Moral och hjärta gav Skövde andra raka i Allettan

Efter en lång båtresa tog sig Skövde IK an Visby/Roma HK i Visby ishall och det blev en match där gästerna ska vara oerhört tacksamma över resultatet i den första perioden.

För det var hemmalaget som var klart piggare i inledningen, Ryker Leer fick ett friläge efter fyra och en halv minut men Hugo Fagerblom stod för en svettig benparad den gången.

Istället kom målet dryga minuten senare, av just Ryker Leer.

Återigen fick han ett friläge och andra gången petade han läckert in pucken mellan benen på Fagerblom.

– Det är inget snack om saken, det är brutalt jobbigt att åka hit, det syntes i inledningen av matchen, hjärtat var där men inte hjärnan och benen, ansåg Johan Hellström.

När SIK sedan drog på sig två utvisningar inom loppet av 17 sekunder tryckte Visby in 2-0, Mikael Hedlund petade in en retur från Fagerblom och tränare Johan Hellström fick, för första gången som SIK tränare släppa in ett mål i tre mot fem.

I det läget hade det varit lätt att börja hänga med huvudena, men SIK gjorde som de gjort så många gånger tidigare, visade moral.

Tack vare mer skridskoåkning såg de också till att få ett fem mot tre med sig efter två snabba Visbyutvisningar.

Hemmalaget klarade av den första men i fem mot fyra kom reduceringen. Jesper Emanuelsson spelade en hård puck till Adam Thilander som drog till direkt. Skottet hittade tredje maskan i Daniel Marmenlinds plockhandskkryss.

I slutet av perioden kom också kvitteringen. Anton Brandhammar slog till en studsande puck från Marmenlinds vänstra tekningscirkel och pucken letade sig på något sätt in bakom burväktaren. Då stod klockan på 19:15 och SIK kunde gå till pausvila med ett oavgjort resultat trots att de kanske inte var helt värda det. Men bra lag har tur sägs det.

– Så är det i den här gruppen, skit samma vad det står, vi ger oss aldrig. Tack vare ett stort hjärta kan vi komma tillbaka, sa Johan Hellström.

Målglad inledning

I den andra perioden blev det en intensiv matchbild. Visby/Roma försökte trycka tillbaka Skövde men gästerna bjöd upp ordentligt och hade kommit in i matchen tack vare sina två mål.

Inte ens när Visby/Roma gjorde 3-2 efter 3.24 genom Teemu Huttu så gav gästerna upp.

Istället vann de en tekning för ovanlighetens skull den här kvällen, attackerade och kvitterade bara minuten senare.

Alexander Henriksson fick hur mycket tid som helst framför Marmenlind, gjorde en snabb dragning och petade in pucken i en tom målbur.

Ytterligare en minut senare var det Huttu som fick ett friläge med Hugo Fagerblom, men burväktaren sträckte ut sin stortå och parerade.

Tre minuter efter SIK:s kvittering tog gästerna ledningen i matchen, Dennis Santesson fick tag i en lös puck till höger om Marmenlind, kastade pucken mot mål och på något sätt letade den sig in bakom den forne SIK-målvakten.

Alexander Henriksson fick ett bra läge att utöka efter knappt tolv minuter men fick en slashing över handleden när han skulle avsluta och chansen rann ut i sanden.

Även Jesper Emanuelsson fick ett bra läge att öka på ledningen i periodens sista minut. Emanuelsson drog båda Visbybackarna och skulle bara lägga in pucken men träffen blev inte helt ren och pucken landade i magen hos Marmenlind.

– Försvarsspelet från och till så är vi inte där, men då är det grunder och stort hjärta som bärgar poängen, summerade Johan Hellström.

SIK plockade fram hjärtat på nytt

I den tredje akten var det ett hemmalag som gick för en kvittering och ett bortalag som spelade kontrollerat i egen försvarszon, kombinerat med ett hjärta större än hela Västra Götaland.

Visby/Roma försökte och försökte, de satte tryck i SIK:s zon men fick egentligen bara till halvchanser, tack vare ett uppoffrande försvarsspel.

SIK däremot hade två lägen till att punktera tillställningen, Jesper Erlandsson bröt en pass i Visbys försvarszon och gav Oscar Forsmark fri lejd, men kaptenen fick inte ren träff på avslutet och en halvt överspelad Marmenlind lyckades freda sitt mål den gången.

Den andra chansen fick Alexander henriksson när hemmalaget hade plockat ut sin burväktare.

Henriksson fick tag i pucken på egen blålinje, tog sig över röd och skickade mot det tomma målet men pucken smet precis utanför stolpen den gången.

Men det spelade ingen roll, SIK lyckades hålla tätt bakåt och fick med sig samtliga tre poäng på båten hem.

Därmed avslutar laget på absolut bästa sätt, sex poäng av sex möjliga och en fin fjärdeplats i tabellen.

– Det är bra att vinna här, det kommer inte många lag att göra. Skönt med en trevlig inledning, nu tar vi lite ledigt och så stämplar vi in den andra januari igen, avslutade Johan Hellström.