Chansningen gick inte hem för Brödernas/Väsby

Brödernas/Väsby gick för segern hemma mot Vimmerby och i likaläge 3-3 med i spel i numerärt överläge, togs målvakten ut för att ha en sista chans att vinna serien. Men chansningen gick inte hem utan istället satte Vimmerby segerpucken till 4-3 med en ynka sekund kvar av matchen.

-Lite som hela säsongen så har vi inte riktigt marginalerna med oss idag heller. En otrolig tomhet så här direkt efter att alla livlinor är borta. Verkligen tungt och svårt att hitta ord här och nu, avslutar en bedrövad tränare André Smulter.

Det är minst sagt små marginaler i hockey. Ännu mindre tenderar de att bli när man kommer till matcherna då säsongernas öden ska skrivas.

Kvällen för de fyra första lagen i kvalserien till Hockeyallsvenskan blev dramatisk. Oerhört dramatisk och raffinerad till och med. Det när precis allt skulle visa sig avgöras i de absolut sista skälvande sekunderna.

Kristianstad var på väg att säkra seriesegern när de sent i matchen borta mot Hudiksvall, ledde med 4-2. Men Hudiksvall hämtade ikapp den ledningen och det var precis det som gav Brödernas/Väsby, om de hade vunnit matchen ikväll, en möjlighet att gripa det sista lilla halmstrå som behövdes inför den sista omgången i serien.

Det var därför som laget till slut plockade ut målvakten när man i matchens sista två minuter fick ett numerärt överläge. Ett därmed gyllene läge att ro hem en av två matcher som laget behövde vinna för att hålla hoppet vid liv.

Men det som hade kunnat blivit en vinstlott för Brödernas/Väsby skapade istället glädjescener för Vimmerby när de inför sitt bortafölje av supportrar slog in segerpucken med den ynka sekunden som återstod av matchen. Att det dessutom var den tidigare utvisade spelaren, och tillika stora hemmasonen Jakob Karlsson som skickade in segerpucken, gjorde säkert inte deras kväll sämre. Han hade kunnat blivit syndabock när han hårt och tufft tacklade in Jacob Spångberg i sargen mot slutskedet av matchen, men blev istället deras stora matchhjälte.

Målet gör också att Brödernas/Väsbys dröm om spel i Hockeyallsvenskan nästa säsong inte går att uppfylla. Att vägen dit redan inför matchen kändes snårig och där Fru Fortuna var tvungen att stå på lagets sida, gjorde nog att få trodde att det ens var möjligt. Det såg redan direkt efter nedsläpp ut som att spelarna inte riktigt trodde på det. För laget stod inte alls att känna igen. En spelvändning utan täckning och tafatt försvarsspel framför egen kasse var situationer som tvingade hemmalaget till en timeout när inte ens sju minuter hade spelats. Det gav två mål baken och det osade inte direkt Hockeyallsvenskt avancemang om Brödernas/Väsby i det läget av matchen. Framför allt var det försvarsspelet som helt enkelt inte var tillräckligt bra och där arbetet i egen zon inte gjordes fullt ut.

Men lyckligtvis var de inledande minuterna bottennappet i matchen för sedan blev det gradvis bättre. Inte glänsande och inte speciellt vackert men arbetsinsatsen blev mer distinkt. Chanser började skapas och sedan kom vägen in i matchen. Rasmus Sörgardt blev återigen målskytt när han strax efter tekning sopade in pucken. Han kanske inte fick på träffen han fick tidigare i kvalserien hemma mot Kristianstad. Men skottet var ändå tillräckligt välplacerat, högt upp i taket bakom Vimmerbys målvakt och därefter blev det ordentlig scenförändring i matchen.

För under mittakten stod hemmalaget att känna igen. Det intensiva offensiva spelet var tillbaka och geisten var påtagligt där. Men trots ett intensivt kämpande och grandiost arbete i boxplay så gav det ändå Vimmerby återigen en tvåmålsledning i matchen. För de sista tio sekunderna av spelet i numerärt underläge blev tafatt och det var vad som krävdes för att Vimmerby återigen skulle få matchen i sin hand.

Men ett numerärt överläge vred tillbaka den för Brödernas/Väsby del. Carl Wassenius sköt från sin vänsterkant in reduceringen till 2-3 i PP och ett monsterbyte några minuter senare av Calle Åsell, bäddade för kvitteringen. Han kämpade furiöst i offensiv zon. Vann tillbaka pucken flera gånger av Vimmerbys spelare och sedan hittade han fram till Fredrik Forsberg som hittade in till kvitteringen. Det efter ett perfekt väl avvägt skott som satt precis ovanför ett utsträckt målvaktsbenskydd.

Det oavgjorda resultatet efter två perioder var inget som något av lagen vill att matchen skulle sluta med. En seger var ett måste för båda och det märktes också i spelet i den sista perioden. Det var hasardartat och där båda lagen verkligen gick hårt för ett segermål. Försvarsspelet sattes liksom inte i främsta rummet utan chanserna nästan avlöste varandra under hela den sista perioden.

Vimmerby var klart hetast under den första halvan medan Brödernas/Väsby var närmast ett segermål under den sista hälften. Men hur det hela slutade vet ni redan. I tisdags föll Brödernas/Väsby borta mot Piteå när det återstod trettiotvå sekunder men ikväll blev det alltså etter värre när en sekund beseglade lagets öde.

Sammanfattningsvis så var lagets inledning riktigt svag men upphämtningen från två olika tvåmålsunderlägen var desto starkare. Att ta ut målvakten var ett vågspel och med facit i hand blev det inget bra.  Men ibland måste man våga för att vinna och ingen kan säga att laget åtminstone inte gick för det.

Fredrik Forsberg hade en poängmässig stark kväll och låg bakom samtliga tre hemmamål i matchen. Han var med i förarbetet i de två första två och smällde själv in det tredje och det ger tre grisar för insatsen.

Två grisar ges till Rasmus Sörgardt som verkligen gjort en stark kvalserie och som återigen stod för en stark insats.

Sista grisen tilldelas hans backkollega Anton Brandhammar som var pigg matchen igenom och som var framme och hotade i offensiven vid flertalet tillfällen samtidigt som han löste sina defensiva uppgifter på ett bra sätt.

Nu är endast serieepilogen kvar och även fast den matchen inte gäller annat än äran för Brödernas/Väsby så kommer de i alla fall få vara inblandade i den högdramatiska avslutningen. Det lär nämligen bli tryck i Kristianstad på lördag när de tätt följda av Hudiksvall och Vimmerby ska försöka bevaka sin serieledning ända in i mål.