Inför SIK-Tranås AIF

Förra året fick vi inte känna på spel i allettan men denna säsong är vi åter där en klubb av Skövde IKs kaliber skall vara i division ett efter jul. Vi är tillbaka i allettan och visst märks det på alla håll och kanter att Skövde IK åter andas positivism och framtidstro. Naturligtvis en underbar känsla. I allettan skall 18 matcher spelas och för att sedan få spela vidare i play off krävs det att laget placerar sig bland de åtta främsta i serien. Första lag att tampas om poängen med är Tranås AIF IF som vi hälsar välkomna till Billingehov.

Hur har julen varit, fick du och laget någon ledighet?

– Vi fick fyra dagar, svarar Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellström och fortsätter, vi samlades igen den 26e och har fått två träningar i benen här innan matchen imorgon. Det var en välbehövlig vila för killarna, vi har slitit hårt på folk här på slutet samtidigt som vi har haft lite mer tid på skridskor och lagt lite mer fokus på fysen om man säger som så. På den vägen är det och nu har vi samlats åter här igen.

Det blev lite snabba ryck här några dagar innan jul då Jesper Emanuelsson återvände hem till moderklubben och trots sin relativt unga ålder även hade med massor av rutin, berätta?

– Ja absolut, visst har han det. Han kommer till Skövde nu efter en utflykt till Frölundas organisation och har varit utlånad till Hanhals där. Jesper är en duktig kille med bra ambitioner, han är träningsvillig och har en skicklighet på isen som är väldigt värdefull för oss samtidigt som han också har lite SHL rutin. Han kommer också från en organisation där i Frölunda där man vet vad det handlar om att träna och tävla. Så han har fått en väldigt bra utbildning där som han tar med sig hem här igen så det är jäkligt kul att det löste sig. Det ska bli spännande och han känner ju grabbarna så han är redan inne i gänget på ett bra sätt.

Ja det måste vara många av dem som han redan spelat med som i varje fall ungdomsspelare?

– Ja men det borde ju vara så. Jag har inte riktigt koll på vilka som känner vilka men alla känner alla i Skövde, skrattar tränaren.

Nu har ju jag redan sett på träningen att han kommer spela med #74 så jag får ändra min fråga här till vad kommer det sig att han valde nummer 74?

– Jag har ingen aning faktiskt. Jag fick reda på det under träningen att han har 74, du får kolla med honom varför. Det var väl han och materialarna som kom fram till att 74 var bra?

Han spelade ihop med Henrik Thegel och Jonas Nyman på träningen, är det där han kommer starta imorgon?

– Ja han kommer starta där imorgon. Det föll sig rätt naturligt, vi har ändrat lite i linorna och Planeby (Johan) är sjuk också och då blev det ganska naturligt att vi börjar med Emanuelsson med dem och så får vi se hur de killarna klickar där? Det ha sett bra ut på träning och det är tre spelskickliga killar så det kommer lösa sig bra det där.

Nu har vi förstärkt en redan rätt bred trupp med två förmodade spetsar under december, spännande, hur ser du på den ökade spetsen och konkurrensen?

– Jag är ganska van, förutom förra säsongen, att ha ganska stora trupper. Det är en extrem konkurrens om det samtidigt så har vi också en historik av att ha spelare borta så vi känner också att det är ett behov. Det blir konkurrens om platserna och så funkar hockeyvärlden och det är bara att lära sig att hantera det. Så det är klart att det är inte lätt för mig varje dag att ta ut ett lag utan jag får verkligen tänka till, som med forwards här har jag ju sjutton väldigt bra forwards.

Jag själv skulle aldrig klara av att säga till några att du får spela och du får stå över, hur känns det egentligen att vara i den situationen?

– Nej man det är väl en baksida med att vara tränare. Det är klart att får man inte spela blir man ju besviken, så funkar det ju. Däremot har jag varit med så pass länge att jag vet att det är bara att vara rak och tydlig i kommunikationen. Ibland vill vissa spelare veta varför de inte får spela och då berättar jag vad det är man behöver utveckla med mera, då gör de det och rätt som det är så är de inne i startelvan och så är det någon annan som vilar. Så fungerar det men det är klart att det är inte kul att behöva säga till någon att du spelar inte imorgon, men så fungerar hockeyvärlden.

Det är bara att lära sig leva med det?

– Ja och hur man hanterar det är väldigt intressant och där ska jag faktiskt ge killarna en eloge för att när man inte har blivit uttagen med mera då har man liksom knutit näven och kört ett extra gympass och tränat och legat i lite istället för att gå hem och ha någon offerkofta på sig och det är en jäkla styrka som idrottsman. Det är många som gått den vägen, man har inte alltid varit i startelvan utan man har fått kriga sig dit och det är många i SHL idag som gått den vägen. Det handlar om att ha ett extremt tålamod och köra på och även att vara ödmjuk och lyssna på vad det är man behöver förbättra.

Vi har även haft Jonas Nyman utlånad till allsvenska BIK Karlskoga för några matcher under uppehållet, hur har det fungerat för Jonas och hur ser du på utlånet?

– Jag såg två matcher som han spelade och jag tycker han gjorde det skitbra och det har jag sagt till honom också, han gjorde det klockrent. Spelade fysiskt (tror jag Hellas säger där?), mycket energi, var lagom kaxig i spelet med puck så han gjorde mycket väl godkänd allsvensk debut om man säger som så och det kommer säkert bli fler allsvenska matcher för honom i hans karriär. Det är kul och det är gött att han är tillbaks och det är bra att få känna på lite högre upp vad det handlar om. Det är nyttigt för de här unga killarna för det är ett steg till. Jag tycker han har tagit några små kliv till och det är lite mer pondus i det han gör så det var nyttigt. Jag har fått tillbaks en bättre hockeyspelare och sedan unnar jag honom att känna på det också, det är en ambitiös kille.

Jag antar att det är lite detsamma här som när vi pratade om de som kanske blir bänkade, att har man varit högre upp får man vara lite ödmjuk till det också?

– Ja absolut och det där är extremt tufft för vissa, nu är det inte så för mina killar men ändå. När det går tungt är det lätt att ta på sig en offerkofta och när det går bra är det lätt att sväva iväg och tappa fotfästet. Det handlar alltid om att vara ödmjuk oavsett. Hockey är en lagsport och går det bra för dig är det delvis för att dina lagkompisar hjälper dig till att det går bra, det fattar de och det är inga problem med Jonas, han är ödmjuk rakt igenom.

Berätta lite om hur ni har kommit igång här efter jul?

– Vi körde en lite kortare träning här igår på femtio minuter, lite intensivare, hitta lite passningar och timing och så. Nu har vi bara varit bort från isen i fyra dagar men det märks alltid lite. Sedan är det bara grunder, hela tiden repetera, repetera och nöta in det i oss. Men bra träningar, jag är väldigt nöjd faktiskt och jag märker i blicken på dem att det närmar sig, vi vill ha match igen. Det märks på dem, det är ett annat fokus, det är lite tystare på träningarna, noggranna och det känns bra.

Det blir en liten kollision här mellan hemmapremiären i allettan och Billinge Trophy U13, är det något som stör upplägget?

– Nej snarare tvärtom, skitkul, då kommer det fler på hockeymatchen. Det stör inte det minsta, inte med istider och vi kan ladda för match med mera. Vi stänger igen här i korridoren så vi får lugn och ro. Så absolut inte, det är kul med ungdomscup, det är många bra lag som kommer spela och sedan får de se en A-lagsmatch mellan två bra lag så det är bara hockeyfest rakt igenom i Billingehov på lördag.

Det blir många trettonåringar på läktaren antar jag?

– Ja det kommer det garanterat att bli och det är även bra för dem. Det är inte alla de som kommer från division ett klubbar och nu får de se en division ett match, en allettan match.

Är samtliga spelare i laget tillgängliga?

– Nej, Planeby sjuk, Ludvig Dahlqvist hjärnskakning. Ludvig var på idag och putte lite puck så han går åt rätt håll. Det är de två som inte är tillgängliga.

Allettan södra nu, sju för säsongen nya och spännande motståndare och en ny tabell där räkneverken nollställts, vad har du för tankar inför denna utmaning?

– Det är en extremt häftig serie och bara bra matcher. Jag är så klyschig och tråkig i mina svar där men som vi har sagt hela säsongen, vi kommer att ta en dag i taget med träning och matcher. Vi är inte favoriter i denna serie och det vet vi om och det passar oss ganska bra faktiskt. Vi har inte varit favoriter under grundserien heller, det var inte många som trodde vi skulle ta oss till allettan heller mer än oss i Skövde och det löste vi. Det kommer att vara häftigt och det är en jäkla skillnad på alletta och fortsättningsserie, att möta Troja/Ljungby och att möta Surahammar, det är klar att det är skillnad. Det är en ny erfarenhet också, både för mig som tränare och för halva laget där inne att få känna på allettan så man är jäkligt nyfiken.

Exakt 13 månader sedan du, Skövde IK och Tranås möttes senast i Billingehov (2018-11-28) i en match som fick avgöras på straffar, Jonas Nyman blev skarprättare. Naturligtvis inte riktigt samma Tranås då som nu men hur skulle du vilja beskriva motståndarna?

– Ja hur ska man beskriva Tranås?  De är väldigt intensiva och tunga att möta. De är ett skickligt lag, de var i kvalserien till allsvenskan förra året så det är ett bra lag, det är inget snack. Förra året var tighta och roliga matcher, jag tycker de spelar någorlunda likt oss också, lagom aggressivt. Det är så jag beskriver dem och vi har lagom respekt för dem och sedan kommer vårt fokus att ligga på vår prestation.

Det är väl en styrka att veta att trots att de kom fyra i allsvenska kvalet förra säsongen så slog ni dem sist?

– Ja de gick ju jättebra förra säsongen för dem och det är klart att det är bra att veta att vi kan slå dem. Så har det varit lite under hela säsongen, det är skit samma vilka vi möter, det är bra lag och vi har lyckats slå bra lag under säsongen och vi har även förlorat mot dem, det är liksom dag för dag bara.

Och vilken målvakt kommer du att inleda allettan med?

– Huga (Fagerblom) kommer att stå.

Då önskar jag lycka till med det!

– Tack så mycket!

Några ord med Anders Skog i Tranås

Säsongen 11/12 spelade en 20 årig värmlänning vid namn Anders Skoog en säsong i Skövde IK. Han återvände till moderklubben Sunne IK men blev utlånad till Tranås några matcher under säsongen 12/13. De gillade vad de såg och sedan säsongen 13/14 är Anders rotad i Tranås. Hemsidan ställde några frågor till den numer 28-årige centerforwarden.

Kommer du ihåg säsongen i Skövde och hur trivdes du hos SIK?

– Kommer ihåg väl när jag spelade i Skövde, vi fick in många duktiga spelare men fick inte riktigt ihop det då det inte gick så bra för laget men vi hade en rolig grupp och det var en kul säsong.

Sjätte raka säsongen i Tranås, vad har fått dig att rotas i Småland?

– Jag tror det är för att jag har haft så roligt alla år i Tranås och för att klubben tagit kliv hela tiden och velat bli bättre.

Fyra i söderserien på 41 poäng, berätta om Tranås säsong såhär långt?

– Säsongen började lite segt för oss och vi fick inte riktigt till det, men efter ungefär halva serien så började det klicka mer och mer och då kom också resultaten.

Enligt stats kom du på femtonde plats i poängligan i söderserien där du snittade strax under ett poäng per match, hur har du upplevt säsongen på ett personligt plan?

– Säsongen började dåligt för mig då jag opererade mitt knä i somras och hade lite problem med det i början, men när det släppte så gick det bättre och bättre för mig precis som för laget.

Vad är det för ett Tranås vi kommer se i Billingehov, vad vill ni spela för hockey?

– Vi vill spela en hockey med hög och bra passningsspel så förhoppningsvis kommer ni få se det på lördag.

Vilka nummer i Tranås, förutom #10, ska vi kasta ett extra öga på från läktarna i Billingehov?

– Jag tycker man borde kolla lite extra på nummer 13 Pontus Eklöf, han är en skicklig kille som det brukar hända saker kring, även nummer 8 Fredrik Lindström är en duktig back vi har som man kan kolla lite extra på.

Har du inte möjlighet att se allettanpremiären på plats i Billingehov går det naturligtvis bra att följa matchen via webbteve. Länk till matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24337

Tio till femton minuter efter slutsignal kan du ta del av ett intressant efteRsnack där Rickard Dahl, kommentator för Skövde IKs webbteve, genomför intervjuer med några av spelarna ur Skövde IK.

I samband med att allettan startar kan du också börja rösta på Årets Spelare. Din eller dina röster lämnar du in till någon av personerna som bemannar supporterkiosken.

Var gärna med och snacka hockey på supporterklubben Rebellernas diskussionsforum som du hittar påwww.rebellerna.com/forum och kommenterar du hockeyn på sociala forum använd gärna hashtag #siktra20191228

Väl mött på Billingehov nu när allettan går av stapeln.