Inför SIK -Grums IK

Inför SIK – Grums IK

Först och främst, ett stort grattis till våra iskrigare som med sex poäng kvar att spela om ligger åtta poäng ovanför strecket som skiljer agnarna från vetet. Klockan 19 på söndagskväll släpps pucken för sista gången på hemmaplan i grundserien denna säsong, när vi syns igen på Billingehov efter jul är det för spel i allettan. Motståndare i söndagens match är allettekollegan Grums IK och vi har revansch att utkräva.

På grund av att Billingehov är bokat för konståkningstävlingar hela helgen fick inför matchen intervjun denna gång ske efter fredagens isträning. Då visste vi inte om söndagens förutsättningar och om vi behövde tävla om alletteplatsen eller inte då Nyköping som var enda kvarvarande hotet ännu inte spelat sin match i omgång 20. Eftersom Nyköping sedermera förlorade fredagens match var saken klar i ett senare skede.

Det räckte inte riktigt till uppe i Borlänge senast, du få berätta om matchen?

– Nej det räckte inte riktigt till, så kan man faktiskt säga, bekräftar Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellström. Svaga första sex minuter av matchen och där de hänger två snabba och får ta ett kommando där. Vi är inte med fullt ut, det ena är i box i och för sig men de har god kontroll över matchbilden där. Sedan tycker jag vi jobbar oss in i det men även om vi går upp till 2-2 med mera är vi inte riktigt där fullt ut, vi behöver ha en vissa energi och pondus i vårt spel för att det ska funka och det fanns inte där denna match. Om det är på grund utav att vi hade tight spelschema eller vad det nu kan vara, jag vet faktiskt inte. Viljan fanns men energin gjorde inte det. Egentligen är det en match vi har gått vidare ifrån och blickar framåt mot nästa match.

Känner du sådant i båset att idag är energin inte riktigt där?

– Ja det syns på oss i passningsspel, i trycket i närkamper. Vi försöker givetvis mana på och det var inte det att vi inte försökte, vi kastade om lite och killarna började driva på varandra i båset, vi ville men det fanns inte där, det klickade inte för oss. Ja det märktes på oss och det har vi alla sagt. Vi har haft ett tufft schema och nu vilar vi imorgon (lördag, reds anm.) från träning med mera så förhoppningsvis är vi pigga och redo på söndag.

Det var första matchen för David Lundmark som spelade högerforward i tröja #15 ihop med Alexander Henriksson och Jonathan Ström, hur tyckte du det fungerade?

– David är en kille som har mycket hockey i sig och passar bra in i vår spelstil, han är ju värvad utifrån vårt spelsätt också. Han gör en bra match, det gör han, sedan måste vi ha tid och tålamod med att han ska få växa in i det mer och mer. Han har varit skadad en del och behöver få en ärlig chans också att komma in i det. Vi spelade honom tufft, han gjorde det bra, det är en kille som kommer bli bättre och bättre hela tiden.

Kommer du fortsätta att spela honom ihop med ”H-son” och Ström?

– Vi får se hur det blir, vi laborerar lite med formationer och så men det är inte alls omöjligt för de såg bra ut tillsammans. Det beror lite på vilka som finns tillgängliga till matchen och lite sådana grejer också.

Vi pratade ju lite senast om bussquizen så jag får ju fråga hur det gick för team HH, Hellas-Haugwitz?

– Det är faktiskt såhär att sist du intervjuade mig sa jag att Nyman (Jonas) och Brandhammar (Anton) hade kommit sist, det stämde faktiskt inte så jag får ta tillbaka det där och be om ursäkt för det påhoppet. Nu kan jag däremot meddela att de kom sist och team HH vann. Du väljer helt rätt tillfälle att fråga mig kring quizen för vi vann stort, jag tror inte vi hade ett fel om jag ska vara helt ärlig. Jag behåller min ödmjukhet och säger det. Det var vuxenfrågor så denna gång kunde man dominera lite. Det är Viktor (von Haugwitz) som har college utbildning som jag litar på, skrattar tränaren.

Johan Bok, Dennis Santesson, Johan Planeby och Andreas Gustafsson hade du på sjuk och skadelistan i onsdags, har det ändrat sig någonting?

– Ja, Planeby och Santesson är inte på skadelistan längre. Andreas är fortsatt sjuk och Bok är inte klar men Planeby och Santesson finns tillgängliga.

Ni är väldigt försiktiga i SIK gällande hjärnskakningar, finns det några bestämmelser eller riktlinjer kring det här från förbundet?

– Det är vårt läkarteam som jobbar med dem. Det är något från riksidrottsförbundet eller vad det är, jag vet inte riktigt men det är en hjärntrappa man ska följa för att återhämta sig från allt det där. Det finns olika symptom man ska bli av med, man ska komma upp i en viss puls för att klara av det och må bra dagen efter och sådana saker och där är vårt läkarteam väldigt väldigt noga och vi tar alltid några dagar extra. Som i Planebys fall har han varit symptomfri väldigt länge nu. Sådant där är inget vi riskerar något för, du har bara ett huvud, det är skillnad med någon handled eller något annat så där är vi noga.

Idag tänkte jag be dig berätta om #3, Hampus Dahlqvist?

– Hampus är en egen produkt, extremt ambitiös, väldigt bra kille och bra att jobba med. Han har inte haft mycket speltid denna säsong, han har varit sjunde om man säger som så. Men det är en kille som jag tror stenhårt på för framtiden. Det är en kille som ska få växa in i denna kostymen, han kommer varje dag, trots att det har varit dåligt med speltid har han alltid stämplat in och pushat laget och det är en fantastiskt fin egenskap. Han håller på att utveckla sitt spel och han blir bättre och bättre hela tiden. Det är främst en defensiv kille man han har utvecklats i spelet med puck och i det offensiva spelet också. Det är en extremt lättlärd spelare taktiskt, säger man en sak då gör han det och det är en ruggigt bra egenskap. Hampus kommer definitivt bli en väldigt bra back för Skövde IK här under en lång tid framöver så tålamod med den killen så kommer det att bli jävligt bra.

I oktober månad prisade Rebellerna Viktor Andersson som månadens spelare, på söndag skall Rebellerna prisa november månads spelare i samband med matchens efteRsnack. Vad tycker du som tränare att enskilda spelare prisas såhär under pågående säsong?

– Det har jag inga som helst problem med! Det är ju egentligen något som finns på många ställen i olika ligor och det är olika priser, veckans spelare och allt möjligt. Att det finns tycker jag är bra och kul att man lyfter fram spelare och våra spelare är så pass ödmjuka också så det vet om att man kan få pris men att man får det på grund av laget. Det är ju inte så att en enskild spelare bär fram sig själv utan man är beroende av sina lagkamrater att man gör det bra om man jobbar tillsammans. Det vet vår grupp om och vi pratar väldigt mycket om att det är laget, om jag gör en bra månad som spelare så vet man om att man delvis gör det på grund av sina lagkamrater för att de har hjälpt mig och sätta mig i bra positioner och sådana saker. Så jag ser absolut inget negativt i det där och jag vet om att mina killar tar det på rätt sätt också med ödmjukhet.

Nu är det lite annorlunda förutsättningar här då ni inte har tillgång till is under lördagen och matchstart på den ovanliga söndagstiden klockan 19, hur tänker du kring den förändringen i rutinerna?

– Nej man det är bara att gilla läget. Det är väl klart att jag hellre velat se att vi kunde hålla på som vanligt men vi kör lite annorlunda upplägg. Ingen is lördag och sedan kommer vi göra som vi gjorde i Oskarshamn många gånger att vi har en morgonvärmning på söndag på gymmet, ett pre game workout med olika styrkeövningar för att väcka kropp och hjärna på morgonen och så kör vi på kvällen. Det är inget vi kommer gå att skylla på och gnälla över utan vi går ut och gör en isvärmning och det är ju inte så att vi varit borta tre och en halv månad utan det är bara att gilla läget, såhär blir det emellanåt.

Viktig match mot Grums, vad har du för tankar inför matchen?

– Nej men det ska bli kul, det är roliga matcher när vi möter Grums. Det är jämnt och jag tror att under min tid i klubben här har vi vunnit varannan match. Det kommer att vara en jämn match återigen, de håller på bra, spelar en effektiv hockey. De påminner lite om Köping tycker jag med snabba omställningar med mera, det handlar om att man är på tå och man kan inte slappna av mot ett så pass skickligt lag vilket vi vet om som grupp här inne. Vi ska hålla oss till våra grunder och givetvis har vi scoutat dem kring vissa punkter och hur vi ska hantera det men kommer vi påkopplade så är vi ju lika bra som de andra. Det har vi visat tidigare att vi är med i racet hela tiden så det ska bli kul.

Ni har scoutat lite så då kanske du vet lite om deras utlån till Karlskrona, Jesper Norbäck och Pelle Hedlund, vet du om de kommer att vara med på söndag?

– jag vet inte hur länge de skrev på där med KHK, om det bara var över veckan så tror jag att de är tillbaks i så fall. Jag har dålig koll på de två eller ja, jag har dålig koll på deras utlån, annars är det klart att jag har koll på dem. Sedan är det ju inte så att vi anpassar oss efter dem, alla lagen har den där spetsen. Borlänge har Markus Persson, även om inte han var med senast, Bois har drösvis av duktiga spelare med mera. Det handlar om att behandla laget med lagom respekt.

Och i mål hittar vi?

– Viktor Andersson kommer att stå. Hugo gör två bra matcher, Hugo var väldigt bra i derbyt och han gör en bra match i Borlänge också. Det är som jag har sagt tidigare, de gör bra matcher bägge två.

Vinnarskallar, de brukar antingen hata att förlora eller älska att vinna, vad är det mest av bland våra killar?

– De älskar att vinna! Det är mest det och det är en jäkla intressant frågeställning det där. Det är klart att ingen här gillar att förlora men samtidigt pratar vi om att inte gräva ned oss för mycket vid en förlust. Det är roligast att vinna, det är faan i mig den bästa känsla som finns tycker både jag och spelarna, det är ju magiskt. Vissa säger att det är bra om man är en dålig förlorare men en dålig förlorare för mig är en spelare som tar det på fel sätt, en bra förlorare är en kille som knyter näven för sina brister och kör därefter. Intressant frågeställning det där och jag kanske svävar iväg där efter fjorton kaffe men jag skulle mer säga att vi älskar att vinna, det gör vi verkligen. Det finns ingen härligare känsla än att vinna i en lagsport och få dela glädjen.

Ja då är man verkligen tillsammans?

– Ja så är det och så har vi gjort, alla segrar vi har tagit är verkligen tillsammans, en lagseger. Sedan har några gjort mer mål än ändra men alla har varit med och bidragit hela tiden och det är en stor styrka och det är något vi ska fortsätta med.

Då hoppas jag att det bara är glada miner kvart över nio på söndag kväll?

– Du det hoppas jag också, definitivt, att avrunda helgen på ett bra sätt.

Tack och lycka till!

– Tack!

Det är mycket som händer på Billingehov under söndagskvällen. Förutom att laget spelar sin sista match på hemmais i årets grundserie innan allettan tar vid efter jul ska bland annat november månads spelare enligt Rebellerna koras. Utdelning av priset sker i samband med matchens efteRsnack bredvid supporterkiosken tio-femton minuter efter slutsignalen. Vem kan denna herre vara som skall prisas denna gång?

Supporterklubben Rebellerna fyller femton år och som ett led i det firandet har ytterligare två personer valts in i Rebellerna Hall of Fame, https://rebellerna.com/v1/HOF.php Denna gång är det ytterligare två av trotjänarna i Skövde IKs organisation och utdelningen kommer att ske på isen i samband med en periodpaus. Ännu en grej i samband med firandet av de första femton åren är att Rebellerna gett ut en jubileumsskrift, 36 fullsmockade sidor i en riktigt tryckt folder och den finns att köpa i supporterkiosken.

Duktiga och pålästa kommentatorn Rickard Dahl kommenterar med hjälp av en bisittare söndagens match på webben som vanligt och sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/live/20907 När sändningen är slut kommer Rickard ner till supporterkiosken och efteRsnacket för att där intervju spelare.

Kom nu och stötta killarna i deras sista hemmamatch innan jul så att vi tillsammans kan fira den nog så viktiga platsen i allettan!