SIK vek ned sig och åkte på första torsken

Det krävdes en monsterinsats av Skövde IK om de skulle lyckas lugga seriefavoriten IF Troja/Ljungby på poäng i Billingehov. I 20 minuter var de också riktigt bra.

Skövde gjorde en ruskigt bra förstaperiod, laget spelade smart och såg till att ligga på rätt sida om sina motståndare hela tiden. Gästerna hade stora problem att komma till några farliga lägen och det var istället SIK som skapade de hetaste lägena.

Efter drygt fem minuters spel fick Jesper Emanuelsson pucken i anfallszon, tog några skär och rundade Wictor Ragnewall för att sedan peta in pucken i det tomma målet när Ragnewall låg och simmade på isen.

När Dennis Santesson sedan visades ut för en slashing efter knappt nio minuter, kom även 2-0. Rasmus Gustafsson fick pucken av Oscar Forsmark, trampade in framför Ragnewall och petade pucken mellan benen på keepern.
– Det är pinsamt dåligt idag, vi leder med 2-0 men vi är verkligen inte bra idag, dundrade Johan Hellström efter matchen.

Då tog Troja/Ljungby sin timeout. Men trots det så var det fortsatt hemmalaget som spelade smartast. Rasmus Gustafsson och Erik Dahné kom i ett två mot ett läge efter knappt 14 minuter men pucken hoppade över Gustafssons klubba när han skulle stöta in den.

Gästerna hade oerhört svårt att komma till lägen som sagt, men de fick en två mot etta i slutet av perioden men avslutet från Victor Romfors kom aldrig då han slog hål i luften.

”Vi viker ned oss i försvarsspelet”

I den andra perioden slutade SIK spela med ödmjukhet och gästerna tilläts komma i våg efter våg och till slut tvingades Viktor Andersson att kapitulera mellan stolparna.
– Ja visst Troja är en storklubb men vi är inte där idag. Vi vinner inte mycket kamper, vi är inte ödmjuka i spelet med puck, det slarvas och vi bollar över problemet till lagkamraterna, sa Johan Hellström.

Mattias Åkesson skickade iväg ett höstlöv från offensiv blålinje i powerplay som hittade klubbhandskrysset bakom Andersson.

Men SIK lät sig inte nedslås för det, istället stod Alexander Henriksson för en fin aktion när han stal pucken i anfallszon från en försvarare, trampade in framför Ragnewall och petade pucken med backhand mellan benen på burväktaren.

Men det var gästerna som var det klart bättre laget i mittakten, de vann närkamper och jobbade betydligt hårdare än SIK.

Efter en knapp kvart fick de ett nytt två mot ett läge men då var Viktor Andersson tät längs isen.

Istället kom reduceringen när SIK återigen fick spela med en man mindre. Karl Olofsson fick stå helt omarkerad i slottet och kunde enkelt raka in pucken när SIK missade i räkningen.
– Vi gör det inte så bra som vi gjort tidigare matcher, hade vi gjort det så hade vi vunnit stort idag. Försvarsspelet viker vi ned oss i, vi förlorar närkamper och grundprincipen hela matchen är närkampsspelet och passningsspelet där vi viker ned oss, ansåg Johan Hellström.

43 sekunder ifrån poäng

Även i den tredje akten var det gästerna som ville mest. De fortsatte vinna närkamper och tryckte tillbaka SIK gång efter annan. Mattias Åkesson såg också till att kvittera efter knappt fyra minuter när han kastade en puck mot mål och på något sätt letade den sig in bakom en ställd Viktor Andersson.

Då var det SIK som tog timeout för att försöka vakna till på nytt.
Tyvärr för hemmalaget så hjälpte det inte, gästerna fortsatte trycka tillbaka SIK i egen zon och efter ett alldeles för uddlöst försvarsspel så kunde Martin Fransson kontra sig igenom hela SIK, runda sista försvararen och lägga in pucken bakom Viktor Andersson.

Då kändes det som att gästerna skulle få med sig sina första poäng i årets Alletta. När sedan Sebastian Hansson fick ett friläge efter 16 minuter hade han chansen att avgöra tillställningen men Viktor Andersson såg till att styra pucken långt upp i skyddsnätet.

Med två minuter kvar att spela fick SIK till sin bästa målchans på hela perioden, Skövde fick tryck mot gästernas försvar och efter ett långt tryck kunde Alexander Henriksson skicka in kvitteringen med gott om trafik framför Ragnewall.
– Det här är inte tillräckligt bra, vi tävlar inte idag och hur man då nästan kan komma undan med poäng mot Troja/Ljungby, det förstår jag inte, ansåg Johan Hellström.

Men hoppet om nya poäng krossades av gästerna med 43 sekunder kvar att spela. Jonatan Nielsen skickade iväg ett skott från offensiv blå och Viktor Andersson lyckades inte hålla ihop benskydden den gången.
– De vinner rättvist idag, vi är slarviga och är inte ödmjuka. Nu blir det lite video, nu behöver man se sig själv i spegeln för det här gillade jag inte, sa Johan Hellström.

SIK plockade ut Andersson när det återstod 20 sekunder av matchen, men hemmalaget fick inte till något tryck och gästerna kunde packa med sig samtliga poäng i bussen hem till Småland.

För Skövdes del gäller det att ladda om snabbt, på onsdag väntar säsongens tredje derby när laget beger sig till antagonisten tre mil norrut.