Skövde IK straffade BoIS på nytt – andra raka derbysegern efter stark moral

Ett derby är alltid ett derby och då brukar sällan tabellplaceringar eller skicklighet spela någon roll. 
Det brukar snarare vara heta känslor och jämna tillställningar där tillfälligheter avgör. 
– Många av killarna blockar skott idag och det är nyckeln till segern idag, att visa offervilja och att vi har den mentala balansen, när det blir gruff så smäller vi på ett leende istället. Idag är det inga onödiga utvisningar, vi sväljer vår stolthet och är smarta idag, sa Johan Hellström efter matchen. 

Under måndagskvällen spelades säsongens andra derby i Hockeyettan Västra mellan rivalerna Mariestad BoIS HC och Skövde IK.

Den första perioden var ganska signifikativ för derby, betydligt mer känslor än skönspel och två lag som vägrade att ge sig.

Skövde som var på jakt efter viktiga poäng inledde bra och såg till att hålla sina antagonister på utsidan. Samtliga spelare jobbade för varandra och Skövde var heta på att kontra när lägena gavs.

Jonas Nyman och Henrik Thegel kom i ett två mot ett läge efter sju minuters spel men avslutet gick via Tobias Sandbergs klubbhandske och utanför målramen den gången.

Lukas Johansson fick ett drömläge att ge Skövde ledningen efter elva minuter när han fick stå helt sopren framför Sandberg men avslutet gick ungefär två meter över målramen den gången.

Han fick dock revansch dryga två minuter senare när Tom Olsson kastade iväg ett höstlöv från ingen vinkel alls, pucken gick via Lukas Johansson och in bakom en chanslös Tobias Sandberg.

Så långt kändes ledningen klart rättvis men Mariestad jobbade sig in i matchen och såg till att kvittera knappt två minuter efter Skövdes ledningsmål. Simon Ericsson serverades öppet mål av Filip Engqvist och Hugo Fagerblom hade ingen möjlighet att rädda pucken.
– De får förstaperioden rent spelmässigt, de är lite piggare än oss, ansåg Johan Hellström.

Känslorna utanpå

Även i den andra perioden var det känslorna utanpå spelarnas tröjor och skönspelet var bara att glömma.

Mariestad började perioden starkt och tryckte tillbaka Skövde ned i egen zon flera gånger om de inledande minuterna. Efter fyra minuter fick de också utdelning när Jesper Lindén tryckte in en retur bakom Hugo Fagerblom.

Men om BoIS hade de första fyra minuterna så var det SIK som hade de avslutande 16. BoIS ledningsmål gav gästerna energi och de tog över spelet mer och mer desto längre perioden gick.

Jesper Erlandsson och Oscar Forsmark stod för kvällens vackraste anfall när Erlandsson först täckte skott, tog sig upp i en kontring ihop med Forsmark och efter lite passande så blev Erlandsson ensam med Sandberg. Hur säkert som helst skickade han in pucken bakom burväktaren och glädjen i Skövdespelarnas ögon var monumental.

SIK lyckades under perioden döda två stycken utvisningar på ett bra sätt och Axel Abrahamsson täckte skott efter skott efter skott. Mariestad lyckades inte ens få in pucken bakom Hugo Fagerblom när Oskar Norlöv fick öppet mål, skottet gick istället via Fagerblom och utanför målramen.

Alexander Henriksson fick ett gyllene läge att ge SIK ledningen efter 15 minuters spel, Henriksson skickade en puck i kortsargen, den studsade till konstigt och Henriksson fick tillbaka pucken, gjorde en dragning men Sandberg räddade skott nummer ett, Henriksson fick tillbaka pucken men Sandberg lyckades avvärja ytterligare en gång och inför den tredje perioden var ställningen fortsatt oavgjord.
– Andra perioden börjar vi hitta mer rätt och får till våra omställningar i spelet, ansåg Johan Hellström.

Målramen stod i vägen

I den tredje perioden kändes spelet avvaktande från båda håll, och chanserna var inte direkt heta från något av lagen.

Henrik Thegel styrde en puck i stolpen men bortsett från det var det inte speciellt heta chanser. Det dröjde drygt 14 minuter innan hemmalaget skapade en riktigt het målchans och Hugo Fagerblom fick kapitulera när Erik Olsson tryckte in en retur under burväktaren. Då var det en del av Skövdesupportrarna som hängde med huvudena. Men SIK gav inte upp, istället knöt de näven och såg till att dunka in en kvittering bara en dryg minut senare.

Lukas Johansson var sist på pucken innan den smet in bakom Tobias Sandberg och Skövde avslutade den tredje akten på ett bra sätt. De fick dessutom ett gyllene läge att avgöra när Ludvig Collberg åkte ut efter en hög klubba. Men den där målramen vållade stora bekymmer för SIK och Adam Thilander prickade Sandbergs ena stolpe i pp-spelet.

Men något avgörande kom aldrig under ordinarie tid, istället gick matchen till förlängning och där bytte lagen chanser med varandra. Hemmalaget prickade ribban efter 45 sekunder, SIK hade ett i ribban en stund senare. Jonas Nyman avslutade ett anfall efter en dryg minut men överlistade inte Sandberg.
– Tredje perioden är ett ställningskrig och de får ett sent mål men det kändes aldrig oroligt och vi fick en snabb kvittering, det var skönt, sa Johan Hellström.

Hemmalagets Filip Thörnqvist fick ett friläge efter drygt två minuter men fick inte in pucken bakom Fagerblom.

SIK fick ett nytt fint läge att avgöra när de fick avsluta förlängningen i fyra mot tre efter att Eddie Davidsson skickat pucken över sargen. Men BoIS försvarade sig väl och matchen gick till straffar.

Där var det gästerna som var kyligast, Henrik Thegel gav Skövde ledningen efter en fin dragning, Erik Olsson kvitterade i den fjärde omgången och Jonas Nyman replikerade direkt med en fin dragning. Jim Jakobs var tvingad till att överlista Hugo Fagerblom för att matchen skulle leva ytterligare en omgång men burväktaren följde kyligt med i dragningen och hade inga bekymmer att se till att bonuspoängen hamnade hos Skövde.
– Det kanske är rättvisast att matchen går till straffar. Vi har killar som gillar att få vara matchvinnare och vi har bra självförtroende i den formen, sa Johan Hellström.

Därmed kan Skövde stoltsera med två raka derbysegrar på straffar efter grundserien och laget utökar avståndet ned till strecket till åtta poäng med nio kvar att spela om.
– Det är två viktiga poäng, det ger oss ett bra utgångsläge inför fortsättningen. Ja tycker det är starkt av killarna att hitta tillbaka till vårt spel efter matchen mot Nyköping senast, sa Johan Hellström efter matchen.

Närmast väntar Borlänge på bortais för Skövdes del på onsdag.
– Det är bara ladda om inför onsdag, det är all in som gäller, avslutade Johan Hellström.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath