Så hedrades Salming av Hockeyettan-klubbarna * Tyst minut och hjälmar med nummer 21 * Kiruna vill hylla legendaren med staty

Tyst minut innan nedsläpp, hjälmar med nummer 21.

I helgen hedrade klubbarna i Hockeyettan ikonen Börje Salming.

– Det var jättefint och det är han väl värd, säger Skövde IK:s tränare Staffan Lundh.

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Börje Salming finns inte längre finns med oss.

Hockeylegendaren,  som drabbades av nervsjukdomen ALS i somras, avled i torsdags efter att han fått uppleva enorma, storslagna hyllningar i såväl Toronto som Sverige senaste veckorna.

Men hans minne lever kvar – och kommer så att göra för alltid.

I helgen hedrades Salming av klubbarna i Hockeyettan.

Det hölls en tyst minut innan nedsläpp i alla arenorna och många klubbar hade dessutom specialhjälmar med nummer 21.

En av dom var Skövde IK, vars spelare i hemmamatchen mot Surahammar (6–1) gled ut på isen med nummer 21 på baksidan av hjälmarna.

– Det var jättefint och det är han väl värd. Jag satt i bilen när jag hörde det och ja, att det kan gå så fort. Det var skönt att han fick åka till Kanada och även hyllas på galan här i Sverige, säger Skövde IK:s tränare Staffan Lundh till SLA.

Han säger också:

– Det är jättesvårt att jämföra spelare, men han måste rankas som en av de absolut bästa och när man hör vad som sägs så förstår man att det var en fantastisk person.

***

I Salmings hemstad Kiruna – där det redan är bestämt att han ska få en egen gata – vill nu också politikerna hedra stadens store son med en staty.

– Det har kommit in ett medborgarförslag, och det har skickats vidare till förvaltningen, som ska ta fram ett förslag på utformning och placering. Jag har svårt att se att det här förslaget inte ska gå igenom, säger Gunnar Selberg, Centerpartiet, till NSD.

Statyn skulle kunna placeras på Stadshustorget, som då får byta namn. 

– Vi har ingen drottninggata eller kungsgata här i Kiruna, utan mycket är uppkallat efter lokala storheter. Som Hjalmar Lundbohmvägen. Jag tycker vi ska hålla fast vid den traditionen och kalla det Börje Salmings torg. Statyn hade kunnat placeras vid den solsoffa som finns mellan Scandic Hotel och stadshuset.

Socialdemokraten Mats Taaveniku, som är tillträdande kommunalråd i Kiruna, vill också se en staty av Salming.

– Det är klart att han ska hedras, vi var alla hänförda och stolta över det han gjorde efter han flyttade härifrån, och han har gjort så mycket för vår sta, säger han till NSD.

Ishockeylegendaren från Kiruna – med AIF som moderklubb – blev 71 år.

Några av Kalmars spelare under den tysta minuten. FOTO: KALMAR HC

Skövdebacken Adam Thilanders hjälm – med nummer 21. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERÖD

Veckans Lag i Hockeyettan – här är experten Mjörnbergs val vecka 47 * Motiveringar & kommentarer om alla spelare