Utvisningarna haglade när SIK avslutade cupen med förlust

Skövde begav sig under lördagen tillbaka till Mariestad för att spela sin avslutande match i ICA Oxen Cup och det var ett skadeskjutet lag som ställde upp inför matchens första tekning, utöver skadorna på Oscar Forsmark och Victor Thilander så hade Dennis Santesson fått lämna återbud. 
– Han har fått en lättare smäll och är borta några dagar men det var mer en säkerhetsåtgärd, förklarade Johan Hellström frånvaron på Santesson. 

Skövde IK:s första period i den avslutande matchen av ICA Oxen Cup lämnade väldigt mycket mer att önska. Den forecheck laget visat upp i de tidigare matcherna var som bortblåst inledningsvis och Forshaga tilläts komma till flera bra lägen som Hugo Fagerblom tvingades avstyra.

Efter drygt fyra minuters spel tog värmlänningarna även ledningen i matchen, Robin Johannesson fick en passning från Oliver Kandergård, tog ett par skär in i anfallszon och skickade iväg ett handledsskott i pilsnerhöjd och Fagerblom fick plocka ut den första pucken ur kassen.

Knappt två minuter senare var det dags på nytt, Hedi Fatnassi fick stå omarkerad framför Fagerblom och slå in en retur bakom burväktaren.

Skövde hade två bra lägen under perioden, först Jesper Erlandsson som provade sitt skott på Hugo Svensson men målvakten avvärjde och i slutet av den inledande akten prickade Alexander Henriksson stolpen bakom Svensson men 0-2 lös fortsatt på tavlan efter den första perioden.
– Vi förlorar matchen i den första perioden tyvärr, vi har vart med från start alla andra matcher men idag såg vi lite gråa ut, ansåg Johan Hellström.

Den andra tjugan inleddes som den första, med en fin möjlighet för Forshaga, men Hugo Fagerblom var med på noterna och såg till att ledningen inte utökades. Det sista av tre skott tog han när han låg på magen.

Robin Sterner fick en möjlighet efter drygt fyra minuter när han kom direkt från eget bås och fick pucken, ensam med Fagerblom försökte han få in pucken men återigen läste Fagerblom dragningen och räddade.

Skövde klarade av ett boxplay efter dryga sex minuter och halvminuten efter att laget blivit fulltagligt reducerade Johan Planeby när han stod i slottet och fick en passning från Alexander Henriksson, Planeby satte mer eller mindre bara bladet mot pucken och den hittade in bakom Hugo Svensson.
– Vi visade att vi har ett bra boxplay när vi spelar en hel cup i boxplay, sa Johan Hellström.

Därefter fick SIK en ypperlig chans att kvittera matchen när de fick tre raka powerplay och spelade med en man mer på isen i sex raka minuter. Men trots överläget lyckades inte Skövde få in pucken bakom målvakten. Istället kom den bästa möjligheten efter att Forshaga blivit fullt lag på isen när Jesper Erlandsson fick stå framför Svensson men skytten fick inte ordning på klubba och puck och Svensson kunde ta hand om gummitrissan.
– Vi är för ineffektiva och vi måste sätta dit puckarna, vi måste bli distinktare, analyserade Johan Hellström.

I slutet av perioden blev det grinigt på isen när först Johan Bok visades ut för en fasthållning av klubba, Henrik Thegel följde efter till utvisningsbåset halvminuten senare och samtidigt som periodsignalen gick visades Forshagas Oskar Skärberg ut två minuter för abuse of officials.

Därmed inleddes den tredje perioden i spel fyra mot tre för Forshagas del.

En period som även den blev ganska sönderryckt på grund av utvisningar i parti och minut, totalt under matchen delades det ut, 28 utvisningsminuter, 14 för vardera lag. De stunder det spelades fem mot fem i den avslutande perioden, var spelmässigt jämna och när något av lagen fick spela med en man mer på isen så uteblev såväl skott som målchanser.
SIK fick ett par kvitteringslägen, bland annat genom Johan Planeby och Henrik Thegel men avsaknaden av poängkungen, Dennis Santesson var tydlig för Skövdes del.
Utan sin poängbästa spelare blev det ett stundtals blekt Skövde IK och det vägvinnande spel laget visat upp i tidigare träningsmatcher var som bortblåst, det blev allt för svåra beslut och ofta en passning för mycket istället för avslut.
– Det var mycket utvisningar idag och svårt att få ett helhetsgrepp, det blev väldigt sönderryckt och en svårsummerad match, sa Johan Hellström.

Den tredje perioden slutade mållös och Forshaga kunde lämna isen med tre poäng i bagaget medan Skövde får resa hem från Mariestad med två förluster och vetskapen att det är fystester som gäller för spelarna under söndagsmorgonen.
– Det kanske kan motivera oss till att göra bättre resultat på testerna, avslutade Johan Hellström.

Nästa match för SIK:s del spelas i Norrahammar mot HC Dalen nästa söndag.

//Kristoffer Bennemyr-Porath