Inför Eskilstuna Linden Hockey – SIK

Ännu en chans till revansch

Skövde IK mötte Eskilstuna Linden i det historiska första mötet i en av de första matcherna för säsongen. Linden överraskade oss alla och var ofina nog att ta med sig samtliga poäng från mötet hem till Södermanland. Nu vet vi lite mer vad motståndarna går för och att de är i ettan för att stanna. Skall returmötet ge Skövde IK en historisk första seger mot laget som spelar i ishallen med det charmiga namnet Sméhallen kommer det krävas en gedigen insatts från våra krigare. Dessutom är SIK i sin jakt att försvara femteplatsen i tabellen i behov av varje poäng de kan ta. Onsdagskvällen bjuder en viktig match.

Det råder som vanligt på Billingehov full verksamhet. Det är A-laget som har träning följt av juniorer. I B-hallen tränar Skövde Konståkningsklubb och på den lilla isen är det hockeyungdomar som kör för fullt. Att Billingehov är en tillgång för Skövde kommun råder det ingen tvekan om. När A-laget tränat färdigt har Skövde IK:s tränare Johan ”Hellas” Hellström någon kortare genomgång i deras omklädningsrum innan vi slår oss ned i tränarummet för att prata om ditten och datten och den viktiga bortamatchen A-laget skall spela under onsdagskvällen.

Grattis till utomordentligt viktiga poäng!

– Ja tack, svara ”Hellas leende!

Berätta lite om matchen mot Sura?

– Halvkonstig variant till match och det viktigaste för oss var ju poängen och det tar vi med oss. Spelmässig kommer vi inte riktigt i fas. Jag tycker att Surahammar, de får matchbilden dit de vill vilket gör att vi inte får ordning på vårt spel. Det blir lite för mycket sönderryckt till höger och vänster men tre poäng ändå.

Jo så blev det även om det kändes som det kunde gå hur som helst?

– Ja så är det och det blir mycket mentalt också men nu har vi klarat av dem. Det är klart att vi vet ju om att vi var de enda som förlorat mot dem och det blev vi ivrigt påminda med. Jag tycker på något sätt att det är tre poäng, det är det som räknas. I vissa matcher spelar jag hellre dåligt och får tre poäng än spelar bra och torskar matchen. I det läget vi är nu ser vi det positiva i det och det är också bra att ta tre poäng när vi inte spelar på topp, det är en styrka.

Min upplevelse från läktaren är det kändes lite en skridsko från några spelare och att det blir obalans då?

– Det kan finnas olika anledningar, ibland kan man också vilja för mycket vilket gör att det låser sig. Ibland kan det vara att ”jag” gör mitt jobb medan någon annan hamnar fel i sitt vilket går över mot ”mig” så det finns många anledningar till att en matchbild kan bli sådär. Det är det vi pratat om nu och det är bara grunder hela tiden. Men det är klart, det krävs en hård arbetsinsats från alla om vi ska vara med i matcherna, det är inget snack om det.

Det var tre sköna poäng eftersom de skapade lite mer luft nedåt?

– Nej men absolut, så är det och det är som vi har sagt tidigare att det är slutspelsmatcher hela tiden nu, det är bara poängen som räknas.

Ibland pratar man om piska eller morot, vad är du?

– Nej jag vet inte, jag är vad de behöver för dagen skulle jag säga. Det är klart att jag kan dra upp och piska till någon gång om jag anser att det behövs. Vissa gånger kan man också känna av att när det blir såhär att då kanske det inte är en piska som behövs utan kanske ett lugn. Många gånger så behöver vi ett lugn och det har vi pratat om väldigt mycket, hur vi vill vara i båset mot varandra med mera. Det har funnits matcher då det varit lite stressigare hos oss i båset men då har vi inte gått vinnande. Man vet själv om som spelare vad man gör fel också. Jag är nog mer av en som tar något i periodpaus i lugn och ro. Sedan är det klart att jag har blossat upp och blivit förbannad någon gång. Jag vet om att det finns de som tycker att det ska vara energi i båset och gapa och skrika hit o dit och det funkar för vissa och för vissa lag blir det katastrof av det. Vi har funnit en linje här där vi har bra och sunt snack i båset och det har ju funkat i vissa matcher, Bois och Lindlöven till exempel.

Man får vara lite människokännare?

– Ja men så är det. Sedan handlar det mycket om personlighet också, jag är inte den som leker Allan Ballan i båset och studsar i taket och till höger och vänster, det är jag inte. Men jag anser att man torskar inte matcher där på sådana saker, det gör man inte. Jag tycker vi har ganska högt i tak och vi pratar väldigt mycket, vi har god kommunikation både jag och spelarna och spelarna med varandra. Ja så är det men någon gång kan jag nog bli arg, ler Hellas lite pillemariskt.

I hockey är det hos många mycket hokus pokus och grejer ska göras på ett visst sätt, har du några idéer inför match?

– Nej inte längre. Jag har haft men inte längre. Jag försöker koppla av matchen så länge som möjligt, det är väl min sak. Jag försöker koppla av under dagen och visst är det alltid folk som kommer fram och vill prata och fråga saker men jag försöker koppla av det så mycket som möjligt. Jag försöker vara hemma och kolla på serier och sådant och när man kommer hit är man fullt påkopplad men jag har inga sådan saker för mig längre att jag kanske behöver gå vänstervarv över isen eller något sådant utan jag har blivit för gammal för det där nu.

Du har märkt att det spelar ingen roll?

– Ja det spelar ingen roll, att jag går vänstervarv över isen får inte vårt powerplay att funka utan det är andra grejer.

Är det mycket sådant bland spelarna?

– Ja men det kan säkerligen finnas, jag har lite dålig koll på det men många har väl sina rutiner i all sin enkelhet när man vill anlända till arenan eller klockslag man vill gå ut till uppvärmning och lite sådana saker finns det säkert. Det är väldigt individuellt det där, man ska göra de saker som känns bäst.

Jag har hört tränare som beskriver det där som att man skaffar sig goda vanor!

– Ja men för mig är goda vanor mer hur du sover dagen innan, hur du tar hand om kroppen, dricker du tillräckligt med vätska. För mig är goda vanor hur du tar hand om kroppen. Jag har också hört det där om att sådant är goda vanor men det håller jag inte riktigt med om. Man får göra som man vill, kom väl förberedd, då har man goda vanor. Du skall inte slarva med så enkla saker som hur du tar hand om kroppen dagligen egentligen. Kroppen är ditt verktyg och du skall använda den under många säsonger så det gäller att ta hand om kroppen, det är en viktig detalj.

Nu har jag lite dålig koll men du tog med dig någon eller några spelare när du kom hit till förra säsongen?

– Du tänker på Rasmus Gustavsson och Alexander Björklund kan jag tänka mig. Rasmus hade jag i Oskarshamn för länge, länge sedan men när han skulle börja gymnasiet gick han till HV71. Visst, jag kände ju till honom men hade inte haft Rasmus på några år om man säger som så. Alexander gick på gymnasiet i Oskarshamn och jag hade honom under två sejourer när jag var där.

Det var #10, Alexander Björklund jag tänkte be dig berätta lite om idag?

– Alexander kommer från Bromölla nere i Skåne, gränsen till Skåne där. Spelat hockey i Sölvesborg som ligger i Blekinge. Han kom in på gymnasiet i Oskarshamn och var där under sina år. En puckskicklig back som är väldigt viktig in i spelsystemet, han vet vad det handlar om och hur vi vill spela hockey. Ung och ambitiös som tar kliv hela tiden, har tagit kliv i det defensiva denna säsong. En enkel back kan man väl säga.

Skador och sjukdomar?

– Vi har Bok (Johan) fortfarande borta och Henriksson (Alexander) fortfarande avstängd.

Men oj, håller den i sig?

– Ja ett jävla skämt är det!

Hur många matcher blev det?

– Han är avstängd veckan ut. Det är ganska tufft och ska jag vara ärlig fattar jag ingenting, jag köper det inte.

Det var tråkigt, han gjorde ju en enormt bra match mot Linden när de var här!

– Ja och Alexander är ju en jätteviktig spelare för oss och jag tycker verkligen han har steppat upp denna säsong och spelar väldigt bra hockey. Det är en viktig spelare för oss och han har visat vägen mot bland annat Lindlöven och mot BoIS, ja Viktor (Andersson) tog ju den avgörande straffen men Henriksson är en viktig spelare för oss. Vi får laborera om och ta det för vad det är.

Du har ju beskrivit tidigare hur ni i början av serien hade en liten dipp emot Sura och Linden. Ni har tagit revansch på Sura och nu har ni chans till revansch på Linden, berätta lite om onsdagens match?

– Linden är ett hårt arbetande lag, inget snack om saken och de lämnar inget åt slumpen. Vi torskade här mot dem och jag tror att Linden har överraskat väldigt många och de har gjort det väldigt bra. Nykomlingar här i serien och de har visat att de ska vara med i racet och de har plockat mycket poäng. Ett hårt arbetande lag och det handlar verkligen om att vi är påkopplade, att vi vinner kamperna över hela banan och att vi är noggranna i vårt passningsspel så vi kan hitta linjerna i vårt spel igen. Det är det som har varit lite sisådär det senaste vilket gör att då får du inga linjer i spelet och det är det vi har tränat på här nu, grunder och passningsspel, så det kommer att vara väldigt viktigt för oss.

Och vem ställer du?

– Hugo Fagerblom vaktar kassen!

Nu har du växlat målvakterna i de senaste matcherna?

– Ja de har hoppat in och ut och bägge två gör det bra. Jag har sagt det förut, vi har två bra målvakter.

Ja men då kommer vi några och hejar på Hugo när ni åker till Eskilstuna.

– Kanon!

Rebellerna skickar iväg en minibuss till Eskilstuna med förhoppningen att heja fram våra duktiga killar i bortadress att ta nya friska poäng. I skrivande stund finns det två platser kvar i bussen och är du intresserad av en eller bägge hör du av dig till Johan Nykvist på tel. 0737 36 81 90

Det går ju även att följa hockeyn live via webbteve och länk till sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/live/20869

Snacka hockey i allmänhet och Skövde IK i synnerhet gör du lämpligast på www.rebellerna.com/forumOm du kommenterar matchen på sociala medier använder du dig naturligtvis av hashtag #lndsik20191113

Den 14 december firar Skövde IK:s supporterklubb Rebellerna femton år. Bland annat kommer det spelas en ishockeymatch mellan Rebellerna och Mariestad BoIS supporterklubb Oxarna. Rebellerna söker därför personer som är intresserade av att delta i matchen. Är du intresserad, skicka ett mail till johan.nykvist@rebellerna.com