Kiruna AIF kommer spela med nummer 21 på hjälmarna för att stötta Börje Salming i hans kamp mot ALS. FOTO: JOHAN YLITALO

Moderklubbens fina gest till Börje Salming – AIF spelar med nr 21 på hjälmarna: ”Kändes rätt direkt”

Här är Kiruna AIF:s snygga gest till klubbikonen Börje Salming.

De kommer spela med nummer 21 på hjälmarna hela säsongen. 

– Det var ett enkelt val, allt vi kan göra för att stötta Börje den här svåra tiden är givet att göra, säger Ulf Ridhult,  lagledare och sportsligt ansvarig.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Matchklipp * Silly season * Citat

 

Det var den 10 augusti som ishockeylegendaren Börje Salming, 71, via TT berättade att han drabbats av nervjsjukdomen ALS.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, sa Salming i ett uttalande till TT.

– Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför. Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet.

Stödet från hockey-Sverige blev förstås gigantiskt och Salming har bombarderats med kärlek på sajter och på sociala medier.

Nu kommer också fin support från moderklubben Kiruna AIF i Hockeyettan.

Salming är ju född och uppvuxen i Kiruna, spelade i AIF fram till 1970, är en evig hjälte och ikon i klubben och är då och då på besök i norr.

De har meddelat på sin hemsida och sociala kanaler att de kommer spela med nummer 21 på hjälmarna hela säsongen.

– Det var ett enkelt val för oss. Allt vi kan göra för att stötta Börje den här svåra tiden är givet att göra, säger Ulf Ridhult,  lagledare och sportsligt ansvarig, till hockeyettan.se.

* När bestämde ni detta? Var det nån speciell person som kom på idén?

– Jag tror det var vår materialare Kalle Jakobsson som först föreslog det, förra veckan nån gång, och det kändes ju rätt direkt.

Kiruna AIF inleder seriespelet i norra gruppen söndag 2 oktober borta mot Piteå och då kommer alla spelare att bära nummer 21 – numret som Salming för alltid är förknippad med – på sina hjälmar.

Text: PeO Larsson 

Fakta – detta är ALS

Sjukdomen ALS (amyotrofisk lateral skleros) är ovanlig men allvarlig. Det finns inget botemedel, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Varje år får drygt 200 personer i Sverige ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige i dag.

ALS är, enligt överläkare Caroline Ingre som grundat ALS center för klinisk forskning på Karolinska universitetssjukhuset, inte en enda sjukdom utan ska snarare ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja.

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

Den som diagnosticeras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka.

Källa: 1177

AIF:s tunga besked – lagkaptenen Viktor Mikko lägger av: ”Tiden räcker inte till”