AIF vann säsongens samtliga fyra seriederbyn

AIF vann även det fjärde och sista seriederbyt för säsongen när man under onsdagskvällen besegrade KIF med 4-3. Det började med att backen Sebastian Pettersén fick lämna sent återbud pga magsjuka men Jonathan Mettävainio tog hans plats bredvid Gabriel Munck och skötte sig mycket bra. Före matchen hyllade AIF Emma Eliasson med en fin ceremoni där man hissade upp en banner på väggen. Man släppte även nyheten att Jacob Hansson Geidon har förlängt kontraktet med AIF inför en jublande hemmapublik.

Lagkaptenen Emil Jakobsson visade vägen när han efter dryga minuten åkte över blå och knäppte iväg ett handledsskott upp i krysset fram till 1-0. Matchen började annars som förväntat med ett bortalag som försökte dra upp tempo och åka mycket skridskor. AIF spelade smart och stod rätt allt som oftast och spelade sig ur situationerna. Sedan blev det spel i numerärt underläge för AIF som höll på att sätta 2-0, men istället i anfallet efter kom 1-1 efter att KIF-spelaren fått avsluta ensam i slottet. Det blev några utvisningar men lagen gjorde inga mål innan Oskar Fredriksson åkte sig fri och blev ojust hindrad och domaren blåste för straff. Oskar la själv straffen och fintade snyggt bort målvakten och det var 2-1 efter 19.13. Skotten 15-10.

Andra perioden och det blev AIF för nästan hela slanten. Calle Hjälm gjorde en snygg räddning när publiken nästan hade räknat in 2-2 och strax efteråt etablerade AIF spel i anfallszon. Philip Kemi la in pucken från blålinjen. Inte hårt men välplacerat och det var 3-1. AIF spelade sedan mycket bra ett par minuter och borde nog ha utökat ledningen före paus. Man hade mycket puck och snurrade friskt runt KIF-kassen. Avsluten var dock något tama och i slutet av perioden fick man spela i numerärt underläge men redde ut det fram till paus. Skotten 11-12.

Sista rundan och AIF kontrollerade mittzon, spelade enkelt och resolut. Bidade sin tid och väntade på att lägena skulle komma. Och de kom också. Jacob Hansson Geidon gjorde säsongens mål när han snyggt drog bort sin back och kliniskt avslutade fram till 4-1. Sedan redde man ut ett box play men pucken satt sekunderna efter att AIF blivit fulltaligt. Calle Hjälm fick en lång sidledsförflyttning och var på vippen att nypa pucken som gled med knapp styrfart över mållinjen. Då var det åtta minuter kvar. AIF hade sedan chansen att avgöra definitivt i två raka power play, men närmare än ett stolpskott av Jakob Hansson Geidon kom man inte femman denna kväll. KIF plockade keepern och öste på framåt. Reduceringen kom med en minut kvar efter skott från blå med massor av trafik framför AIF:s kasse. AIF krigade sedan enormt i slutminuten, täckte skott, offrade sig hänsynslöst och redde ut det sista innan signalen ljöd. Skotten totalt 36-31 inför över 1100 personer.

Det blev onödigt spännande på slutet men det här var AIF:s kväll och man tog därmed fjärde raka derbysegern. Hjältarna var många denna kväll. Calle Hjälm bra i kassen. Backarna med Philip Kemi i spetsen spelade enkelt och säkert. Framåt fanns det ständiga hot med förstakedjan Hansson Geidon, Runnqvist och Fredriksson. Andrakedjan med Lund, Mikko och Jakobsson var lika bra. Simon Hammar krigade hela matchen och Daniel Taavo fick lagets pris efter matchen och hade ett par riktigt uppoffrande skottäckningar. Samtidigt vann Teg sin match och AIF har fortfarande en liten teoretisk chans att nå play off. Serien avslutas för AIF:s del nästa söndag med Lejon borta.