Inför Visby Roma – Skövde IK

Allettan inleddes på bästa sätt för Skövde IK. Premiärseger mot Tranås inför över tvåtusen personer på läktaren smakade mumma och den får vi supportrar suga på några timmar till. För killarna och ledarna i laget däremot gäller det att stänga matchen och gå vidare mot nästa utmaning. En utmaning som Skövde IK aldrig tidigare ställts inför då det är en bortamatch på Gotland och deras erkänt hemmastarka lag Visby Roma HK. Skall krigarna från Skövde klara av att göra om bedriften från premiäromgången? Måndagskvällen kommer att ge oss ett svar.

Det är cuphelg i Skövde och det är verkligen liv och rörelse på läktaren vid söndagens morgonträning, det känns nästan som matchdag faktiskt. Jag tänker när jag står där o tittar att det är säkert ett minne för livet för många av de ungdomar som tillbringar helgen på Billingehov. Tio U13 lag som förutom att spela en spännande cup även fått se en het allettanmatch och nu en A-lags träning. Det känns gott att vara Skövdesupporter.

När jag och Skövde IK:s tränare Johan ”Hellas” Hellström smyger in i tränarrummet för vår rutinmässiga inför matchen intervju är det Hellas som inleder snacket denna gång. Han förevisar julklappen han fick av målvaktstränare Viktor Måbäck, en bok med den charmiga titeln ”Handbok för glada gubbar. 109 glada råd för att nå livets höjdpunkt” I förordet står det att livet är som bäst före 12 och efter 65 och vi konstaterar skrattande att Johan inte nått botten ännu medan jag närmar mig toppen. Efter det så kommer vi in i rutinerna. Rutiner som allt som oftast under vintern har inletts med ett grattis och det kör vi vidare med även denna gång.

– Tack så jättemycket, svarar tränaren.

Berätta lite om gårdagens match?

– En ganska förväntad matchbild, det är två lag som är ganska intensiva, bra i vändningarna och åker mycket skridskor. Jag tycker det är spelmässigt jämnt men vi får inte vårt powerplay till att klicka. Däremot i fem mot fem tycker jag nästan vi skapar mer lägen i första perioden än vad de gjorde. De gör 1-0 i powerplay och vi gör 1-1 med en hundradel kvar, där var det en bra match och Tranås var bra också. I andra perioden har vi en liten dipp. Vi tappar lite i vår positionering, i vårt passningsspel, vi tar lite okloka beslut vilket gör att vi kommer inte längre än till röd i princip utan vi trycks ned igen. De gör 2-1 och 3-1 där men sedan börjar vi sakta men säkert ta oss längre upp i banan, blir noggrannare och har lite sundare värderingar i spelet med puck och får ett mål där. Inför tredje var det vi pratade om olika grunder i vårt spel, vara lite noggrannare, lite enklare, lite rakare. Sedan får vi ett psykologiskt viktigt mål där tidigt när vi spelar boxplay vilket ger oss ett mentalt övertag. Jag tycker Tranås är bra i tredje perioden men vi är bättre. Vi vinner inte på grund av att Tranås gör en dålig match, de är bra men vi var bättre igår sett över sextio minuter. Sedan var vi effektiva, det var vi. De trycker på där i slutet men vi visar en härlig offervilja där vi slänger oss med ansiktet före för att täcka skott med mera. De prickar stolpen gånger två, två skott i stolpen inom två sekunder och vi har lite tillfälligheterna på vår sida där. Det var en viktig seger och det är ett bra sätt att vinna en match på också. Vänder 3-1 underläge, det ger oss, ja vi ser där att en match är sextio minuter lång. Men vi ska också vara ödmjuka för de kunde ha pillat in någon mer puck där när vi hade vår dipp men bra gjort av killarna.

Du pratade om psykologiskt viktiga mål och ja Henrik Thegels 1-1 och Alexander Henrikssons 3-3 måste definitivt höra hemma i den kategorin?

– Ja så är det definitivt. Det var viktigt för oss att gå in i omklädningsrummet med 1-1, det gör så jäkla mycket också när vi går in i omklädningsrummet med att vi gör mål med en hundradel kvar, vi går in i omklädningsrummet med en härlig känsla medan de går in med känslan av att ha släppt in ett. Det gör så mycket, det var viktiga mål.

Jesper Emanuelssons första match, hur tycker du att det funkade?

– Bra! Spelsystemet är ganska lika kring där han spelat tidigare. Han har fått en bra skolning i Frölunda och han vet tankesättet vi har här. Jag tycker han åkte in och tog för sig direkt och det gillar jag att se. Sedan gjorde han ju lite poäng också och det skadar väl inte. Sedan gör han ju ett förbannat snyggt assist där till Brandhammars (Anton) mål, det var på ren jävla vilja han får fram den pucken. Definitivt, han gjorde det väldigt bra.

Ja tre poäng i hemmadebuten är ju helt okej?

– Ja det får man väl säga, hehe.

Drog ni på er några nya skador?

– Nej det gjorde vi inte.

Innan du och jag stänger matchen på hemsidan måste vi säga något om den fina publiksiffran också. Jag pratade med flera personer som faktiskt var på sin första match för säsongen, verkligen jättekul?

– Ja jäkligt roligt att få inleda allettan med det trycket i hallen. Det var över tvåtusen pers, det är helt perfekt och det är så vi vill ha det, det ska vara feststämning. Det är häftigt.

Nu är nästa match mot Visby Roma och jag trodde faktiskt att det skulle vara vårt första möte med dem men så är det ju inte. Vi mötte dem ju i en cup i Tingsryd försäsongen 14/15 där vi vann med 3-0, jag såg ju till och med den matchen.

– Ja där ser man men tyvärr hjälper inte det oss på måndag, skrattar Hellas hjärtligt. Det blir en ny erfarenhet för många av oss att åka till ön och lira hockey och de är ju erkänt hemmastarka också så det blir en utmaning.

Jag antar att du varit där förut?

– ja det har jag varit.

Vad vet du om tisdagens motståndare?

– Motståndet på tisdag vet jag inte mycket om men motståndet på måndag vet jag lite. Men jag är tråkig, vi har samma respekt för dem som vi har mot alla andra lag i den här allettan. Det är ett erkänt starkt hemmalag, många skickliga spelare i truppen. De är i allettan av en anledning precis som oss och det är att de gjort något bra.

Jag antar att du pratat lite med David Lundmark?

– Jaja, det har jag gjort men vi lägger inte allt för stort fokus på våra motståndare utan det är fokus på vår prestation. Det är klart att man scoutar lite, en eller två sekvenser, men inte mer än så. Vårt stora fokus är vår egna prestation.

En lite bökig bortaresa, berätta lite om upplägget?

– Ja vi åker på matchdag. Vi åker härifrån klockan sex på morgonen och vi åker iväg i minibussar till Nynäshamn. Där tar vi färjan över vid halv tolv eller vad det är, käkar lite på båten, rullar över och checkar in på hotellet, tar en powernapp, käkar lite till och sedan åker vi ut till arenan och spelar. Vi åker hem dagen efter på nyårsafton då båten går tidigt på morgonen igen. Det är att åka minibussar och åka tidigt men det är bara att gilla läget och förbereda oss så bra vi kan med de förutsättningar som är och ta fokus på matchen.

Men det måste vara positivt att få denna bortaresan nu när många av spelarna är lediga från jobb eller bör ha rätt lätt att ta ledigt?

– Nej men det håller jag med om, vi tar gärna denna resan nu omgående. Det är inget snack om att det är en tuff resa och att få den över jul när killarna är lediga också och har chans att återhämta sig mellan dessa två matcher är jäkligt bra.

Och vem ställer du mot Visby Roma?

– Hugo (Fagerblom) fortsätter.

Sedan måste jag ju fråga lite om dagens träning också, det var väldigt annorlunda träning här med jättemycket folk på läktaren?

– Ja haha, vi är inte vana vid att träna inför en fyra-fem hundra. Nej men det är väldigt mycket folk på läktaren här i samband med ungdomscuperna. De hade ett litet break här och det är väl kul att få se oss träna, lite hur seniorer förbereder sig. Det kan vara nyttigt även för ungdomarna att se.

Som jag upplevde er träning såg det rätt intensivt ut?

– Ja vi körde i fyrtio minuter, kort men intensivt och enkla övningar. Såhär dagen efter och med tanke på urladdningen igår, hade jag målat upp taktiska grejer med mera då hade de behövt karta och kompass idag. Man blir mentalt urladdad verkligen så vi kör sådana enklare övningar men jag var jävligt nöjd, jag tycker passningarna satt, skotten gick mot mål och tävlingsmoment i det de gör. Det var en bra träning för oss i all sin enkelhet.

Sedan en ny variant som jag aldrig sett förut där ni spelar på liten yta i en zon, ni brukar dela av zonen med koner i en tvåmålsvariant men nu körde ni tvåmål över hela zonen där bägge målen var placerade på förlängda mållinjen?

– Ja exakt och man får göra mål på vilket mål man vill vilket gör att målvakterna måste vara med hela tiden och du måste som spelare hela tiden tänka för att hitta ny yta. Du kan inte åka omkring och sova lite utan spelet kan vända fort. Den är jobbig men rolig.

Ja det var så att man kunde göra mål i vilken bur som helst, jag stod där och funderade över hur i helsike det fungerade?

– Ja, haha, det var inga självmål du såg utan det var målvakternas mardröm när alla får göra mål på dem, du får ingen försvarshjälp alls i princip.

Där får jag tacka för dagens samtal och önska lycka till och utanför Hellas dörr står det flera spelare i kö för spelarsamtal. Tänk om man kunde vara en fluga och sitta där på väggen och lyssna.

Gotlandsexperten David Lundmark

Vi har två spelare i truppen med erfarenhet av spel i Visby Roma. Anton Brandhammar spelade på öna förra säsongen men David Lundmark spelade ju i motståndarlaget till bara för en månad sedan. Jag passade på att ta några ord med David.

20 år, Grästorpsbördig där du gjorde dina första J18 matcher som fjortonåring. Du har hunnit med tre säsonger i BIK Karlskoga och en säsong i Leksand och därifrån lånades du ut till Visby förra säsongen och blev kvar där ända tills december då du hamnade i Skövde. Det är en häftig hockeyresa du gjort såhär långt?

– Ja det har det varit.

Du lär vara vår främsta expert på Gotlandslaget så berätta lite vad vi kommer få möta för lag?

– Vi kommer få möta ett lag som kör rätt hårt. De har en bra målvakt och sedan har de en bra spets tycker jag. Vissa är riktigt bra så det gäller att se upp för deras bästa spelare men spelar vi som igår kommer vi absolut ha stora chanser att vinna tycker jag. Vi ska gå in och vinna den matchen.

Hur känns det att komma tillbaks till Visby?

– Ja det är så det är och det ska bli roligt. Det blir en lång resa men det ska bli roligt att spela igen.

Några spelare i Visby som man ska hålla ett särskilt öga på?

– Målvakten speciellt och sedan deras förstafemma, de har presterat väldigt bra i år. Där behöver vi sätta stopp i början.

Visby är ett erkänt starkt hemmalag?

– Jag tror att det kan vara speciellt att komma till Gotland och spela. Det är en lång resa och det gäller att väcka kropparna och inte sitta för mycket still på båten tror jag utan att man rör sig lite där och går ut och går lite när man kommer fram och sådär.

Ja du har ju erfarenhet av det där med båtresorna så du vet ju hur det ska gå till?

– Ja det är speciellt det där, så är det.

Behöver man långkallingar på sig i Visby ishall?

– Ja, haha, om man ska se matchen från sidan kan man behöva det men som spelare är det inget man tänker på.

Och till sist, vad hittar man på en decemberdag i Visby?

– Ja jag vet faktiskt inte. Jag hade tjej där så det gick bra för mig att fördriva tiden i Visby.

Då är jag nöjd där och lycka till på matchen!

– Tack ska du ha!

Diskutera kring matchen gör du naturligtvis bäst på supporterklubben Rebellernas supporterforum som du hittar här. https://rebellerna.com/forum Vill du hellre ta snacket via sociala medier använder du med fördel hashtag #vrhsik20191230

Stort lycka till nu Skövde IK på Gotlandsäventyret och hoppas ni får poäng med er hem.

På bilden konstaterar Stoffe och Kerstin att kaptenen just meddelat att vinden är 17 meter i sekunden och våghöjden är tre meter.