SIK avslutade hemmaspelet med förlust – en match kvar i grundserien

Att såväl Skövde IK som Grums redan var kvalificerade för Allettan efter jul märktes tydligt när lagen drabbades samman i Billingehov under söndagskvällen.
Tempot var minst sagt avslaget och det var inte direkt några hörntänder som flög. 

Matchens första riktiga målchans fick gästerna efter åtta och en halv minut, Linus Nilsson lyckades ta sig runt Viktor Andersson och tråckla in pucken under benskydden på burväktaren.

Knappt tio sekunder senare höll det på att smälla på nytt, SIK vann tekningen i miittzonen men tappade pucken och Felix Bråtner fick ett friläge men Viktor Andersson parerade med plockhandsken den gången.

SIK hade svårt att komma igång i sitt spel och hade förtvivlat svårt att skapa några målchanser över huvud taget.

SIK fick två lägen på hela perioden, den första fick Max Kardevall som blev frispelad i slottet efter ett fenomenalt arbete av Jesper Erlandsson. Det blev inget mål den gången men med tre sekunder kvar av den första akten dunkade Rasmus Gustafsson in kvitteringen med ett stenhårt slagskott från den högra tekningscirkeln.

– Det är en okej första period, vi pratar om saker som vi nöter och trycker på inför Allettan, vi måste våga träna på det också och våga spela det spelet, vi har några saker som vi håller på att förändra i vårt spel som vi hoppas ska ta oss till en ny nivå efter jul, sa Johan Hellström.

Nyförvärvet presenterade sig för Billingehovspubliken

I den andra perioden var det hemmalaget som kom ut piggare, laget spelade rakare och skapade betydligt hetare chanser. Men det krävdes en styrning för att hemmalaget skulle lyckas ta ledningen. Alexander Björklund skickade iväg ett höstlöv från offensiv blå, framför Gustav Bågenvik i gästernas kasse stod nyförvärvet David Lundmark och styrde in pucken bakom en chanslös keeper.

– Vi har bud på mycket framåt, två mål framåt, det ska vara mer, ansåg Johan Hellström.

I mitten av perioden tvingades tyvärr Ludvig Dahlqvist kliva av med en befarad hjärnskakning efter en ful tackling mot huvudet av August Lundqvist. Grumsspelaren fick matchstraff för tilltaget och SIK borde hängt dit någon kasse under sitt fem minuter långa powerplay men målen uteblev.

– Andra perioden tycker jag vi är lite bättre men vi får inte utdelning i vårt powerplay tyvärr, summerade Johan Hellström.

Två situationer som blev matchavgörande

I den sista akten var det fortsatt SIK som var spelförande och laget hade några fina möjligheter att utöka sin ledning. Problemet stavades Gustav Bågenvik som stod för några svettiga räddningar.

Grums jobbade sig dock tillbaka in i matchen och när de fick spela sitt andra powerplay på kort tid så fick Viktor Andersson kapitulera. William Eriksson skickade in pucken bakom hemmamålvakten med ett handledsskott från burväktarens vänstra tekningscirkel och det kändes som att matchen skulle gå till sudden death.

Men Grums ville annorlunda, med dryga minuten kvar att spela fick de till en spelvändning, gästerna såg dessutom till att låsa fast Anton Brandhammar i offensiv zon, två gånger om, utan åtgärd från domartrion. Det resulterade i ett överläge för Grums och Felix Bråtner hittade en lucka i bortre burgaveln bakom Viktor Andersson.

SIK begärde omgående timeout men blev nekade av domartrion och fick aldrig chansen att nyttja sin timeout. Istället plockade de ut Viktor Andersson mer eller mindre direkt efter tekningen men SIK lyckades inte kvittera, David Lundmark var nära att trycka in pucken bakom Bågenvik men gästerna höll undan och fick med sig samtliga poäng från Billingehov.

– Tredje är okej spelmässigt, det är två situationer som avgör matchen, jag tycker det är svagt att inte våga ta en utvisning där, sa Johan Hellström.

En match återstår i grundserien för SIK, borta mot Lindlöven på onsdag.

– Det är bara ladda om, det är klart att vi ändrar vårt upplägg en aning nu när Allettan är säkrad, vi kör lite tyngre träningar men nästa match är viktig för att komma i fas inför Allettan, avslutade Johan Hellström.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath