Inför SIK – IF Troja/Ljunnby

Det nya året inleds med match mot tuffast tänkbara motståndare där det allsvenskaspirerande Troja/Ljungby kommer på besök. Skövde har inlett allettan på bästa sätt med segrar mot Tranås och Visby Roma. Troja-Ljungby med två förluster mot Mariestad och Kallinge-Ronneby. Troja är topptippade av expertisen och samma expertis har i princip sågat Skövde IK inför allettan. Skall expertisen få ett rätt denna gång eller kan Skövde IK återigen lugga motståndet på poäng?  

Nej Troja/Ljungby tillhör inte någon av SIK:s favoritmotståndare utan möten lagen emellan brukar avgöras till motståndets favör. Men då och då prickar Skövde in en seger, den senaste säsongen 07/08 då vi vann en match med uddamålet, 5-4. Ändå är det en match mot söndagens motståndare som räknas som en av Skövde IK:s mest positiva ögonblick och det är omöjligt att inte minnas tillbaka på detta, åtminstone lite, när de bägge lagen möts. Jag tänker naturligtvis på den magiska påskaftonen 2004 när det stod 1-1 efter full tid i Billingehov, ett resultat som betydde att bägge lagen var klara för spel i allsvenskan kommande säsong. Det är för länge sedan historia men det är ändå lätt att framkalla positiva tankar kring söndagens motståndare och vad är det för fel på positiva tankar när man hoppas på en David och Goliat kamp?

Efter lördagsträningen är det lite kalas i spelarnas omklädningsrum. Det är lagets ålderman som fyller trettio år och hemsidan får önska grattis till Henrik Thegel. ”Hellas” kommer ut från omklädningsrummet och bjuder in hemsidan till tränarrummet.

Gott Nytt År!

– Tack så hemskt mycket, svarar Skövde IK:s tränare Johan ”Hellas” Hellström.

Året avslutades i dur med seger i de två inledande allettematcherna, Förra gången pratade vi om psykologiskt viktiga mål och jag tänker att vi borde kunna översätta det resonemanget till psykologiskt viktiga segrar?

-Nej men visst är det så, bekräftar Johan. Det är givetvis härligt att få inleda med två raka, det ger en självförtroende och det ger en tro. Samtidigt har vi inte svävat iväg för det är inget snack om att det varit två tighta matcher. Det är inte att vi har varit dominanta eller något sådant, vi har varit effektivare än våra motståndare. Det har varit roliga matcher och det är givetvis härligt att gå vinnande ut ur två tighta matcher och psykologiskt skönt att faktiskt vända två matcher. Visst måste vi lära oss att inte hamna i underläge men det är en styrka att kunna vända.

Berätta om matchen mot Visby?

-Det var en jäkla konstig match alltså. För det första så 05:00 ringer klockan och man ska sätta sig i minibussar. Sedan är det båtfärd och man är halvsnurrig i huvudet, direkt till Gotland och sticka iväg och checka in på hotellet och sedan till arenan och spela. Det är inte optimalt och det syntes på oss inledningsvis att vi ville men det gick fel det vi gjorde i första tio minuterna. Det var egentligen inte många rätt vi hade där men det har jag full förståelse för också. Sedan tycker jag vi jobbar oss in i det, hänger dit två puckar i perioden och 2-2 efter första, det är jäkligt härligt och det skapar en tro. Visby spelar en ruggigt aggressiv hockey med snabba omställningar men jag tycker vi hängde med bra ändå, saken är den att vi spelar också en snabb hockey. Andra perioden, ställningskrig, böljande hockey. Tredje perioden vill ju vi stänga matchen naturligtvis, kanske spela på ett annorlunda sätt med större marginaler och kanske ta hem mer folk och bli av med deras omställningar som var sylvassa. Det gick väl sådär, vi hamnade ofta i egna zon men samtidigt där så låg vi ganska bra och vann mycket kamper vilket gjorde att det kanske såg värre ut än det var. Men jag är jäkligt tacksam över den trepoängaren, det är jävligt starkt av killarna att faktiskt åka dit och ta ett väldigt bra Visby, det ska jag ge dem att de var bra men tre poäng fick vi med oss hem.

Du tog ju lite Gotlandsresan där och det var ju min nästa fråga men då får vi väl köra, hur gick resan hem då?

-Den gick mycket lättare i och med att vi vann, hehe. När man åker dit är man lite orolig för att bli sjösjuk med mera, det gungade ju lite på båten. Resan hem skiter man i om man blir sjuk eller så, då bara njuter man. Jag tycker det gick smidigt hem, det gjorde det och välförtjänt tog vi mackstopp när vi nådde fastlandet och tryckte i oss godis och skit och började ladda för nyår.

Några nya skador?

-Nej det har vi inte. Planeby (Johan) är ju tillbaks i träning, han behöver däremot fler träningar för han har legat sjuk länge men inget nytt annars, det är det inte.

Status på Ludvig Dahlqvist?

– Han är iväg och spelar med J20 idag (lördag) så han är igång. Han har gjort några träningar och nu spelar vi igång honom lite med juniorerna, det är gott.

Du har en bred trupp!

– Det har jag definitivt. Idag är Hampus (Dahlqvist), Ludde och Möller (Erik) med J20 nere i Malmö och möter Pantern så det är bra för då får de också speltid där nere.

Har ni kommit igång bra med träningarna nu på det nya året?

-Ja det handlar väl kanske om att hitta lite goda vanor igen och så. Det är lite annorlunda, nu har de inte jobbat med mera, jag tycker vi har tränat på bra, det har vi gjort, men det känns också att vi behöver komma in i vår vardag igen, att jobben börjar och hitta det där. Det gäller naturligtvis alla lagen så jag ska inte skylla något på det, men som tränare vill man ha det där dagliga igen med sina fasta träningstider och sådant. Det börjar ju komma nu så jag tycker vi haft bra träningar där vi har vissa grunder vi pratar om och sedan har vi vissa saker vi vill utveckla nu och kanske ta nästa steg i och vi vill bli lite kyligare i vissa situationer, det är väl det vi har pratat om egentligen.

Är det mycket fokus på grunderna fortfarande?

– Ja men det är det. Det är väldigt mycket fokus på grunder, vi pratar och vi repeterar och snackar in och uppenbarligen har det ju gått ganska bra. Det är väldigt lätt att glömma av så det är egentligen något man måste repetera hela säsongen egentligen rakt igenom. Nu känner jag att vi har tagit vissa steg kring vissa grunder och då vill vi utveckla dem. Det är en levande process hela tiden där man kanske behöver ändra lite, man märker vad det är för typ av matcher nu i allettan, vi möter bättre lag hela tiden än i grundserien där det är en stor skillnad mellan toppen och botten, här är det väldigt små marginaler hela tiden och det gör att vi behöver tänka lite annorlunda i spelet med puck.

Nu blir det en intensiv inledning av året med fyra stentuffa matcher på åtta dagar, tänker du även i det perspektivet dag för dag och match för match eller har du ett lite längre perspektiv i tankegångarna?

– Nej det är bara dag för dag, match för match och träning för träning som är vårt fokus. Varje match är som en slutspelsmatch för oss, vi kommer bara att ha sådana här tighta matcher och det är ingen ide för mig att tänka på möten med BoIS och KRIF som kommer utan vi har vårt spelsätt och i vårt spelsätt nyttjar vi mycket folk också och jag kan inte ställa över några bara för att tänka framtidsmässigt utan det är verkligen match för match. Jag känner att sköter vi korten rätt kan vi slå alla lagen och det går inte för mig att slappna av och tänka att nu kommer Troja och de har två raka torsk, de är dåliga, det funkar inte riktigt så utan det är dag för dag.

De har två raka torsk men det kanske är den tydligaste seriefavoriten ändå?

-Ja så är det och två raka torsk det betyder inte allt för mycket, det betyder inte för mycket att vi har två raka segrar heller, det är sexton omgångar kvar. De är ju ett skickligt lag och vi har samma dos respekt för dem som vi har för Visby men det är klart att vi fattar att nu kommer favoriterna, så är det. Jag tror inte att de är allt för nedstämda heller för det kommer sådana perioder.

De har en massa rutin i sitt lag och jag såg att de har en relativt sett hög medelålder jämfört med oss eller kanske jämfört med alla i princip.

– Ja men så är det definitivt, det är ett rutinerat lag, det är många gamla rävar i det laget som har varit med länge och det handlar ju för oss om att hantera det där också. Man kan ju säga att det är helt fel lag att slappna av emot, då hugger sådana rutinerade gubbar. Det gäller att vara påkopplade.

Fortsätter du med Hugo Fagerblom i mål eller är det Viktor Anderssons tur nu att göra entré i allettan?

– Nu är det Viktor som kliver in. Hugo har gjort två bra matcher, han har två segrar på kontot men nu väljer jag att ställa Viktor. Jag har sagt det förut, två bra målvakter så jag känner mig väldigt trygg på den positionen. De gör det väldigt bra på träning bägge två, de tävlar hela tiden i rätt balans om man säger som så, de är konkurrenter men de är också polare. Det är svårt för oss att göra mål på träning, det gillar jag, vi måste utmana oss själva och utespelarna måste vara fokuserade för att hänga dit pucken på dessa två spelarna och det skapar bra tävling och jag tror det är nog en del i det som gjort oss lite effektivare under matcher nu denna säsong. Utespelarna måste verkligen ligga i på träning och de får ut det på match.

Det låter härligt och då får vi hoppas att Viktor får med sig sina första allettanpoäng mot Troja då?

– Jajamän, det hoppas vi.

Lycka till!

– Tack, tack!

Lite Troja/Ljungbysnack

161 matcher i Skövde IK fördelat på två sejourer och fyra säsonger. 148 poäng blev det totalt i Skövdetröjan och han är dessutom svärfar till Skövde IK ikonen Tomas Kempe. Efter senaste Skövdesejouren hamnade han i Troja/Ljungby och är där inne på din andra säsong. Hemsidan ringde upp Carl-Johan Sjögren.

Gott Nytt År, läget?

– Tack det samma, jo men det är bra, lite hes bara. Själv då?

Jo men det är nytt år och nya utmaningar men det är jättebra.

– Det låter gött!

Har du varit uppe hos svärmor och svärfar i Skövde över helgerna?

– Ja vi var uppe och hälsade på över julafton, vi kom upp den 23e och sedan åkte vi hem den 25e igen så jag har varit uppe lite och hälsat på. Familjen åker upp nu och sedan åker de med mig hem efter söndagsmatchen.

Håller Tomas (Kempe) på med någon hockey numer?

– Nej det är fullt upp med jobbet. Han följer ju hockeyn men inget aktivt sådär.

Då kommer han och tittar på matchen på söndag?

– Ja men det tror jag nog.

En lite personlig fråga, på eliteprospects står det att du väger 103 kg, stämmer det?

– Oj det vet jag inte, jag har inte vägt mig på länge men det kan säkert stämma. Det varierar lite och jag har ingen koll tyvärr.

Berätta lite för mig om Troja?

– Troja är en förening som alltid har varit framåt liksom i hockeysammanhang och alltid presenterat resultat. En anrik klubb som alltid vill utvecklas och bli bättre.

Hur fungerar det för dig med hockeyn i Troja?

– Nej men det fungerar väl bra, jag trivs bra här och allt har löst sig väldigt bra. Vi har en jättebra anläggning och arena och vi har bra träningsförutsättningar, möjligheter, och vi har ett bra driv i gruppen så jag trivs jättebra.

Är det bara hockey eller jobbar du bredvid?

– Jag jobbar lite på en skola parallellt. Jag är lite fundersam på att studera något snart. Alla i laget jobbar halvtid eller pluggar något.

29 år har du hunnit bli men det var inget som stack ut när jag tittade på Trojas trupp där medelåldern ligger på strax under 25 (Skövde 21,7), det finns mycket rutin i Troja?

– Jo men det finns det. Det är många som varit med och spelat på både en och två nivåer upp. Vi har många unga i laget och vi har några som är lite äldre också, ”Trucken” och Enberg och Edström bland annat som drar upp medelåldern lite men jag skulle inte säga att vi är ett jättegammalt lag.

Berätta lite om er säsong såhär långt.

– Säsongen fram innan jul gick väl som den skulle. Vi kom väl tvåa i den serien. Vi avslutade sista fem matcherna inte så bra men samtidigt var vi helt klara för allettan med tror jag sex omgångar kvar så det var svårt. Det vart väl ett långt glapp där men det var väl en bra höstsäsong och trots att vi har förlorat två matcher nu så har vi spelat helt okej men varit ineffektiva nu efter jul, men det är bara att jobba på. Vi har en bra grund att stå på.

Du nämner att ni förlorat de två inledande matcherna här i allettan. Ni har ju höga förväntningar på er, blir det mycket tryck på er med den inledning ni haft på allettan.

– Nej. Vad folk utifrån tycker och tänker får de spekulera i själva utan vi vet vad vi har för mål och vad vi jobbar utefter. Det håller vi för oss själva vad vi vill uppnå och inte uppnå ute på isen. Vi vet att man vinner och man förlorar matcher och hade vi haft lite mer medstuds kunde vi lika gärna ha vunnit de här två matcherna. Både Mariestadsmatchen och Kallinge matchen äger vi men vi är lite ineffektiva och så är det ibland. Samtidigt, tar vi tre poäng på söndag, vilket vi hoppas på, är vi troligtvis tre poäng efter täten och det finns ingen serie som har stuckit iväg ännu.

Hur vill ni spela hockey och vad kommer vi att få se för ett Troja/Ljungby på söndag?

– Vi har en väldigt bra defensiv och har haft hela året som vi har lutat oss emot väldigt mycket och fortsätter att spela vårt spel. Jag tror vi har skjutit 80 skott på de här två senaste matcherna och det talar ju för att vi ändå har ägt största delen utav matcherna. Vi har varit ineffektiva och måste upp med målskyttet än mer, men håller vi oss till vårt spel så vet vi att vi är svårslagna.

Jag ser att ni har släppt in minst mål i hela södra så defensiven lär ju ha funkat bra?

– Jo men det har funkat bra. Vi har en duktig backbesättning och sedan har vi även två jätteduktiga målvakter i Anton Svensson och framförallt Wictor Ragnewall som har stått mycket på slutet så vi känner oss trygga bakåt, det gör vi.

Att känna igen dig lär vi göra men vilka andra spelare i Troja/Ljungby kan det vara värt att hålla ett extra öga på från läktaren?

– Jag tycker det finns många duktiga. Jag tycker att Kalle Olovsson som jag faktiskt har spelat med som går center jämte mig är en jätteklok spelare. Oscar Öhman är också jätteduktig, vi har Jonatan Nielsen, en jätteskicklig back. Nej man det finns jättemånga, det är klart att man kan nämna några sådär men jag tycker vi har spännande spelare överallt så det finns många att titta på.

Det låter som att ni har en bra bredd?

– Ja men det tycker jag vi har.

Då tackar jag för pratstunden och önskar välkommen tillbaka till Billingehov.

– Tackar, tackar, då syns vi.

Det har återigen blivit dags att prisa en spelare som månadens spelare. Denna spelare röstas fram av Rebellernas styrelse och kommer att prisas i samband med efteRsnacket som tar vid uppe vid supporterkiosken tio-femton minuter efter slutsignalen.

På tal om månadens spelare så har omröstningen till Årets spelare startat upp i och med att allettan har inletts. Välkommen upp till supporterkiosken i entréhallen på Billingehov och rösta på dina favoriter.

Matchen sänds som vanligt på webben och länk till sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24349

Naturligtvis ska du vara med på snacket på Rebellernas supporterforum som du hittar här. https://rebellerna.com/forum Om du väljer att kommentera matchen på sociala medier så använd dig gärna av hashtag siktro20200105

Kriga på SIK!