Inför ICA Oxen Cup

Två matcher på lika många dagar

Skövde har vana vid att spela CUP i Mariestad samma helg som matfestivalen går av stapeln på hemmaplan. Förhoppningsvis hinner man som Skövde IK supporter med både ishockey och därefter en matbit på trettioårsjubilerande matfestivalen. Cupen i Mariestad brukar innebära tre matcher på lika många dagar men i år blir det bara två matcher på två dagar. På fredagen möter man ständige trätobrodern BoIS och lördagen innebär att anrika Forshaga IF står för motståndet. Forshaga som för övrigt gjorde en fantastisk vårsäsong förra året då man tog hem Hockeyettan Västra vår, en serie där SIK hamnade först på femte plats. Det känns som att Skövde har lite revansch att utkräva av bägge helgens motståndare.

Det är en lång torsdagsträning som laget genomför och efter avslutad träning har ledare och materialare en liten genomgång med laget vad som gäller vid bortamatch. Det är ju lagets första resa till match sedan man gick på is och det är mycket som skall fungera kring material vid bortaresor. Sedan blir det min tur att slå mig ned med Skövde IK:s tränare Johan ”Hellas” Hellström i ett tränarum som är fyllt av nytvättade matchställ.

Jag såg inte matchen senast mot Dalen så det skall bli intressant att höra hur du beskriver den?

– Haha, ja det är ju ett tag sen vi spelade den, skrattar Johan medan han tänker efter lite. Jag tycker att vi periodvis genomförde den ganska bra, vi hade en ganska hög lägstanivå i matchen. Det är ju lite böljande prestationer på en försäsong men sammantaget var det en bra hockeymatch mot ett bra motstånd. De gör ju sista i tom kasse där men det kunde gått lite hur som helst kan jag tycka där tredje perioden var väldigt böljande och de gör målen och det gjorde inte vi. Jag tycker det fanns ett väldigt bra spel utan puck och det är väl egentligen det vi pratat mest om fram till dess. Vi har inte pratat så mycket om spelet med puck innan de matcherna vi spelat och det var spelet med puck som brast vilket gjorde att de vann men spelet utan puck var väldigt bra egentligen över alla tre zoner, sammanfattar Johan matchen som spelades för mer än en vecka sedan.

Du pratar om spelet med puck kontra spelet utan puck, är det saker som passningsspel och liknande då?

– Passningsspel det har du med i alla träningar, vad man än kör finns passningar med. Spelet utan puck, då menar jag mer positioneringen. Med positionering kan det vara hur man ska attackera spelare, hur vi ska forechecka, sätta press i mittzon, egen zon. Spelet utan puck är när motståndarna har puck och vi skall anpassa oss. Man kan säga att det är ett försvarsspel över hela banan. Spelet med puck handlar mer om hur man löser situationer, hur vi tar oss in i offensiv zon, hur vi spelar oss ur egen zon och sådana saker. Det är det vi lagt mer fokus på nu efter Dalenmatchen. Jag känner att vi har kommit en bit i spelet utan puck och nu tar vi det till nästa nivå. Nu har vi blivit skickliga på att erövra puck och nu ska vi ta reda på var vi ska göra av den i princip.

Jag träffade Oscar Forsmark här i helgen när jag var och kollade in Skövde IK:s fina cup för J18. Oscar såg inte ut att kunna hantera både kniv och gaffel samtidigt, berätta vad som har hänt?

– Ja det var en situation i matchen mot Dalen där det small och han har en form av fraktur på tummen som gör att han är borta tre veckor med gips. Sedan är det rehab som gäller för honom. Jag tror han skadad tummen vid ungefär halva matchen man han fortsatte att spela men märkte i tredje att det inte gick längre. Sedan blev det röntgen och borta några veckor nu och är inte med på isen. Nu kör han lite cykelpass, rörlighet och bålstabilitet så han ska vara i så bra form som möjligt när han kommer tillbaks.

Några andra skador i laget som förhindrar spel i helgen?

– Thilander (Adam) är fortfarande borta men där har vi fått lite positivare besked att det börjar närma sig en comeback förhoppningsvis bland de första matcherna i serien. Det är väldigt positivt och han är med och kör nu i gul tröja så han är inte tacklingsbar men från och med nästa vecka kommer han kunna köra på mer och mer. Det är de skadorna vi har.

Skadade spelare, tar du med dem till matcherna för att titta och kanske hjälpa till lite eller stannar de hemma?

– Det är lite från situation till situation och var matcherna är någonstans. Det är också så att när vi är iväg och spelar kanske det är en möjlighet för dem att träna med juniorer, köra ett gym/fyspass med Söder (Fredrik) eller liknande. Även om de är skadade så kommer de ju ner till träningar och är med på teorin och genomgångar och hänger med laget väldigt mycket. Det innebär inte att man kan ta ledigt.

Under försäsong pratar alla spelare om att få linjer i spelet. Samtidigt har spelare värvats och då hör man ofta att spelare beskrivs i positiva ordalag som irrationella spelare. För mig låter det motsägelsefullt med linjer i spelet kontra irrationell. Förklara för mig vad jag inte fattar där?

– Jag tror inte jag har använt det ordet själv så jag är nog fel tränare att fråga det men jag håller med, det är en klassisk klyscha som syns bland sportchefer när man värvar. Jag tror att många kanske hänvisar till man mot man situationer och sådant där det kan hända lite vad som helst och det finns en kreativitet eller någonting. Ska jag vara helt ärlig vet jag knappt vad de menar och det är ju väldigt mycket klassiska klyschor ute i idrottssverige och det låter lite lustigt att vi vill ha linjer i spelet men vi vill ha irrationella spelare, det är lite motsägelsefullt.

Träningsmatch och CUP spel, betyder det att ni snäppar upp lite i matchtänket och att det blir lite mer tävling över det?

– Jo men så är det ju att vi vill vinna cupen, annars ställer man väl inte upp så. Jag tycker vi har gett oss in i det rätt bra i varje match här. Det är klart att jag som ledare kanske letar lite svar på olika frågor som jag har men det är klart att så fort en puck släpps är det tävling oavsett. Det är lite sådant vi pratat om att oavsett om det är träning eller tävlingsmatch måste ju tävlingsinstinkten finnas hos oss och den tycker jag killarna har plockat fram. Det ska bli kul med två matcher på två dagar och vi vill spela matcher för det är ju det som är det roliga. Sedan avslutar vi helgen med fystester på söndag morgon så det är en fullspäckad helg för killarna.

Kommer ni träna något hemma på fredag eller lördag?

– Nej det hinner vi inte. Imorgon ska vi vara på plats klockan fem i Mariestad och killarna slutar jobbet vid fyra ungefär så där hinns det inget. Det är inget sådant på lördag förmiddag heller utan vi kommer ta fokus på återhämtning mellan matcherna.

Vad förväntar du dig av fredagsmatchen mot BoIS, blir det något liknande som senast?

– Jag tror att det kommer ju givetvis vara känslor inblandat. Det kommer vara full fart och många kampsituationer. Så har det alltid varit när vi mött BoIS under mina två år här i alla fall att det blir tuffa situationer. Det är kul och det är en match som har större intresse än de andra matcherna.

Sedan har ni Forshaga på lördagen och Forshaga var ju en väldigt positiv överraskning förra året?

– Hm, de har gjort det jättebra Forshaga där de har steppat upp säsong efter säsong. Det kanske var många som var förvånade men de har gjort det bra nu över tid. De har värvat bra och har skickliga ledare så det är ett lag som absolut kommer vara med. I år finns det verkligen inte de här slagpåsarna utan det kommer verkligen vara tuffa matcher hela tiden. Forshaga är ett lag vi hade strul med förra säsongen. Jag vet inte om vi vann varannan eller så och på slutet vann väl de. Det är ett skickligt lag på att vända spelet och det handlar verkligen om att vi ska hamna rätt i positioneringen tidigt högt upp i banan.

Har du bestämt dig hur du matchar målvakterna under helgen och avslöjar du det?

– Det kan jag avslöja. Viktor (Andersson) står mot BoIS och Hugo (Fagerblom) står mot Forshaga.

Det var Hugo som stod senast mot BoIS?

– Jajamän men det har killarna vetat om länge att de skulle få varsitt derby på försäsongen. Det är väldigt bra matcher för en målvakt att få känna på. Det är lite högre puls och lite tyngre matcher och det har de vetat om att de skulle stå varsitt derby.

Då är jag nöjd med det och då önskar jag en bra helg och att ni hinner med att gå ut på matfestivalen och ta en matbit och en öl också?

– Det är bara det att de har fystester på söndag morgon så det kommer de inte kunna göra, skrattar tränaren. De får sitta med bonaqua och se glada ut.

Men fystesterna gäller inte dig?

– Nej de gäller inte mig men jag måste ju vara en förebild, avslutar en munter Skövdetränare.

Hoppas att det kan bli lite Skövde IK supportrar som sluter upp och hejar på laget under helgens matcher. Åtminstone under fredagsmatchen gör man det bäst från bortastå som är beläget i den ända av Mariehus arena, tidigare Katrinhallen, som ligger i samma ända som ismaskinen åker in och ut. Följer man inte laget på plats finns möjlighet att ta del av helgens matcher via webbsändningar och de hittar du här, https://play.staylive.se/mariestadbois/l/17450och här https://play.staylive.se/mariestadbois/l/17451

Heja di röe!