Inför SIK-Grästorps IK

 

Heldag på hovet

 

Lördagen ger dig som SIK supporter möjligheter till en härlig heldag på hovet då portarna till ishallen slås upp redan klockan 13:00. SIK dagen såg sitt ljus under föregående säsong. Det var populärt och återkommer även i år med en blandning av roliga jippon som redan annonserats och kanske en och annan överraskning. Allt för att vi under trivsamma former skall bygga på vår klubbkänsla. Dagen rundas av med ett härligt Skaraborgsderby mot Grästorp IK och ca tio minuter efter slutsignal är efteRsnacket tillbaka.

Några minuter efter att laget avslutat fredagens träning får jag pratas vid med Skövde IK:s tränare Johan ”Hellas” Hellström. Ett snack som flyter på bra då Skövde IK:s tränare verkar vara en lättpratad person.

Jag vet ju att tränare generellt brukar vilja stänga matcher redan dagen efter men det är kul att ändå få lite reflektioner med några dagars distans så därför kommer det bli en stående fråga att jag ber dig reflektera över föregående match?

– Jag tycker det var en väldigt rolig hockeymatch att få börja med, inleder Skövdetränaren. Det var två lag som verkligen ställde upp och visst, vi jagar formen och det är mycket detaljer som inte sitter men det var ju inget av lagen som vek ner sig utan det var ju kamp från första början och över sextio minuter. Jag blev glad när jag såg killarnas attityd kring det vi har pratat mycket om, våran skridskoåkning, hur vi skall hantera att spela ut i sarghörn, kampmoment, jag tycker definitivt att killarna stod upp därute på banan. Jag såg en fighting spirit som jag inte såg på hela förra säsongen. Jag tycker många delar var bra. Vi har gått igenom försvarsspelet, det är där vårt största fokus ligger nu och det offensiva har vi inte gått igenom så mycket så det har jag full förståelse att inte det sitter. Tråkigt resultat men jag är glad för killarnas arbetsinsats.

Jag tror du fick med allt egentligen som du sade senast att du skulle titta efter förutom pass på bladet, hur tyckte du det funkade?

– I egen zon och i mittzon tycker jag det funkade till stora delar även om det kom något felpass någon gång. Men jag tycker vi hade bra tryck i grejerna, vi hade puckar framför oss och fick puckar på spelare som kom med fart. Vi var lite slarviga med pass i offensiv zon och det har vi pratat om att vi måste ta större ansvar så vi inte kastar iväg den bara. Men jag tycker definitivt att det var positivt, det var ett steg åt rätt håll och det ska det se bättre ut framöver, sammanfattar Johan passningsspelet.

Christoffer Ehn, till vardags i Detroit Red Wings har tränat på is med Skövde IK i två veckor, har han åkt bort eller hem eller hur man nu säger?

– Han är med och tränar med oss. Idag kom han inte men jag tror han kommer vara med och köra med oss nästa vecka också.

Han spelar ju i NHL annars, hur är det att ha med en sådan kille på träningarna och vad kan han tillföra till SIK?

– Han tillför ju en professionalitet kan man säga. Hur han agerar vid sidan av isen är ju jätteviktigt  för oss att se. Han pendlar ju från Göteborg, två timmar för att vara med och träna med oss. Ibland har han stannat hemma i Lidköping men bara en sådan här sak när man ser den viljan att träna hockey är roligt. Han har bra skott och noggranna passningar och han är definitivt med och bidrar. Det är kul och det är nyttigt för de yngre också att få se honom härinne och det är ju också ett bollplank för oss där man får tips och idéer. Sedan är det också en ödmjuk kille vid sidan av.

Under försäsongen försöker man ju hitta de olika femmorna, hur tänker du när du sätter ihop olika femmor?

– Först och främst letar vi kemi och vad vi vill se. Vi vill ju ha skridskostarka kedjor och det tycker jag vi har. Sedan har vi kanske lite mer producerande spelare tillsammans och hoppas att de kan visa vägen där. Man vill också ha en viss jämnhet och även spelare som kan komplettera varandra. I och med den spelstilen vi har så krävs det att vi använder mycket folk. Får vi spela på två femmor i tjugo minuter har vi problem och vi är väldigt beroende av att vi har fyra kedjor när vi skall hålla detta tempo i matchen.

Har spelarna mycket att säga till om i vilka man hamnar med?

– Nej det har de inte. Ibland kan ju en spelare givetvis ha åsikter men här är de väldigt noggranna i att acceptera rollerna de får och ge det hela en chans. Sedan kan de ju själva välja lite vem som ska gå vänster eller höger och lite sådana saker. Känner några att de inte riktigt får till det på isen tar vi givetvis ett snack och lyssnar men det är ju inte så att spelare bestämmer att de ska spela med den ena eller den andra.

Lördagen innebär ju SIK dagen förutom matchen, är du själv mycket engagerad i detta?

– Jag har inte varit med i förberedelserna utan jag har ju jobbat här med vår sommarcamp med ungdomslag så det har varit fullt upp där. Men vi kommer ju vara nere där och det är spelare på isen, det är pingistävlingar och händer lite grejer uppe på läktaren och så. Både jag och laget kommer vara nere tidigt så det blir inte en vanlig uppladdning utan imorgon ska vi mingla med alla goda och glada i vår förening. Det ska bli kul och jag hoppas det kommer mycket folk.

Motståndaren i lördagsmatchen spelar i division två och det är derbykaraktär på matchen, man kanske kan anta att ni skall ha lite mer puckinnehav, vad tror du om matchen?

– Det är svårt att säga på en försäsong. Det kommer ett division två lag som verkligen vill kriga för det och jag tror det kommer bli en tuff match för killarna. Nu på försäsong kan allt hända så vi ser på denna match med all respekt. Däremot kanske det inte kommer bli samma fysiska spel som det blev mot BoIS och jag tror att Grästorp kanske spelar en liten annorlunda hockey men det kommer vara en tuff match. Det är små marginaler mellan division ett och division två så slappnar man av förlorar man. Oskarshamn förlorade mot Nybro och två dagar senare slog de Växjö Lakers så allt kan hända. Vi är väldigt ödmjuka inför denna uppgift. Däremot, har vi den arbetsinsatsen som vi hade mot BoIS kommer vi vara med i alla matcher.

Det var Hugo Fagerblom som stod i onsdags, blir det Viktor Andersson som står mot Grästorp?

– Viktor står, det kommer han att göra och det bestämde vi redan i början av veckan. Men Viktor såg het ut idag på träningen och han är spelsugen.

Då hoppas jag vi får en bra SIK dag imorgon och att vi får avsluta den med en seger.

– Det hoppas jag också avslutar ”Hellas” med ett leende.

EfteRsnacket.

Något efteRsnack hade vi inte förra säsongen men i år försöker vi ta upp den tråden igen. Kanske inte alla matcher men så många vi kan ändå. Efter matchen mot Grästorp kommer det bli ett efteRsnack cirka tio minuter efter slutsignal. Två spelare kommer upp till supporterkiosken för att intervjuas av Kristoffer Bennemyr-Porath och med lite tur kanske vi får någon mer som reflekterar över matchen. Stanna därför gärna kvar i entréhallen några minuter extra när Rebellernas efteRsnack återuppstår.

Väl mött till en härlig hockeylördag tillsammans med alla andra i SIK familjen.