En poäng i Värmland när SIK studsade tillbaka

SIK begav sig under fredagseftermiddagen till Värmland och Forshaga för möte med en av seriefavoriterna. Efter två mindre bra insatser så visade SIK att laget är betydligt bättre än de insatserna och hade mycket väl kunnat lugga Forshaga på samtliga poäng i Ängevi ishall.

Det var ett högt tempo de båda lagen satte upp i Ängevi ishall och båda lagen bjöd verkligen upp till kamp under den första akten.
– Jag tycker att vi håller oss till ett grundspel idag, vi har en gedigen arbetsinsats, vi spelar klart situationer och har ett bra passningsspel men Forshaga är ett bra lag, sa Johan Hellström.

SIK som haft för vana att göra tidiga mål lyckades inte göra något inom matchens första minut denna kväll, istället fick Alexander Henriksson uppsöka utvisningsbåset efter 49 sekunder men SIK:s boxplay var riktigt bra.

När SIK sedan fick spela med en man mer på isen så skapades en del målchanser men pucken ville inte in och bästa läget av de alla fick Henrik Thegel som bommade hela målburen från två meters avstånd.

SIK fick spela boxplay tre gånger under perioden men Forshaga hade oerhört svårt att komma igenom SIK:s kompakta försvar och gästerna kunde skicka iväg pucken gång på gång.
-Vi har tränat rätt mycket boxplay så det börjar vi bli bra på, sa Johan Hellström.

I slutet av perioden kom matchens första mål. Hemmalaget fick till en omställning, pucken hamnade hos Fredrik Engström som hittade en lucka mellan den första stolpen och Viktor Anderssons klubbhandske. Ett mål burvktaren garanterat vill ha tillbaka, för den borde han nog tagit hand om.

Därmed fick SIK gå till pausvia i underläge efter första perioden för första gången sedan premiären mot Malungs IF.
– Vi går framåt med tanke och spelar moget, vi tror på det och kör. Vi jobbar mer tillsammans idag, ansåg Johan Hellström.

I den andra perioden inledde SIK minst sagt, svajigt. Laget började spela med lite för små marginaler och spred lite för mycket puckar till höger och vänster.

Men desto längre perioden gick, desto bättre blev spelet från SIK:s sida och gästerna från Skaraborg skapade en hel del chanser. Dennis Santesson hade ett läge, Johan Planeby ett annat och Jonathan Ström ett tredje men David Söderberg i hemmamålet agerade stabilt och fick göra ett par svettiga räddningar för att undvika påhälsning i sitt nät.

SIK:s små marginaler i uppspelsfasen höll på att straffa sig vid två tillfällen, först slarvade Adam Thilander i egen zon och bjöd på ett läge och en stund senare var det Anton Brandhammar som serverade hemmalaget ett friläge. Det första tog Viktor Andersson hand om med axeln, det andra parerade Alexander Björklund när han fick dit sin klubba i rätt sekund.

Några mål bjöds det inte på under mittakten, ställningen var fortsatt 1-0 till Forshaga trots att SIK vann skottstatistiken med klar marginal (5-17). Huruvida det stämde kan dock diskuteras för flera av skotten gick utanför målramen och mer rimligt hade varit 5-10 i skott efter perioden.
– Det vill sig inte rent målskytte mässigt, vi borde nog hängt dit någon till, sa Johan Hellström.

I den tredje perioden kom SIK ut och visade att de minsann inte gett upp tanken på vare sig en eller tre poäng. Laget spelade med stort tålamod och fick dessutom utdelning framåt redan efter en dryg minut.

Dennis Santesson drev upp pucken från egen zon, tog sig in i anfallszon, lämnade över pucken till Lukas Johansson som stod med ryggen mot målet. Johansson vände upp och skickade in pucken under Söderberg i hemmakassen.

Dryga två minuter senare så fick Adam Thilander en möjlighet att ge SIK ledningen när Forshaga slarvade i egen zon men avslutet landade i magen hos Söderberg.

Halvminuten senare kom istället målet, trodde alla. Jonathan Ström slog in en hög puck på tennis men domaren Calle Eriksson-Lilja valde att döma bort det då han ansåg att Ströms klubba varit över ribban.

Forshaga skapade en möjlighet i tredje perioden, efter knappt sju minuter fick de ett två mot ett läge men Viktor Andersson parerade med höger stortå.

Henrik Thegel fick en ny möjlighet att ge SIK ledningen efter drygt 13 minuter men Thegels skott smet precis utanför målramen den gången och ställningen stod sig matchtiden ut.

Istället blev det förlängning och där såg hemmalaget till att avgöra direkt, Oliver Kandergård fick stå helt ensam i slottet när SIK missade i räkningen och han lyfte in pucken bakom Viktor Andersson.

Bonuspoängen därmed till Forshaga men det är en poäng med hem och ett klart fall framåt från tidigare matcher.
– Det känns lite surt så här direkt efter slutsignal men killarna kan definitivt gå rakryggade ifrån den här matchen. Jag gillar extremt mycket att vi åker hit och visar att vi ska kriga om topp fem och den här poängen kan vara djävulst viktig i slutändan. Även om vi slog Kumla med stora siffror så är vi bättre idag, avslutade Johan Hellström.

På onsdag får laget en ny chans till tre poäng när Köping kommer på besök.