Kalix nyförvärv Robin Liljekvist i intervju

Robin Liljekvist, 20, är en av ligans längsta spelare med sina imponerande 205 centimeter.

Han kommer från sin första seniorsäsong i Huddinge, men nu väljer han att flytta norrut 100 mil – till Kalix.

Möt backbjässen i en intervju och kolla in svaren på tio snabba frågor.

”Vet inte vilken vinkel det är…”

BEST OF 20/21 – coola mål, häftiga räddningar och annat hockeygodis. Missa inget på vårt Instagram-konto!

Robin Liljekvist väljer nu att flytta norrut till Kalix. Precis som hans tidigare lagkamrat (i AIK) Lucas Feuk gjorde i januari.

–  Jag har snackat lite med honom (Feuk) och han sa att han trivdes bra där uppe och så. Sen nu när jag skrev på hörde han av sig och sa liksom ”fan va kul o så”, säger Liljekvist.

Vet du någonting om Kalix?

– Alltså,  jag vet ju att staden är typ lika stor som förorten där jag är uppväxt, har aldrig vart där men man lär ju lära sig ganska fort.

Robin är uppväxt i Trångsund, en förort lite söder om Stockholm, och det var även där han tog sina första skridskoskär precis som storebror Martin gjorde.

Hockeylaget då, kan du något om dom?

– Jag har kollat upp arenan men vet inte så mycket om laget. Har snackat med några polare som lirat där tidigare.

Nästa säsong kommer han att återförenas med några av sina gamla lagkamrater från tiden i AIK, både Daniel Carlqvist och Emil Lindblom (som Liljekvist spelade med i AIK:s J20) har skrivit på för Kalix.

Varför blev det just Kalix?

– Nä, men det var väl för att jag kom i kontakt med dom och när jag pratade med deras sportchef (Petter Christoffersson) tyckte jag att vi hade samma bild på hur man utvecklar en spelare så jag kände att det var bästa alternativet för min egna utveckling.

Vad har du för planer under sommaren då? Blir det någon solsemester eller ska du bara vara hemma?

– Inga riktiga planer om att jag ska dra iväg. Kommer träna med (Kim) Loke i grupper och köra i samma grupp som förra året där bland annat Fredrik Karlström, bröderna Davidsson (Marcus och Jonathan), Fjällby-Jonsson och brorsan var med.

Ja, ni kanske känner igen några utav de spelarna som är med i gruppen. Fredrik Karlström till exempel vann nyligen SM-guld med Växjö och kommer nästa säsong spela i Texas Stars (Dallas Stars farmarlag). Karlström spelade även ungdomshockey med Robins storebror, Martin, i Trångsund.

Sedan har vi ju även bröderna Davidsson (Marcus i Södertälje och Jonathan i AHL) och Axel Jonsson-Fjällby (AHL). Det är inte direkt en dålig träningsgrupp.

Kan du reflektera lite över säsongen som var?

– Jo, alltså, man har ju lärt sig mycket och hittat vuxenhockeyn. Hade en tuff start eftersom jag hade inställningen att få testa allsvenskan i Vita Hästen. Men sen när alla AHL-spelarna kom över så bestämde jag mig för att leta efter en Hockeyettan-klubb och försöka få mer speltid. Så ja, det var ju lite segt att starta med något annat än det man tänkt sig och förberett för.

Liljekvist berättade även hur han hamnade i Huddinge.

– Jag satt och kollade på hur trupperna såg ut och så såg jag att Huddinge inte hade så många backar, det var väl Wassberg och någon till som stod med när jag kollade. Så jag ringde och frågade dom om dom behövde backar och sen efter det gick ju resten genom agent och så.

Som vi nämnt tidigare är båda bröderna fostrade i Trångsund, men har aldrig haft möjligheten att spela tillsammans på grund av åldersskillnaden på tre år – tills förra säsongen. Här är vad Robin hade att säga om hur det var att spela med storebror.

– Kul så klart! Vi kan ju absolut bråka och säga till varandra lite hårdare än vad man kanske gör med andra spelare, men man gör det ju för att hjälpa varandra.

Storebror Martin, 24, flyttar nu också norrut – han är klar för Teg i Umeå.

Text: Lucas Pettersson

* 10 snabba frågor med backbjässen

Har du någon dold talang?
– Kan dunka på en riktig basketkorg.

Vad kör du för vinkel på klubban?
– Har haft Simon Fernholms PM-klubba i 2 år men vet inte vilken vinkel det är på den.

Chips eller godis?
– Godis.

Hundar eller katter?
– Hundar.

Om du kunde bo vart som helst, vart skulle du bo?
– Trångsund med sjötomt till Dreviken.

Har du något smeknamn?
– Bob

Vad gör du när du inte spelar hockey eller tränar?
– Då blir det mycket golf, tennis och padel.

Favoritdjur?
– Hund.

Favoritmat?
– Grillad kyckling och potatis i ugn.

Om du fick välja en superkraft att ha, vilken skulle du välja?
– Att kunna flyga.

Silly season special – dagliga uppdateringar om nyheter i ligan