Ruuskanen, Wistén, Godmere, Fransson, Blomgren, Eriksson och Sylvegård – alla med i säsongens lag i Hockeyettan.

Säsongens lag i Hockeyettan 23/24 * Här är expertens drömlag * En tränare, två målvakter, sju backar och 13 forwards * Kommentarer om alla!

Säsongens lag i Hockeyettan?

Experten Mikael Mjörnberg har gjort sitt val.

Här tar han ut en tränare, två målvakter, sju backar och 13 forwards.

– Det här är en skön mix av rutinerade trotjänare som vägrar växla ner och genombrottsspelare som har karriären framför sig, säger han.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * SILLY SEASON * KLIPP BEST OF 23/24

 

Han har varje måndag hela säsongen tagit ut Veckans Lag i Hockeyettan.

Nu gav vi Hockeyettan-experten Mikael Mjörnberg ett minst lika tufft uppdrag.

Ta ut säsongens lag i ligan 23/24!

Inte en femma som vanligt, alltså – utan ett helt lag.

Efter en hel del funderande är han nu klar.

– Hockeyettan bevisar sig säsong efter säsong som en liga av väldigt hög klass. Därför blir säsongens lag en skön mix av rutinerade trotjänare som vägrar växla ner och genombrottsspelare som har karriären framför sig. Det är det som är ligans storhet, att det är en plats där de två olika typerna av spelare möts. Årets säsong har på nytt varit en fröjd att följa på nära håll, säger Mikael Mjörnberg.

Så här är det, alltså – med kommentarer och motiveringar om hur och varför han brygger sitt drömlag så här.

Säsongens lag i Hockeyettan 23/24!

Mikael Mjörnberg.

TRÄNARE:

* Hampus Sylvegård, Vimmerby

Ifjol skreks det efter hans avgång. Den här säsongen blev han den historiske tränaren som äntligen tog Vimmerby förbi det sista slutspelssteget och in i den så hett efterlängtade kvalserien. Av bara farten ledde han sedan manskapet hela vägen upp i HockeyAllsvenskan. En rejäl skräll. 27-åringen har haft en imponerande utveckling med Vimmerby och verkligen visat att de gjorde rätt som hade tålamod med honom när resultaten grinade emot förra hösten. Resultaten den här säsongen talar för sig själva.

LÄS MER: Succétränaren lämnar: ”Jag vill tacka för allt stöd och kärlek ni har gett oss och mig”

LÄS MER: Kaptenens passning: ”Välkomna till Vimmerby, Djurgården – ni kommer nog gilla vår lilla plåtlåda”

LÄS MER: Trotjänarens lycka: ”Det är svårt att sätta ord på det”

Sylvegård. FOTO: MEIJER MEDIA

MÅLVAKTER:

Kommentar: Jag är egentligen mer för att ha en uttalad förstekeeper och en pålitlig backup som kan gå in och avlasta när så krävs (säg 30% av matcherna), men den här säsongen har många klubbar nåt framgång genom att nyttja två jämnbra burväktare och tittar man på de prestationer som gjorts finns det två namn det inte går att komma runt. Jag går helt enkelt med två jämbördiga ynglingar som får konkurrera om speltiden i seriespelet och väljer sedan den som lyckas bäst som etta i slutspelet. 

Målvaktspar

* Oskar Blomgren, HC Dalen

Tanken den här säsongen var egentligen att Blomgren, på säsongslån från Malmö, skulle agera sidekick till Hampus Hedman mellan Dalen-stolparna. Men så som säsongen utvecklade sig blev 19-åringen den som fick bära hela ansvaret och han har spelat på en sanslöst hög nivå och vunnit många matcher åt sitt ganska trubbiga lag. Ett sort genombrott och till nästa säsong placerar Malmö honom i Almtuna.

Blomgren. FOTO: MARCUS VILSON

* Carl Lidö, Hanviken

Ifjol var han genombrottsmannen som kom från ingenstans. Den här säsongen har Lidö varit målvakten som bara fortsatte utvecklas och satte sig själv på den allsvenska radarn. Han spelade så pass bra för sitt Hanviken att han i slutändan blev en del av målvaktskompositionen i samarbetsklubben Djurgården. Vilket naturligtvis säger det mesta om hur bra han har presterat.

LÄS MER: Carl Lidö presenterad för allsvensk klubb 

Lidö. FOTO: ERIK KRUSE

BACKAR:

Kommentar: Mitt lag ställer upp med tre gedigna backpar av Hockeyettans yppersta toppklass där den offensiva uppsidan och spelskickligheten är stor, men där rutin definitivt inte saknas och musklerna för att sätta stopp i egen zon också finns med. En av säsongens mest spännande genombrottsbackar får agera sjundeback.

Första backpar

* Martin Fransson, Karlskrona

25-åringen var bra redan ifjol, men är förmodligen den enskilde back som tagit störst utvecklingssteg i ligan den här säsongen. För Fransson växte från bra till en gigant. Med ett smidigt rörelsemönster, underbar räckvidd, offensiv uppsida och rejäl defensiv. I slutspelet spelade han på en nivå som gjorde att tränare Magnus Sundqvist knappt ville ta honom av banan för att hämta andan.

LÄS MER: Här är nya klubben för Martin Fransson

Fransson.  FOTO: ERIK KRUSE

* Oscar Eriksson, Piteå

Den rejäle backen klev upp på Hockeyettans toppnivå den gångna säsongen och omsatte sin talang fullt ut i praktiken. Han är ett ständigt hot offensivt, men spelar samtidigt väldigt smart defensivt och använder sin storlek på ett begåvat sätt. Har tidigare i karriären haft svårt att bemästra allsvenskan, men aktierna att få nya möjligheter stärktes definitivt den här vintern.

Eriksson.  FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

Andra backpar

* William Eckmyhl, Hudiksvall

Spetsbacken såg ut att vara förlorad till Hockeyallsvenskan, men tvärvände i sista stund och blev kvar en säsong till i Hudik. Det har resulterat i ännu ett poänglavemang och en säsong där den spelskicklige försvararen återigen varit med och lett sitt lag till kvalserien. Eckmyhl besitter kvaliteter i alla spelets moment och den här gången vore det ytterst märkligt om resan inte fortsätter uppåt. 

Eckmyhl  FOTO: FLYWOOD STUDIO

* Dennis Fröland, Troja-Ljungby

För andra säsongen i rad vann Fröland den interna poängligan i Troja-Ljungby och fortsatte vara den där pålitlige försvararen som tränare Jens Gustafsson kunde kasta in i alla möjliga situationer med vetskapen att han löser det. Lika mogen i sitt defensiva spel som han är vass i det offensiva. Ett av ligans mer prominenta namn.

Fröland. FOTO: LEIF HELLERIN

Tredje backpar

* Christian Lindberg, Kristianstad

Det kanske är en kantboll att plocka med Lindberg som trots allt inte anslöt till Kristianstad förrän i slutet av januari. Men allt sedan han tog klivet in i det imponerande laget har han levererat på en oerhört hög nivå. Med en smartness och ett rejält spel som inte många andra i ligan mäter sig med. En riktig klassback. 

Lindberg. FOTO: LARS SVENSSON

* Felix Dahlroth, Boden

Den lille snidaren har varit en poängstark back för Boden i flera år, men den här säsongen tog han ett kliv ytterligare i sin utveckling och exploderade som powerplay-hot. Efter att ha kommit tillbaka från skada hade Dahlroth en streak där han hittade yttersta maskan i krysset gång på gång och manglade dit tio puckar på totalt 18 matcher. Att snitta närmare en poäng per match som back i Hockeyettan är riktigt starkt.

Dahlroth. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

Sjundeback

* Martin Skärberg, Tranås

Ynglingen kom med fina vitsord från Färjestad och föreningens juniororganisation, men att det skulle gå så snabbt att omsätta talangen till poängleverans i Hockeyettan var det nog inte många som trodde. Skärberg gjorde en bländande debutsäsong i Tranås och kombinerade ett starkt offensivt spel med en ganska frän sida och en hel del känslor. Det ska bli ofantligt spännande att se den fortsatta utvecklingen kommande säsong.

Skärberg. FOTO: ERIK HELLQUIST

FORWARDS:

Kommentar: Man försvarar sig inte till Hockeyallsvenskan. Det gäller att ha ett lag med välkomponerade roller, men hockey ska vara underhållande och jag vill ha en offensiv slagsida på mitt lag. Första- och andrakedjan får ganska fria tyglar framåt medan tredje och fjärde för all del också är att betrakta som riktigt vassa Hockeyettan-kedjor, men som kanske har lite mer ansvar att tänka hemåt, balansera upp och jobba skiten ur motståndarna. Och när det kommer till förstakedjan: man spräcker förstås inte något som fungerat så infernaliskt bra en hel säsong.

Förstakedjan

* Jesper Lindén, Mariestad

Det är en ynnest för publiken i Hockeyettan att Lindén säsong efter säsong väljer bort Hockeyallsvenskan för att stanna kvar i Mariestad. Han är ligans främsta allround-forward och kombinerar imponerande poängleverans med ganska mycket aggressivitet i sitt spel. Säsongen som gick blev dessutom hans så väl mål- som poängstarkaste i seniorkarriären med 25 kassar och totalt 42 pinnar.

Wistén. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* Ludwig Wistén, Mariestad

När kedjekamraterna Lindén och Tellström fick stora rubriker var det nästan som att Wistén, förstakedjans motor, glömdes bort lite. Men när allt sammanfattades var det trots allt 26-åringen som placerade sig högst upp i poängligan (endast slagen av Hudiksvalls Christoffer Jansson). Han gjorde jobbet som underlättade för de andra att glänsa och fick rikligt betalt i assistpoäng på köpet.

Wistén. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* Oscar Tellström, Mariestad

Nästa stopp i karriären blir Björklöven för forwarden som två säsonger i rad klivit fram som en oerhört vass målskytt för Mariestad. Det är inte särskilt oväntat att en så pass stor klubb väljer att satsa på 21-åringen. Den här säsongen har han visat upp alla verktyg i lådan som behövs för att kunna vara en poänglevererande spelare även på högre nivå.

Tellström. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

Andrakedjan

* Markus Ruuskanen, Tranås

Med sina 26 fullträffar blev Ruuskanen Hockeyettans främsta målskytt i seriespelet. Något han sedan följde upp med ytterligare nio pytsar under Tranås resa genom slutspelet. Det var det absoluta genombrottet som sylvass snajper på nivån och ett kvitto på att tålamod lönar sig. Forwarden har envetet gnetat på i flera säsonger och kan nu registreras som en av de främsta i offensiven.

Ruuskanen. FOTO: ERIK HELLQUIST

* Georg Weigelt, Kristianstad

Man kan väl minst sagt säga att Kristianstad gjorde ett fynd när de lyfte den aviga 21-åringen från Linköping i SHL till en topproll i Hockeyettan. Weigelt har varit ett nav i lagets förstakedja hela säsongen och verkligen varit en bidragande orsak till den succé skåningarna lyckades åstadkomma fram till nedviket i kvalseriens slutomgångar. En urstark center med näsa för det lilla extra. Hockeyallsvenskan nästa! 

Weigelt. FOTO: LEIF HELLERIN

* Hunter Godmere, Falu IF

Godmere är ett extremt bra exempel på vad lite förtroende kan göra. Han kom till Kalix och placerades en bit ner i hierarkin med en obefintlig poängproduktion som resultat. Efter flytten till Falun fick han förtroende och då fick vi också se vad han är kapabel till. En härlig offensiv spelare som skjuter på allt och mer ofta än sällan lyckas få in pucken. En av de riktigt positiva historierna under den gångna Hockeyettan-säsongen och då kan man ha överseende med att det fortfarande finns att putsa på i spelet utan puck.

Godmere. FOTO: JÖRGEN BERGKVIST

Tredjekedjan

* Sebastian Borg, KRIF

För att parafrasera den hädangångna rockorkestern kent: först kom ingenting, sen kom ingenting, sen kom ingenting…men, sen kom Sebastian Borg. KRIFs offensiv var obefintlig till dess att den rutinerade anfallaren anlände på lån från Kalmar. Han fungerade som en katalysator och ledde ensam laget till flera segrar och skjutna mål. När han inte var med slumrade allt in igen. Ingen var förmodligen mer viktig för sitt lag än Borg den gångna säsongen.

Borg. FOTO: LEIF HELLERIN

* Christoffer Jansson, Hudiksvall

När spelarna fick säga sitt i en enkätundersökning i Sportbladet pekades Jansson ut som ligans bästa spelare. Ett fullt rimligt val. Den 25-årige stockholmaren fick en bokstav på bröstet till den här säsongen och höjde sitt spel ytterligare från en redan skyhög nivå. Att han mullrar in poäng och har en underbar blick för spelet ser alla, men Jansson är dessutom en spelare som tar ett stort ansvar därute på isen.

LÄS MER: Poängkungen klar för HockeyAllsvenskan

Jansson. FOTO: FLYWOOD STUDIO

* Robin Dahse, Halmstad

I grund och botten är Dahse en gedigen hockeyarbetare som är så pass smart att han hela tiden gör rätt avgränsningar och är modig nog att kliva in i de heta situationerna. I Hockeyettan får han också utrymme att vara lite offensivt skön och har på så sätt klivit fram som en pålitlig poängproducent i Halmstad Hammers förstakedja. Men framförallt är han en stor ledare som agerar med väldigt mycket vilja. En av ligans bästa och ett stort föredöme för yngre spelare.

Dahse. FOTO: LEIF HELLERIN

Fjärdekedjan

* Sebastian Kaijser, Sundsvall

Man skulle kunna säga att Sebastian Kaijser har lite samma roll i Sundsvall som Robin Dahse har i Halmstad. En rutinerad pjäs som gör sina poäng och som går i bräschen för ett lag utan några riktiga storstjärnor. Den här säsongen gjorde han det oerhört skickligt och lyfte i flera matcher upp Sundsvall på sina axlar. En dynamo.

Kaijser.  FOTO: ANDREAS PLANCK

* Anton Carlsson, Vimmerby

Väldigt mycket trotjänarfokus hamnar på Jakob Karlsson, kaptenen med sitt våldsamt bultande Vimmerby-hjärta, men faktum är att sju år yngre Carlsson är minst lika förtjänt av att sorteras in i samma fack. Han har troget stannat i klubben och varit en av spelarna som burit den. Han vann den interna poängligan så väl i grundserien som i slut- och kvalspel och är ständigt en klok kraft ute på isen. Att han slutade grundserien med den estetiskt tilltalande statistiken 0+19 försämrar inte aktierna.

Carlsson. FOTO: MEIJER MEDIA

* Otto Henell, Alvesta

Att Otto Henell är en av ligans skickligare energispelare visste vi sedan tidigare. Han är expert på att komma in under skinnet på sina motståndare, röra om i grytan och skapa fördelar för sitt lag. Exakt sånt som är väldigt underhållande att se från läktaren. När han kom till Alvesta fick han också möjligheten att kliva in i den producerande spelarens roll och svarade upp med totalt 19 fullträffar. Mäktigt!

Henell. FOTO: LEIF HELLERIN

Extraforward

* Hugo Frylén, Mörrum

Efter en trevande start växte forwarden som värvades från Djurgårdens J20 inför säsongen in i Hockeyettan-kostymen mer och mer och under säsongens andra halva klev han fram som en så väl sevärd som poängstark leverantör för Mörrum. En kille som kan göra sin gubbe på ett spektakulärt sätt och har näsa för målet. Matchas han fram på ett smart sätt och gör lärdomar längs vägen har han alla förutsättningar att bli en attraktion längre fram i karriären.

Frylén. FOTO: LEIF HELLERIN

LÄS MER: Säsongens lag 22/23 – minns du vilka spelare som kom med i fjol?

De kom med flest gånger i Veckans Lag i Hockeyettan * Här är alla uttagna spelarna säsongen 23/24 * Hela listan