Legendaren Börje Salming får en egen gata i hemstaden Kiruna. FOTO: JOHAN YLITALO

Salming får egen gata i Kiruna: ”Viktigt att det blir gjort medan Börje fortfarande är i livet” * Beslut i kommunfullmäktige

Här är Kirunas fina gest till Börje Salming.

Legendaren får en egen gata i sin hemstad.

– Det känns viktigt att det här blir gjort medan Börje fortfarande är i livet, säger kommunalrådet Gunnar Selberg.

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Börje Salming, 71, berättade i somras att han drabbats av nervsjukdomen ALS och hans tillstånd försämras dag för dag. 

– Börje blir sämre och sämre för varje tillfälle jag träffar honom. När vi ses känns det nästan mer som att vi gråter än kommunicerar, sa storebror Stig Salming till Brynäs hemsida i helgen.

Trots sjukdomen åkte Börje Salming i helgen till Toronto, där han under ett par gripande och tårdrypande kvällar hyllades ovationslöst av sina gamla supportrar i Maple Leafs.

Darryl Sittler, NHL-legendaren som var klubbkamrat med svensken i många säsonger och är en mycket god vän, fick hjälpa sin mångårige vän ut på isen för att ta emot Torontofansens hyllningar.

Sittler, 72, var liksom alla andra inne i Scotiabank Arena tagen efteråt.

– Jag hade många tårar i ögonen och det var väldigt känslosamt att gå ut på isen. Som vän är det lätt att vara vid någons sida när allt går bra, men det är ännu viktigare att visa stöd och kärlek när det är tuffare, sa han till TT.

Efter helgens hyllningar i Toronto kände också staden Kiruna – Salming är ju född och uppvuxen i Kiruna, spelade i AIF fram till 1970 och är en evig hjälte och ikon i klubben  – att de ville göra något extra för sin sjuke hockeyhjälte.

Gunnar Selberg, kommunalråd, bad därför på måndagens sammanträde i Kirunas kommunfullmäktige om att få lägga till ytterligare en punkt i dagordningen.

Att Matojärvigatan i Kiruna ska döpas om till Börje Salmings gata.

– Det var så otroligt gripande att se hyllningarna i Toronto, men jag fick också lite panik över att vi i Kiruna inte har hunnit göra något än. Då dök den här idén upp, att döpa om gatan där Börje växte upp, ett slagskott från hockeyladan där han inledde karriären, till just Börje Salmings gata. Det känns bara så rätt, säger Gunnar Selberg till Sportbladet.

Kiruna kommun planerar också en cermomi inom en snar framtid.  

– För mig känns det viktigt att det här blir gjort medan Börje fortfarande är i livet. Vi ska se till att anordna någon slags ceremoni där vi täcker av skyltarna med nya gatunamnet och förhoppningsvis kan Börje vara med på ett eller annat sätt, om det så är via länk, säger Gunnar Selberg till Sportbladet.

Moderklubben Kiruna AIF bestämde tidigare i höstas att spela med nummer 21 på hjälmarna hela säsongen.

Börje Salming gjorde totalt 16 säsonger och över 1 000 matcher i Toronto Maple Leafs.

Nu på torsdag ska legendaren uppmärksammas på nytt – den här gången på Tidernas hockeygala i Stockholm.

Fakta – detta är ALS

Sjukdomen ALS (amyotrofisk lateral skleros) är ovanlig men allvarlig. Det finns inget botemedel, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Varje år får drygt 200 personer i Sverige ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige i dag.

ALS är, enligt överläkare Caroline Ingre som grundat ALS center för klinisk forskning på Karolinska universitetssjukhuset, inte en enda sjukdom utan ska snarare ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja.

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

Den som diagnosticeras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka.

Källa: 1177

AIF bytte målvakt – fyra gånger * Fick lämna varje gång de släppte in en puck * Förklaringen: ”Gör vad som krävs för att…”