Inför HC Dalen-Skövde IK

Näst sista träningsmatchen

Vi har nått fram till den näst sista matchen av träningsrundorna. Motståndaren HC Dalen har vi redan mött en gång på hemmaplan och då var det gästerna som drog det längsta strået i en match som var förhållandevis jämn. Denna gång beger sig SIK iväg till Norrahammar, beläget strax söder om Jönköping, och match i Skandia Mäklarna Center. Är det Skövde IK:s tur att denna gång avgå med en seger?

När vi sätter oss ned för dagens samtal i tränarummet ser det lite annorlunda ut än det brukar. Det har fungerat som lekrum nu på morgonen åt en dotter till en av materialarna under dagens träningspass. Det syns om inte annat på att ytterkläderna som ligger där är av modellen väldigt små och så ligger det framme en taktiktavla för tjejen att rita på. Frågan som dyker upp är om det är Skövde IK:s tränare Johan ”Hellas” Hellström som är pappa till krumelurerna på taktiktavlan eller om det är ett resultat av en fyraårings tecknande? Johan konstaterar att det nog är hans streck och pilar när jag undrar. Det är roligt att man kan sätta sig ned och prata med A-lagets tränare under så lättsamma och inbjudande former.

Jag ber Johan som vanligt att berätta lite om matcherna som spelats sedan sist vi träffades?

– Fredagsmatchen var en tuff match och det visste vi ju på förhand. Jag tycker kanske att vi börjar lite starkare än BoIS, de jobbar sig in och sedan ger vi och tar där rätt rejält. På slutet är de starkare än oss och får in en puck med fyra minuter kvar. Däremot hade vi ju något läge innan och lite sådant. Det var en genomkörare där de hittade en väg att vinna och det gjorde inte vi, summerar tränaren fredagens derby.

– Lördagsmatchen var en lite tröttare historia och det var väl inget av lagen som tog kommandot heller. Anledningen till det är väl helt enkelt att vi inte hann ladda om där från fredagens match. Samtidigt gör vi positiva saker i bägge matcherna och drog även fått lärdom av vissa delar. Mycket boxplay var det cupen igenom så det har vi fått köra rätt ordentligt. Vi har använt mycket folk och försökt laborera fram olika formationer i boxen och det börjar bli klarhet över vilka som ska jobba med varandra.

Det ser ut som att ni i boxen koncentrerar er på att hålla positionerna i boxen och det är inga som sticker ut och trycker och sådana grejer?

– Det handlar om värderingar egentligen. Ska du gå ut på någon är det när han antingen är felvänd eller inte har kontroll. Annars är det ju att vi ska ”sejfa” och ta bort lite viktiga grejer och få avgöra var de tar sina avslut. Det är nog det vi har fokuserat mest på, vart de får ta sina avslut samt de heta situationerna. Det har även varit situationer där vi gått ut lite och skickat iväg pucken. Sedan har det blivit lite hattigt och en konstig rytm i matcherna med box och tek till höger och vänster och det blir ingen riktig klarhet i spelet. Men det är riktigt, man går ut när motståndarna inte har kontroll för annars spelar de bara förbi en.

Fem träningsmatcher hittills och i fyra av dem har du tagit ut målvakten på slutet för att jaga en kvittering, lite om det?

– Vi har velat testa oss fram lite kring hur vi ska placera oss med mera. Det är egentligen sista veckan här som varit detaljernas förberedelse och i veckan som kommer blir det mer hur vi placerar oss i samband med tekningar med mera. Att vi har plockat målvakten lite tidigare är väl egentligen inget jag har reflekterat över så där jättemycket.

Det är bara så man gör?

– Jo men plocka målvakten ska man göra och vi ska naturligtvis ge oss själva chansen att få in en extragubbe. Det är klart att vi vill ju inte bara spela på resultatet i en träningsmatch och det ger oss också en möjlighet att träna sex mot fem.

Detta innebär ju att motståndarna har fått koncentrera sig på att försöka stänga matchen, hur resonerar du kring att försvara en ledning vid olika tidpunkter i en match?

– Man vill inte stänga en match för tidigt om man säger som så. Har man ledningen inför en tredje period kan man inte börja prata om att stänga den perioden för då blir man allt för sårbar, åtminstone för oss. Vi fortsätter att spela den typ av hockey vi ska spela sedan. När det börjar närma sig slutminuter kanske man skickar in spelare med lite defensivare egenskaper och man kanske pratar om att hantera vissa sargsituationer på olika sätt, hur man ska komma ur dem och sådant. Det är lite olika från motstånd till motstånd. Sedan under seriens gång har vi scoutat motståndarna lite i hur de ställer upp och sådant så det gäller att vara lite anpassningsbar också de sista minuterna. Det är ju klart att man har lite koll på vilka som ska in, om det är right eller left och hur vi ska placera oss, men vi ska försöka spela den hockey vi vill och försöka hålla fast vid den. Ett effektivt sätt att vinna matcher och stänga ned kan vara att istället för att bli passiv kan man också bli aggressiv och inte låta dem få något ordnat spel. Det kan vara nog så frustrerande och även skapa misstag hos motståndaren. Det vet man ju själv hur det är när man ska försöka jaga ikapp och inte får ordning på grejerna och helt plötsligt gör du ett misstag och kanske får ytterligare ett mål bakåt.

Sedan hade ni fystester här på söndagen, hur såg det ut?

– Det var första gången vi körde ett cykeltest som kallas wingate så vi hade inga värden inom laget att jämföra med. Vi drog igång det och ska försöka köra det två tre gånger innan jul för att se så vi inte tappar för mycket just i konditionsbiten. Däremot har vi lite jämförelsestatistik från andra klubbar högre upp nu första gången och det var positiva testresultat. Jag tyckte det såg spännande ut och i fysen ligger vi bra till då det inte är något vi släppt på utan tränat på rätt friskt med hela tiden.

Då kanske vi kan återkomma till det senare under säsongen när vi får något att jämföra med?

– Ja, absolut och det är ju även nyttigt för mig som tränare att se, det handlar ju lite om hur vi tränar. Tappar vi för mycket kondition, ja då kanske vi får lägga mer fokus där och vice versa då med styrkan. Det är det som är så bra med tester för det säger hur vi ligger till och vad vi ska lägga fokus på. Vi kommer att hänga i med detta hela säsongen och det är ju så att för att hålla på med hockey en hel säsong och med den spelstil vi har krävs det att man är fysiskt förberedd.

Nu har ni ägnat hela veckan åt träning. Innan cupen pratade du om att ni hade fokus på spel med puck, är det samma fokus nu eller har du ändrat lite prioritering?

– Det är samma sak kan man väl säga men däremot har vi gått in lite mer detaljerat. Vi började förra veckan och nu spinner vi vidare på det och försöker få lite tydlighet. Vi har haft bra träningar i veckan och ur ett taktiskt perspektiv har det sett väldigt bra ut. Vi börjar hitta rätt och vi börjar förstå oss på varandra och synkar spelet. Vi har kört lite video också kring hur vi ska spela. Idag (lördag) hade vi ett tidigt pass vilket är bra så man vaknar till. Fokus på olika delar och nu är det ett ganska tungt fyspass de ska köra.

Ni hade en övning med en uppställning jag aldrig sett tidigare där ni körde i halva delen av zon?

– Ja det är ju halva zonen med tre mot tre och med tek. Syftet med den övningen är ju dels att vinna tek och sedan har vi en tävling där med olika sätt att ta poäng. Jag vill inte avslöja för mycket men det finns olika sätt för både det defensiva och det offensiva laget att få poäng. Huvudsyftet är egentligen spel på liten yta, du skall kunna hantera en puck på en liten yta och det är det vi vill få in där. Det blir väldigt tighta situationer, det handlar om att kunna snacka mad varandra och hur man ska kunna göra saker jäkligt fort med lite olika tävlingar. Det är en kul övning.

Hur väl planerar du en träning med olika övningar innan?

– Det här spelet har jag ju hållit på med några år nu så det är klart att jag vet vilka övningar vi ska köra. Sedan är det ju vilket syfte jag har med en träning. Om vi säger att vi ska fokusera på spelet i egen zon kanske jag tar ut fem sex övningar med det syftet där första övningen är enkel och sedan bygger vi på hela tiden för att få en klarhet och tydlighet i det vi tränar på. Det är inte bara att kasta ihop ett antal övningar och sedan köra utan det är alltid ett syfte med det vi gör. Säg att 75 procent går till hur vi skall agera på match och 25 procent till individuella grejer med skymningar och sådant för att utveckla den individuella spelaren och göra honom bättre. Det tar sin lilla tid att förbereda träningar och det handlar också om att se vad vi behöver när vi bygger upp detta spelet och vi måste göra rätt saker från början. Börjar man med fel saker blir det bara förvirrande och det är därför vi tar det i små etapper hela tiden. Vårt veckofokus, om man säger så, handlar om olika delar och vi börjar se tydlighet i spelet nu.

Som jag såg det så körde Adam Thilander fullt på träningen idag, hur ser det ut med honom?

– Thilander ser bra ut och han började köra fullt denna veckan. Nu handlar det om att jobba ikapp, hitta flåset och timing och sådana saker och det är delvis därför han inte spelar varken mot Dalen eller mot Grästorp. Vi får inte spela honom för läkarna heller för det kommer lätt ett bakslag om vi kastar in honom i heta situationer i matcher här. Men det ser bra ut och om det blir seriepremiären, matchen därefter eller senare återstår att se men det är väldigt nära. Detta kunde tagit längre tid men han har svarat positivt och han har varit noggrann med sin rehab vilket gjort att han kommer tillbaka i väldigt god tid.

Oscar Forsmark är ju borta med sin brutna tumme, är det någon mer som inte spelar på grund av skada?

– Nej men det är Forsmark som är borta en vecka till med gips. Sedan en eller två veckor med lite rehab där. Han är nere på hockeygym nu och kör skridskor och kör på ganska rejält så någon vila är det inte. Han kommer komma tillbaka i en jäkla bra form.

Vad vill du ha ut av söndagen match?

– Det är väl just det här vi har pratat om denna veckan och hur vi hjälper varandra över banan och hur vi spelar pucken till varandra. Det har sett bra ut och vi har diskuterat mycket kring linjerna i vårt spel. Det hade varit kul om vi kan få svar på detta i matchsituationer. Exakt vilka detaljer kommer jag inte att säga men fokuset för veckan är ju att vi tar ett steg till och kan jobba över tid med det. Det är svårt att få det att klaffa över sextio minuter såhär inledningsvis men kan vi få till det längre än vi haft under andra matcher blir intressant att se?

Du pratar om detaljer, hur detaljerad nivå är det?

– Jag kan ge dig ett litet exempel på en sargsituation. Vem ska göra vad, hur placerar vi vår klubba, hur placerar vi våra skridskor och vart vill vi styra killen. Är det en left eller right vi möter, vad ska jag ge honom för yta. Hur placerar jag mina skridskor för att få en snabbare optimal vändning. Där är det väldigt detaljerat. Många tror ju att det är bara att gå ut och köra och två gubbar nere i hörnet men det är väldigt detaljerat och det blir mer och mer detaljerat ju högre upp man kommer. Spelet blir snabbare och snabbare hela tiden och då gäller det att kunna hantera dessa detaljer. Därav tar det ju också tid för det är ytterst få som får det att klaffa direkt. Det är detaljer och det är att placera sig rätt för att få en så bra passningsvinkel som möjligt. Säg en back back situation där man passar sig ur ett läge, kan killen som får pucken få den bättre? När vi spelar ut till en forward handlar det ju om hur han kan få pucken bättre i en behaglig vinkel där han kan se spelet och även ta emot pucken. Jag tror det är mer att ta in än vad folk i allmänhet tror. Därav kanske det kan se lite förvirrande ut många gånger.

Ja det kanske är en situation där man som åskådare tycker att någon skickar iväg pucken helt vansinnigt men det kanske är så att det skulle varit någon där?

– Ja men så är det exakt. Det är därför när jag tittar på en match där någon tycker att pucken skickas iväg felaktigt, inte tänker så. Han kanske gör rätt och någon annan som gör fel. Lite så är det ju i vårt spel också givetvis, vi slår en passning och man kanske tänker att vad i helsicke gör han, men då kanske det är hans polare som istället ligger helt fel i banan. Så ser jag det som tränare lite mer och det kanske är därför jag inte alla gånger håller med när någon är kritisk. Men där tror jag nog att man måste vara inne i omklädningsrummet för att förstå.

Det är spännande när man ser en het hockeymatch men i själva verket är det nästan ett schackspel?

– Ja så kan det också vara. Du vill ha tydliga ramar men det ska ju även finnas lite egna tankar och värderingar när det uppstår situationer i matcher. Det är viktigt också för annars kanske det låser sig. Det ska vara ganska fritt också där vi har våra grunder som killarna utgår ifrån, men sedan får ju även de ta initiativ. Det är mer och mer sådant och det är bara att titta högre upp där man har tre fyra tränare, en videocoach, en coach som bara jobbar med statistik och sådana saker. Det kan vara väldigt detaljerat.

Då hoppas jag ni kan ta en seger nere i Norrahammar.

– Ja det skulle vara kul med ytterligare en seger och hoppas vi kan ta ytterligare steg. Killarna har tränat på bra här och nu skall vi bara ta ett fyspass och dynga ut denna dagen med, då går solen upp imorgon med och vi kan ta nya tag.

Lycka till!

– Ja tack.