uppgiften, det ska bli skitkul att få chansen att spela i Bois igen!

Du säger att du följt laget, finns det några spelare du tycker sticker ut?

– Självklart måste jag lyfta fram Jesper Lindén, det är i mina ögon seriens viktigaste och bästa spelare. Att få behålla honom år efter år är guld värt. Och det man blir glad över är att det är en spelare som kommer utifrån och ändå vill stanna, att han ändå visar sådant hjärta för klubben trots att det inte är moderklubben. Det tycker jag är ett bra kvitto för klubben och dess verksamhet! Det är samma med Tobias Aronsson som blir kvar år efter år, trots att han gjort det alldeles för bra för att vara kvar i ettan egentligen. Det är de som varit kvar längst, och de har jag bra koll på. Det är viktigt med såna spelare nu när det blivit så svårt att få behålla spelare, det är ofta andra klubbar som rycker i dom och då är det kul att de ändå väljer att stanna, jag vet hur viktiga de är i laget. Så det är roligt att det finns en kärna som är kvar, då finns en grund att stå på. Sedan är det upp till mig att anpassa mig så fort som möjligt, för Boishjärat finns där sedan gammalt, utan nu får jag anpassa mig till gruppen och spelet.

Vad är målet med hemkomsten?

– Det är ju att vi ska gå så långt det bara går, och det är inte bara min utan klubbens målsättning med. Slutmålet är allsvenskan, men det handlar om att ta delmål efter vägen, först allettan, sedan slutspel och kvalserie. Vi får se hur långt det kan gå, men det måste vara målsättningen.

När kommer du till stan?

– Jag ansluter efter sommaren, jag har bott i Karlskoga och tränat där, så jag har lite jobb där jag måste göra, men jag ansluter till augusti.

 

Hemsidan ringde upp Boisfostrade William Pethrus, lagkamrat med Max i Karlskoga, för att höra hans syn på hemvändaren:

”I Karlskoga hade han en mer defensiv roll. Men det är en fruktansvärt skridskostark spelare med bra spelsinne. Sedan hängde han lite pytsar med, så han har offensiven i sig med och gjorde mycket poäng förra säsongen i Österrike vet jag. Han har inte fått spela så mycket offensivt tidigare, men nu visade han ju att får han ha mycket puck så kan han ta den rollen med. Han har ju även varit med och spelat upp HV till SHL med, så rutin har han ju så det räcker och blir över. Jag tror han kan bli en riktigt bra värvning faktiskt. Vid sidan av isen är det en toppengrabb, vi umgicks inte så mycket i Karlskoga vid sidan av, men han är bra i omklädningsrummet och vi känner varandra sedan ungdomstiden så jag vet att han är en riktigt bra gubbe.”

 

Sportgruppen om Max:
”Max är precis vad vi eftersökt på centersidan. Han har rutin från både SHL, allsvenskan och utlandsspel. Han kan göra poäng och han kan spela tufft. En duktig tvåvägsspelare som ska vara en av de ledande spelarna i truppen. Avtalet är skrivet på ett år.”

 

Till sist…

Hemtrevligt i Skaraborg har tagit fram ett perfekt erbjudande för dig som BoISare! Boka ett hemstädabonnemang och få 500kr rabatt, varav 250kr går direkt tillbaka till BoIS!*
Kontakta Hemtrevligt i Skaraborg på 073-041 99 02 alternativt [email protected] och uppge att du vill stötta BoIS med ditt städabonnemang.
* Detta gäller om du bokar ett abonnemang på minst 3 timmar varannan vecka. Gäller vid första städtillfället.
Av Krister Holm