Slog igenom 23/24 – hur ska de lyckas i sina NYA klubbar? * ”Får topproll” * Experten listar 15 spännande värvningar * ”Kan bli magnifikt”

De gjorde avtryck i ligan 23/24 och många fick sina genombrott.

Nu har de alla bytt klubb i Hockeyettan.

Hur kommer de lyckas i ny miljö?

Experten Mikael Mjörnberg listar här 15 spännande värvningar inför kommande säsong.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * SILLY SEASON * KLIPP BEST OF 23/24

 

Ska vi inte hetsa upp lite inför 24/25 med en ny, spännande lista?

Det tycker vi.

Vi bad Mikael Mjörnberg – erkände experten som varje måndag tar ut Veckans Lag här och som också pillat ihop ett säsongens lag i ligan 23/24 – om hjälp.

Temat:

”Spelare som svarade för ordentliga genombrott säsongen som gick och nu har värvats till nya klubbar i ligan”.

Det finns såklart en uppsjö att välja mellan, men han har fastnat för de här 15 nedan.

– Succé en enstaka säsong kan alla göra, det är om man kan upprepa prestationerna och visa att det inte bara handlade om omständigheterna en specifik säsong som avgör om man är en Hockeyettan-spets på riktigt. Därför blir det extra spännande att följa de här spelarna när de får möjligheten att kliva till nya klubbar och komma in med lite större förväntningar på sig, säger han.

Han fortsätter:

– Det här är 15 spelare som gjorde det fantastiskt bra säsongen som gick och svarade för olika varianter av genombrott. Om de förvaltar sina pund rätt kan de komma att bli riktiga attraktioner i ligan säsongen som kommer.

* Vad är ett genombrott för dig?

– Poäng och statistik är förstås det som står ut mest och gör att andra klubbar får upp ögonen, men i de flesta fall kan ett genombrott också definieras av hur man tar för sig i spelet och beter sig på banan. Här snackar vi spelare som verkligen tog ordentliga kliv framåt.

Så, då kör vi då.

Här kommer 15 spännande värvningar – märkväl att det inte handlar om de bästa, och inte heller i någon ranking – inför säsongen 24/25.

* Adam Karlsson, forward – från Surahammar till Mariestad

Den vindsnabbe 24-åringen har omnämnts som en spännande spelare i flera år, men det var inte förrän i vintras polletten verkligen föll ner och han började få utdelning. Då kan vi snacka om ketchupeffekt. Kontringsexperten sköt 25 seriemål för ett i ärlighetens namn ganska begränsat Surahammar och värvas nu till muskulösa Mariestad för att ta nästa steg. Oerhört spännande att följa. 

Adam Karlsson i Suras tröja 21/22. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

* Marcus Kivelä Carlzon, forward – från Borlänge till KRIF

23-åringen har gjort något år i USA och kämpat på i klubbar som Surahammar och Köping. Det har gått helt okej om än inte glänst. Men i vintras fick Kivelä Carlzon axla ett ganska stort ansvar i ett anonymt Borlänge och då lossnade allt. Forwarden klev fram som en potent poängspelare och gjorde totalt 36 poäng (15+21) på lika många matcher. Karriärens i särklass bästa notering. Nu värvas han till ett KRIF som bygger om med slimmad budget och där han förmodligen kommer få ta en topproll i laget. Fortsätter utvecklingen kan det bli sylvasst även i söderserien.

Kivelä Carlzon. FOTO: ESTER WENNSTRÖM

* Gustav Lindberg, forward – från Skövde till Kristianstad

Okej, Lindberg har gjort sina säsonger i Hockeyettan och lyckats pilla dit en hel del poäng genom åren dessutom. Det kanske kan framstå som märkligt att placera honom på en genombrottslista, men faktum är att hans tidigare prestationer kommit i ett väldigt anonym lag (Enköping) eller i skymundan bakom större stjärnor som lett laget (Mariestad). När 24-åringen klev fram och levererade i vintras gjorde han det inte bara i ett Skövde med förväntningar på sig, han gjorde det också som den absoluta spetsen i laget och levererade sin poängbästa säsong i seniorkarriären. Det noterades runt om i ligan och nu får han kliva uppåt till allsvenskt satsande Kristianstad.

Lindberg. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* Lukas Sjöblom, forward – från Halmstad till Karlskrona

Vissa behöver längre tid på sig än andra för att blomstra. Troja-Ljungby tappade tålamodet med den egna produkten, skickade ut honom i division 2 hos Värnamo och var sedan inte på hugget när han återvände till ettan. Sjöblom hamnade i Halmstad som visade sig vara en perfekt miljö för hans utveckling och andra säsongen i Hammers kom den efterlängtade leveransen. Inte bara poängmässigt (där anfallaren levererade som bäst när det gällde som mest), utan även spelmässigt över hela isen. Sjöblom tog ansvar och nyttjade sin fart på ett imponerande sätt. Bygger han vidare på det i Karlskrona kan det bli magnifikt.

Sjöblom. FOTO: LEIF HELLERIN

* Viktor Nilsson Westlund, back – från Tranås till Mariestad

Om 24-åringen var en omtalad men oputsad diamant inför säsongen som gick blommade han ut i sin fulla prakt under Tranås succéresa. Den spelskicklige backen gick från lovande till dominerande och visade vilken offensiv arsenal han besitter i Hockeyettan. Något som inte gick Mariestad förbi och nu värvas han till det hårt satsande laget för att vara med och driva offensiven. Många fashionabla namn har gjort det i kodräkten förr och Nilsson Westlund kommer ha höga förväntningar på sig. Vilket han förmodligen kommer kunna hantera med den äran. 

Nilsson Westlund. FOTO: LARS SUNDIN

* Victor Kembel, back – från Alvesta till Bäcken

21-åringen hade gjort det bra i division 2 och kom in till nykomlingen Alvesta som något av ett oskrivet kort. Det där kortet såg han till att göra fullklottrat ganska omgående. De dagar han var på humör bidrog Kembel i allra högsta grad till det flyhänta spel som gjorde Alvesta omtalat runt om i Hockeyettan-Sverige och hans betydelse var betydligt större än vad som avspeglar sig i poängkolumnen (som ändå inte skäms för sig med tanke på att han är back). Nu värvas han hem till Göteborgsområdet och dressar upp för nykomlingen Bäcken där han bör betraktas som en av toppbackarna. Ett stort, men spännande ansvar. 

Kembel. FOTO: ANDERS GUSTAFSSON

* Lukas Dahlbeck, back – från Segeltorp till Huddinge

Segeltorp åkte ur Hockeyettan, men det var många oprövade spelare som växte under säsongen och byggde viktig erfarenhet inför framtiden. En av dem var tveklöst Dahlbeck. Ynglingen kom in från Djurgårdens juniorer, blev kapten och levererade moget backspel från dag ett. Trots att laget var väldigt tamt gjorde backen sitt för att det skulle bli framgångsrikt och glänste i de flesta aspekterna av spelet. Det här är helt enkelt en försvarare med potentialen att bli något stort och klivet till Huddinge innebär nu att han får chansen att växla upp. Den forna Talangfabriken har haft ett suspekt försvarsspel i flera säsonger och Dahlbeck kan förväntas bli något av ett ankare.

Dahlbeck. FOTO: EMIL SÄRNEHED

* Alec Rajalin-Scharp, målvakt – från Örnsköldsvik till Sollentuna

20-åringen har fostrats i AIKs juniororganisation, men klev in som ett fullständigt oskrivet kort när han en bit in i säsongen dök upp hos Örnsköldsvik. Det var dock något han ganska omgående skulle se till att ändra på. Statistiken skrämmer naturligtvis inte, det gör den sällan för målvakter som stått i svaga bottenlag, men Rajalin-Scharp spelade ett väldigt vasst målvaktsspel och kan i slutändan ta åt sig stora delar av äran för att Ö-vik lyckades undvika ett negativt kval. Det var ett genombrott på seniornivå och nu värvas keepern till nykomlingen Sollentuna. Ett väldigt gott besked för dem. Nykomlingar behöver väldigt bra målvaktsspel för att kunna hävda sig och det är vad de kommer få av Rajalin-Scharp.

Alec Rajalin-Scharp. FOTO: FLYWOOD STUDIO

* Mike Sjöberg, målvakt – från Segeltorp till Mjölby

Säsongen 22/23 blev märklig då Sjöberg värvades till Boden, men i slutändan skickades ner till Nittorp i division 2 utan att ha fått spela en enda Hockeyettan-match. Den gruvliga revanschen skulle dock komma 23/24 när keepern ställde sig mellan stolparna i gravt nederlagstippade Segeltorp och storspelade. Laget åkte i slutändan ur ligan, men att det var så pass jämnt som det ändå var i många matcher hade Sjöberg en stor del i med sitt trygga målvaktsspel. Nu värvas han till Mjölby där man kan förvänta sig att han tar en ny förstaspade och fortsätter sin utveckling mot att bli en målvakt för ligans absoluta toppskikt.

Sjöberg. FOTO: ELIN LUNDGREN

* Andreas Thelander, back – från Mariestad till Visby/Roma

När 22-åringen värvades till Mariestad från kapsejsade Köping inför den gångna säsongen var det som en liten chansning. En back som visat potential, men som också blandat och gett en hel del i ett ganska dåligt lag. Det visade sig vara en chansning som verkligen gick hem. Thelander blev en tjusig blålinjedansör som bidrog offensivt i Mariestad samtidigt som han också visade upp en ganska frän sida värdig en modern back. Skaraborgarna hade förmodligen velat ha den spelskicklige backen kvar, men det öppnade sig en möjlighet i Visby/Romas kommande storsatsning och får Thelander utrymme för sin färdigheter där kommer han absoluta kunna mäta sig med många av de tjusiga namnen han ska kampera ihop med.

Thelander. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* Scott Hector, målvakt – från Vimmerby till Tranås

Inför den gångna säsongen betraktades Scott Hector som den perfekta backupen. En målvakt som man inte behövde oroa sig för att ställa i kassen, men som samtidigt inte riktigt spelat vasst nog för att förtjäna en förstaspade. Det där ändras fullständigt i höstas när 26-åringen plötsligt fick allt att stämma och spelade storartat för sitt Vimmerby. Han stal förstaspaden från meriterade Robin Christoffersson och vem vet var det hela hade slutat om inte en elak skada förstört säsongen för genombrottsmannen. Nu värvas han till Tranås för att ta det hela vidare. Som den där målvakten som ska kunna hålla en förstaspade. Spännande.

Hector. FOTO: LEIF HELLERIN

* Viktor Fridolfsson, forward – från Nyköping till KRIF

Forwarden var en perifer figur i Karlskrona och Kalmar innan han värvades till Linden och fick ikläda sig en betydligt större roll. Då lossnade det fullständigt för Fridolfsson som spelade med pondus och skickade elva puckar i nät under grundserien. Det var en imponerande uppvisning där anfallaren fick från gnuggare till spets och öppnade ögonen hos hårt skadetyngda Nyköping som valde att plocka in Fridolfsson som spetsförstärkning inför Allettan. Där gick det inte fullt lika bra för forwarden som hade svårt att hitta rätt och nu är frågan vad som är att förvänta i Blekinge. KRIF förväntar sig förstås en forward med Linden-form och det är vad han behöver vara om det unga lagbygget ska kunna flyga. 

Fridolfsson. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* Alfred Aalto, forward – från Eskilstuna Linden till Enköping

Det var svårt att riktigt veta vad man skulle förvänta sig när den unge forwarden följde tränaren Pär Hellenberg från Västerås juniorer till en seniorverklighet i Hockeyettan, men det visade sig ganska snabbt att Aalto hade precis allt som krävdes för att kunna lyckas. Han växte under säsongens gång både som poängspelare och som fysisk kraft som vågade spela med pondus och utnyttja sin fysik och i slutändan var det kanske inte så konstigt att han vann lagets interna poängliga. Tyvärr var Linden ett riktigt svagt lag säsongen som gick och tvingades ta klivet ner i division 2, men nu får anfallaren möjligheten till fortsatt utveckling i Enköping. Faller pusselbitarna rätt kan det bli en riktigt explosiv win-win för båda parter.

Aalto. FOTO: ERIK KRUSE

* Axel Björnkvist, forward – från Tyringe till Karlskrona

Skåningen har varit en ganska välbevarad hemlighet i Hockeyettan i flera säsonger, både hos Linden och Tyringe, men den gångna vintern klev han fram ordentligt. Tyringe som lag var inte mycket att hurra över, men Björnkvist sprudlade som frontfigur och gjorde inte bara sin poängbästa seniorsäsong i karriären utan sprudlade också som energispridare. Han rev i sargerna, han klev in på kassen och visade ett driv som övriga laget saknade. Allt blev inte alltid rätt, men han visade ett mod och spelade med skön speed. Det fick upp ögonen på en storklubb som Karlskrona vars nye sportchef Hampus Melén har uttryckt stora förväntningar på forwarden inför säsongen. En mycket intressant utveckling att följa.

Björnkvist. FOTO: ANDERS GUSTAFSSON

* Mikael Taylan, forward – från Borlänge till Huddinge

Forwarden lämnade Södertäljes juniorverksamhet och klev in i seniorhockeyn hos Borlänge som en frisk fläkt. En energispelare som rörde om i grytan och inte tvekade att sticka in näsan där det hettade till. Precis den där typen av karaktär som alla lag behöver och som har med sig egenskaper det går att bygga en hel karriär på. Men unge Taylan kombinerade det med ett ganska imponerande sinne för att göra poäng och stod ut även om Borlänge som lag inte presterade särskilt bra. Nu går flyttlasset tillbaka till Stockholm och i Huddinge ska det bli väldigt spännande att se om han kan lyfta ytterligare. Han är precis den typ av spelare som den forna Talangfabriken är i skriande behov av.

Taylan. FOTO: JÖRGEN BERGKVIST

Rankar Hockeyettans bästa spelare 23/24 * Expertens etta: ”En genomsmart kugge i powerplay” * Topp tio på listan!