Seger i genrepet – Trots en blek insats

Skövde IK begav sig under tisdagseftermiddagen de dryga åtta milen till Grästorp för att genomföra säsongens genrep inför den stundande Hockeyettansäsongen.
Senast lagen möttes var det SIK som avgjorde matchen i den första perioden med en ruskig offensiv. Till tisdagens match hade Grästorp scoutat motståndet bättre och bjöd på betydligt bättre motstånd.
– Det var en jättebra värdemätare men vi behöver steppa upp, det är för många som har en blek insats idag, ansåg Johan Hellström.

Hemmalaget fick matchens första riktiga målchans efter en dryg minut genom Tobias Henriksson men Hugo Fagerblom i gästernas mål räddade med sin vänstra axel.
Istället vände SIK spelet och Rasmus Gustafsson spelade pucken till Lukas Johansson som stötte in ledningsmålet för Skövde.

Det målet gav rejäl energi och de fortsatte skapa mängder med målchanser, Dennis Santesson hade en, Henrik Thegel en annan, Alexander Henriksson en tredje och Johan Planeby en fjärde men precis som mot Dalen i söndags saknades effektiviteten under den inledande perioden.

När Grästorp fick en tekning i offensiv zon efter knappa sju minuter kom kvitteringen som en blixt från klar himmel. Tim Brattström vann tekningen bak till Oscar Ahokas som skickade in ett handledsskott ovanför Fagerbloms axel till 1-1.

SIK fortsatte föra spelet men hemmalaget stod upp bra och skapade ett par halvfarliga lägen, bland annat fick Viktor Johansson stå helt ren framför Fagerblom efter att SIK missat i räkningen, men SIK:s burväktare var tät längs isen.

Skövde fick inleda den andra perioden i numerärt underläge efter att Andreas Gustavsson åkt ut för en hakning i slutskedet av den första perioden men det skötte de galant, Grästorp hade ett skott på mål och det vållade inga bekymmer för Fagerblom.

SIK:s bästa målchans i perioden fick William Frödelius som fick en fin passning, blev fri med Karl Gustavsson i hemmamålet men fick en slashing precis när han skulle avsluta. Domaren för dagen, David Gustafsson valde att fria och Grästorp vände på spelet vilket tvingade Axel Abrahamsson att ta en utvisning halvminuten senare.

Inte heller det numerära underläget var några problem för Skövde som skapat en bra vana med ett stabilt boxplay under försäsongen.

Annars var det Grästorp som skapade de hetaste möjligheterna i perioden, efter dryga elva minuter fick de ett friläge men Fagerblom läste dragningen och höll tätt den gången. Istället kom hemmalagets ledningsmål dryga minuten senare, Dimitri Iskornev serverade Tobias Henriksson öppet mål och han rakade in pucken bakom en chanslös Hugo Fagerblom och SIK såg ut ut hänga med huvudena.

Skövde skapade ändå ett par möjligheter när de väl fick spela powerplay men målen uteblev och Grästorp kunde gå till pausvila med en 2-1 ledning.
– Vi visste att de skulle vara bättre idag än senast vi mötte dem, sa Johan Hellström.

I den tredje perioden var det dock Skövde som var det klart bättre laget, på varenda punkt. Laget vann samtliga 14 tekningar under perioden och redan efter 52 sekunder kvitterade de dessutom till 2-2 genom Jonathan Ström som gjorde en läcker dragning och hittade en lucka hos Karl Gustavsson.

Grästorp fick enligt det officiella protokollet iväg elva skott på mål i den tredje perioden, inget av dem vållade några bekymmer för Hugo Fagerblom.

SIK hade desto fler möjligheter till ett ledningsmål, Ludvig Dahlqvist och William Frödelius fick en två mot etta, andrakedjan fick en tre mot tvåa, men båda blev resultatlösa tack vare en bra målvakt i Grästorp.

Närmast ett segermål var Lukas Johansson som verkligen växt in i seniorrollen under försäsongen när han prickade målramen efter drygt 13 minuters spel. Men istället för ett avgörande under ordinarie matchtid så tvingades lagen till förlängning.
– I tredje började vi hitta rätt, de får fortfarande sina lägen för att vi jobbar för osmart i hemjobbet, vi stirrar för mycket puck istället för gubbe, vi bågar ifrån situationer och jobbar inte klart, det är såna här detaljer som måste sitta, sa Johan Hellström.

Spel tre mot tre med massor av yta till följd. Tom Lundgren fick ett läge för Grästorp i förlängningen, men Fagerblom stod i vägen och räddade med armen. Max Kardevall trampade igenom och fick ett bra läge för SIK halvminuten senare men Gustavsson parerade. Det krävdes att SIK skulle få spela fyra mot tre för att det skulle bli ett segermål. Jonas Nyman spelade pucken till Henrik Thegel som stod bakom offensivt mål. Han tog ett par skär in framför buren och tråcklade in pucken bakom Gustavsson och SIK stod till sist som vinnare i genrepet.
– Jag tycker det är för många som underpresterar här idag, ja vi vinner och det är kul, vi ska absolut inte ta ifrån Grästorp någonting, de gör det jättebra och sätter press och vinner kamper. Orolig är jag däremot inte, det är första gången jag anser att det sker, men summa summarum så är det för slarvigt, sa Johan Hellström om sitt lags insats.

På söndag är det dags för seriepremiär, borta mot Malung och det sägs att ett dåligt genrep ger en bra premiär, något som Johan Hellström har längtat efter.

– Nu har vi Malung på söndag, försäsong är viktigt, men innerst inne går man och tänker på premiären, det kanske man inte ska göra, men vi är såna tävlingsmänniskor och har en sådan revanschlusta från förra säsongen att det finns i bakhuvudet hela tiden, avslutade Johan Hellström.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath