Damlaget gör entré I SIK

Under ett antal år nu har damhockey spelats i Skövde HC. För ca en månad sedan lade den klubben ned sin verksamhet och några av tjejerna gick helt enkelt upp till Skövde IKs kansli för att där diskutera med klubbchefen Anders Lundström om möjligheterna att spela damhockey i Skövde IKs färger. Efter att ha bollat frågan med styrelsen, som sedan en längre tid redan pratat om damhockey i klubbens regi, blev svaret, vi skall inte bara återuppta damhockeyverksamheten i SIK, vi skall dessutom göra en ordentlig satsning för att bli regionens lag.

Vid podiet under torsdagskvällens presskonferens på Billingehov satt som väntat Skövde IKs ordförande Alexander Fornsjö, klubb och sportchef Anders Lundström och kanske lite mer oväntat som tredje person, hockeyspelaren Emelie Georgson, bänkade framför en whiteboardtavla som lös i klubbfärgerna och SIKs ledord Stolthet Glädje Passion.

Klubbens ordförande hälsade deltagarna välkomna samtidigt som han förklarade att det nu skrivs historia, nu gör vi en damhockeysatsning på riktigt med siktet inställt på säsongen 20/21. Ett långsiktigt mål för styrelse och klubbledning är att vi skall växa och ha hockey för alla, i den målsättningen har givetvis även damhockey varit en del. I klubben finns det en hockeyskola med ett femtiotal deltagare varav sex är flickor men de har egentligen ingenstans att ta vägen i klubben på sikt. Det finns även några tjejer som spelar i killhockeylagen som kan få liknande problem. Nu kommer dessa tjejer att få möjligheten att fortsätta med sin hockeysatsning i Skövde IKs representationslag för damer. Inte bara ett lag för Skövdetjejer utan ett lag för alla Skaraborgs tjejer. Vi vill bli störst och bäst underströk han.

Efter Alexanders inledande ord tog Anders Lundström vid. Han förklarade att klubben innan de tog steget kollade upp intresset bland tjejerna och frågan var, vilka är intresserade av att göra en ordentlig satsning på damhockeyn för att få ett regionens lag av hög kaliber? Intresset var så pass stort för att hänga med på resan mot detta att satsningen spikades.

Sportsligt kommer Skövde IK driva ett damlag utanför seriespel denna säsong. Damlaget är uppstartat på papperet och klubben håller nu på att slutföra detaljerna med förbundet. Målsättningen därefter är att sätta laget i seriespel i damhockeyns division ett från och med säsongen 20/21. SHC hade inte anmält något lag till seriespel denna säsong vilket gör att klubben därmed har ganska gott om tid att bygga upp en organisation kring damhockeyn med spelare, ledare och materialare.

I dagsläget är det fjorton tjejer som har följt med från nedlagda Skövde HC över till SIK och målsättningen är att få med fler ambitiösa tjejer från regionen för att få ett slagkraftigt lag. Anders påpekade att klubben ser damhockeylaget som ett fullvärdigt representationslag, precis som A-lag, J20 och J18 och därmed skall organisationen kring laget vara likvärdig.

SIKs ambition är att växa som klubb och på sikt bli en av de största idrottsföreningarna i Skaraborg. Med tanke på att ungdomsverksamheten i klubben växer ordentligt i nuläget ger damhockeyn ytterligare positiv tillväxt i klubbens ambitioner. Ett damhockeylag ger bra möjligheter att utveckla verksamheten både mot samarbetspartners och hockeyn i regionen. Gissningsvis kommer det framöver komma krav från elitlicensnämnden att man ska ha damlag, ett krav som redan finns idag på SHL nivå. Klubbchefen ser bra möjligheter i att vara först i regionen och är väldigt positiv till att så   pass många tjejer från Skövde HC vill vara med på denna resa.

Ekonomiskt är tanken att damlaget skall bära sina egna kostnader. Det finns i dagsläget ett antal samarbetspartners till Skövde IK som är intresserade av att specifikt satsa på damhockey och en satsning på damidrott öppnar även upp för partners som inte velat vara med innan.

Vi önskar välkomna till Skövde IKs representationslag i damhockey och är du tjej och intresserad av att spela ishockey kontaktar du naturligtvis SIKs kansli.