sön 16 feb Slut
Hockeylag KRIF 5
Hockeylag GRU 2
sön 16 feb Slut
Hockeylag SIK 1
Hockeylag NYB 5
sön 16 feb Slut
Hockeylag MAR 3
Hockeylag HAH 1
ons 19 feb 19:00
Hockeylag GRU -
Hockeylag SIK -
ons 19 feb 19:00
Hockeylag HAH -
Hockeylag KRIF -
ons 19 feb 19:00
Hockeylag NYB -
Hockeylag MAR -
ons 19 feb 19:00
Hockeylag VRH -
Hockeylag TRO -
ons 19 feb 19:00
Hockeylag TRA -
Hockeylag HUD -

Inför Forshaga IF-SIK

Chans till revansch på klassisk hockeymark

 Det finns olika skolor i hur tätt man vill ha nästa match efter en förlust. Några vill ha ett uppehåll för att träna medan andra vill ha en ny match så fort som möjligt. De flesta vill nog ha sin nästa match så tätt inpå som möjligt. I och med att både Skövde IK och Forshaga IF förlorade sina respektive onsdagsmatcher får vi hoppas att det passar Skövde IK bäst med tätt på given i det uppkomna läget.

Värmland är historiskt sett ett landskap som definitivt varit med i spelet när det gäller att sätta hockey på Sverigekartan och även på världskartan. Forshaga med sina dryga 6000 invånare är en klassisk hockeyort i det sammanhanget. De gånger jag har besökt Ängevi ishall har jag alltid tagit mig tid att kolla in glasmontern som härbärgerar den puck och den klubba som bygdens son Nils Erik ”Dubbel-Nisse” Nilson 1962 tog knäcken av ett vilt forcerande Kanade med. Den glider in i mål känner vi alla till. I Forshaga finns det till och med kvar en hockeyläktare som är kulturminnesmärkt. Forshaga var även det lag som förde in tröjreklam i Svensk ishockey. Visst vore det underbart om vårt stolta Skövde IK kunde studsa tillbaks till vinnarspåret igen under sitt besök i den klassiska hockeyorten?

Det är tätt på given nu och det känns nästan som att jag inte hunnit ladda om med frågor när jag sätter mig ned för ett samtal inför nästkommande match. Det krävs ju ändå lite tankemöda för att komma fram till infallsvinklar. I vilket fall, vi har kommit in i en bra rutin nu och det är en ren och skär fröjd och ett privilegium att kunna fylla ut sitt brinnande intresse för SIK med att samtala med Skövde IKs tränare och coach flera gånger i veckan.

Läget, har det varit en jobbig dag eller har du skakat av dig förlusten?

– Nej men jag har skakat av mig den, inleder Johan. Personligen så är en seger att vara glad fram till man somnar och det är ungefär detsamma vid en förlust. Det gäller att skaka av sig det där så snabbt som möjligt och inte gå omkring och vara frustrerad eller negativ för det kommer inte hjälpa mig och det kommer inte hjälpa laget heller. Jag har skakat av mig och det är fullt fokus mot nästa match.

Lite kort om onsdagsmatchen?

– Vi börjar piggt. Jag tycker vi spelar bra första tio-tolv där vi skapar våra lägen och har ett samlat spel. Sen vet jag inte riktigt, det är väl sådana där mentala grejer som faller in och vi börjar ta lite fel beslut och kanske inte är lika noggranna och blir väldigt straffade. Linden kör på och de kör bra, väldigt aggressiva i sitt spel vilket gör att de får ta sig in i matchbilden. Vi skapar våra lägen men får inte den utdelning vi vill ha och istället får de fördel och momentum om man säger så och de går vinnande ur det.

Några nya skador?

– Johan Bok, hjärnskakning.

En till, det var en fruktansvärd otur med sådant?

– Ja tyvärr har vi åkt på lite sådant och det blir lite ryckigt i vårt arbete. Tyvärr så fick han det och vi får se hur lång tid han tar, det vet man inte heller men förhoppningsvis är han på benen snart igen.

Däremot såg jag här på er träning att det var en kille som gått från en gul tröja till en ordinarie färgad sådan?

– Jajamän, Forsmark (Oscar) är tillbaka och han kommer spela mot Forshaga. Nu är han sugen, eller ja han har ju varit sugen hela tiden men nu känns tummen redo och det är det man tar dag för dag hela tiden för att inte få några bakslag. Nu är han återställd och kommer köra imorgon.

Det är vår kapten som kommer tillbaks. En kapten har ju både formella och informella uppgifter, kan du berätta lite om vad en kapten gör?

– Det är väldigt olika egentligen från lag till lag och från kapten till kapten, man kan leda laget på olika sätt. Det kan vara lugnt och sansat och hur man beter sig vid sidan av och på isen. Det kanske finns de som är lite mer verbala och pratar mycket och tar ton. Det är lite från grupp till grupp men Oscar är en spelare som är ”leading by example”. Han gör sitt yttersta varje dag, är på alla träningar, är fullt förberedd och han har spelat i Skövde länge, han leder på det sättet tycker jag.

När det är tungt får man försöka hitta lite positiva saker som talar för en. Vi har elva egna produkter i laget och på vår nivå i ishockey bör en sådan sak som egna produkter vara något positivt som tyder på en bra ungdomsverksamhet till exempel?

– Ja men det är klart att det är och det är något som klubben har som målsättning tror jag, eller tror, jag vet, det är lokalvärdsklass. Man vill bygga upp och fixa till A-laget med egna produkter och från närområdet först och främst. Sedan är det klart att man kommer värva utifrån, det kan man aldrig komma ifrån. Jag vet inte hur det ser ut i andra klubbar i hockeyettan men vi har en bra balans där så det är definitivt en positiv grej.

Jag har inte tittat på hur det ser ut i andra ettan klubbar heller förutom idag på Forshaga och de hade fem egna produkter enligt eliteprospects. Sedan kollade jag lite tekningsstatistik på swehockey och även om jag vet att det inte alltid är riktigt rätt information som presenteras där ger det ändå ett hum. Bland tekarna i Västra återfinns tre Skövdespelare bland de elva bästa. På plats tre hittar vi Ludvig Dahlqvist på 68,75 procent, plats fyra hittar vi Jonathan Ström på 68 procent och på plats elva hittar vi Henrik Thegel på 57,14 procent. Först på plats tjugofem med 50 procent vunna tek hittar jag en Forshaga spelare, Kimmy Skogland.

Hur viktigt är tekningsmomentet i en match?

– Jätteviktigt! Du får starta spelet med puck och det underlättar ju i alla zoner. Så det är klart att det är ju något som killarna tränar på och vi är väldigt nöjda just nu med vår tekningsprocent. Sedan kan det svänga fort givetvis men kan man hänga kvar någorlunda såpass högt är det en klar fördel. Att få börja med puck kan vara matchavgörande emellanåt också. Du kan få det där extra målet någon gång för att du vinner det där teket i offensiva zon så det är en väldigt intressant början.

Sedan hittade jag en annan kul grej när jag tittade på scoring efficiency, alltså hur effektiv en spelare är i målskyttet. På platserna tre till sex är det Skövdespelare. Alexander Henriksson, Lukas Johansson och Jonathan Ström gör mål på vart tredje avslut på mål.Det finns mycket grejer som pekar på att det finns kvalitet!

– ”Hellas” nickar jakande.

Ytterligare en lite kul statistikgrej är att hittills i hockeyettan västra har det gjorts tre mål i numerärt underläge, två av dem har Skövde gjort och det tredje har Forshaga gjort, kanske är det i den spelformen fredagsmatchen ska avgöras?

– Haha, ja den är intressant den där. Jag gillar statistik också och det är kul att grotta ner sig lite i sådana där grejer emellanåt. Ja det kanske blir en boxplaymatch här på fredag från både oss och Forshaga, skrattar tränaren.

Forshaga tippades av fyra av Hockeyettan västras tränare som seriesegrare så det är många av dina kollegor som hyser den största respekt för Värmlänningarna, vad har du för tankar om Forshaga?

– Jag har också respekt för Forshaga. Det är ett bra lag och de har många intressanta spelare och duktig tränare så det är klart att man har respekt för dem i rätt dos. Sedan hur det tippas upp och ner och allt möjligt, det slår inte alltid in och det är liksom inget som påverkar hur det blir på matchen mer än att det kanske är lite favoritskap på dem i serien. Men respekt, absolut, det har jag.

Vad förväntar du dig för matchbild?

– Forshaga är ett väldigt strukturerat lag, det finns en tanke i allt de gör och det har blivit roliga matcher emot dem under min tid här. Bra hockeymatcher och bra spel så jag kan tänka mig att det blir så denna gången också, en väldigt bra hockeymatch.

Och vem ställer vi?

– Vi ställer Viktor (Andersson) i mål.

Då tackar jag och önskar lycka till mot Forshaga!

– Tackar!

Efter torsdagens träning fick jag även en liten pratstund med Skövde Ishockey Klubbs ordförande Alexander Fornsjö som berättade lite spännande saker.

– I A-laget har man kopplat in en ledarskapskonsult som heter Anders Gustavsson och som har ett företag som heter Intuagera, intuition och agera. Han kommer idag (torsdag) och det är andra gången han är med laget, han har varit här tidigare. Vi har honom för att sätta personliga mål, vad som är din drivkraft, ditt självledarskap och gruppens gemensamma mål. Vi får in en kraft utifrån som varken är intern eller hockey. Han har ingen hockeybakgrund utan det är ledarskapsutveckling helt enkelt. Vi ska bygga på något annat och få dem att koppla på lite utanför hockeyn också, få tänka lite och får livskunskap, berättar Alexander.

Matchen sänds live https://live.hockeyettan.se/live/18135.

Registrera dig gärna på Rebellernas forum och var med i snacket i matchtrådarna. http://rebellerna.com/forum/Hockey blir så mycket roligare att följa om man gemensamt kan hissa och dissa lagets prestationer. Idag har de fått en hel del diss men i hockey svänger det fort och på fredagskvällen kan det mycket väl bli en massa rolig hiss.

FORSA SKÖVDE, IN MED PUCKEN, HEJ HEJ HEJ!