Inför matchen: Väsby vs Piteå – ”Hoppas givetvis kunna ta ytterligare ett kliv till i denna serie då det blir tuffare och roligare matcher”

Så är den här, serien som så många gått och väntat på – Kvalserien. Under tjugofyra dagar spelas tio omgångar och lördagen den 22 april har ett lag kvalificerat sig till Hockeyallsvenskan. Vilka det blir är högst oklart eftersom allt känns väldigt ovisst så här på förhand men något som man i alla kan slå fast är att det är de sex bästa lagen i Hockeyettan som gör upp om platsen.

För det är nämligen som så att lagen som placerade sig som lag 1-3 i respektive Allettan också är de som slutligen tog sig genom kvalnålsögat. Väsbys motståndare i premiären, Piteå är ett av två lag som fick kämpa allra hårdast i Semifinalserien eftersom deras matchserie gick till en femte och avgörande match. Där visade Piteå på spets och kvalitet när laget manglade ner Mariestad och vann med hela 5-0 i den avgörande matchen. Det är starkt och visar att torsdagens uppgift kommer att bli riktigt tufft för Väsby.

Lagen möttes för övrigt två gånger under Allettan. På den norrländska isen vann Piteå efter straffar medan Väsby vann hemma med 1-0. Två jämna matcher och det finns väl egentligen inget som talar för att inte torsdagens match kommer att bli lika jämn och rafflande.

Väsby har fått några fler vilodagar än Piteå eftersom laget slog tillbaka Halmstad Hammers i tre raka matcher och där avgörandet redan skedde förra onsdagen. Det har gjort att man har kunnat ladda och träna inför vad som komma skall och laget ser riktigt fram emot detta som är säsongens sista stora äventyr.

En av de spelarna som lett Väsby under hela säsongen är Tobias Liljendahl. Denna rejäla, bastanta och spelskickliga

forward har verkligen gjort avtryck sedan han kommit tillbaka till moderklubben. Jag har tagit några ord med Tobias inför kvalseriepremiären och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Tobias! På torsdag smäller det med start av kvalserien. Vad är dina förväntningar/förhoppningar inför vad som komma skall?

-Tjena Det är ju detta vi har haft som målsättning hela året och nu är vi äntligen framme där allt kommer att avgöras. Jag hoppas och tror att vi ska vara med och göra upp om förstaplatsen i serien om vi kan toppa formen lite extra.

Vi börjar med en ganska välbekant motståndare i form av Piteå vilka vi tog fyra av sex möjliga poäng av i Allettan. Vad tror du nu väntar oss på torsdag?

-Svårt att säga då mycket har hänt sedan vi mötte dem senast. Piteå liksom vi vill vara med och tävla om den allsvenska platsen så det kommer bli en tuff drabbning om poängen.

Vad säger du om Piteå som lag betraktat och är det något speciellt i deras spel som du tycker vi behöver vara vaksamma på?

-Nja, inget speciellt alls utan fullt fokus ligger på vår prestation.

Vi tog oss till kvalserien via tre raka segrar mot Halmstad. Hur skulle du vilja summera dessa tre matcher och vad kan vi ta med oss från dessa matcher till kvalserien?

-Tuffa, tajta matcher där små marginaler blev avgörande. Inget skönspel från något håll men det är vinsterna som räknas och det var skönt att vi fixade det i tre raka.

Om vi vänder på det, finns det något vi framför allt behöva förbättra från de matcherna till kvalserien?

-Vi har dragit på oss en hel del utvisningar sista tiden och det kommer vi inte ha råd med när vi möter spetsigare powerplay i kvalserien.

För din egen del kändes det som att du växte under kvalspelet och där du tog en riktigt stor roll framför allt i den tredje och sista matchen. Hur känns den egna formen?

-Tycker det har fungerat rätt bra hela året. Fått chansen att spela med bra spelare och det gör det hela mycket enklare. Hoppas givetvis kunna ta ytterligare ett kliv till i denna serie då det blir tuffare och roligare matcher.

I en kvalserie kommer små marginaler och detaljer fälla avgörandet. Vilka punkter i i vårt spel tycker du framför allt att vi behöver trycka på inför torsdagen?

-Som jag nämnde ovan så kommer special teams bli avgörande. Bra PP/BP är en nyckel i denna serie för att kunna placera sig i toppen.

Slutligen Tobias, varför anser du att invånarna ska vallfärda till Renew Arena på torsdag och på vilket sätt ska ni i laget tacka för det?

-Det är fem matcher kvar i Renew Arena denna säsong och nu behöver vi verkligen allt extra stöd vi kan få. Vi hoppas och siktar givetvis på tre poäng för att inleda kvalserien på bästa sätt.

// # 13 – Tobias Liljendahl

Väsby har förutom avstängde Erik Aterius (två matchers avstängning) hela truppen tillgänglig. Det gör att Väsby i matchtruppen ställer upp med två målvakter, sju backar samt tretton forwards.

Varmt välkomna till en rykande het kvalseriepremiär!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Mikael Einarsson