Inför Skövde IK – Kallinge /Ronneby IF

Två segrar och två förluster såhär långt in i allettan har det blivit för Skövde IK som har blandat och gett lite i sina prestationer här i inledningen. Fredagens motståndare Kallinge/Ronneby IF som besöker Billingehov för fredagsmatch har däremot startat upp med fyra raka segrar och är serieledare. Fredagskvällen får ge svar på vilken sida Skövde har vaknat på denna gång och kvällen lär även ge ett facit på om vi lyckas lugga serieledarna på deras första förlust i säsongens södra alletta. Vi hälsar Kallinge/Ronneby välkomna till Billingehov.

Det är som vanligt full fart i katakomberna under Billingehov med en salig blandning av A-lagspelare, junior och ungdomsspelare, konståkningsflickor, ledare och en massa andra personer som har olika funktioner. Torsdagskvällen innebär dessutom att J18 har try out där spelare kan komma och visa upp sig. Skövde IK:s tränare får vänligt men bestämt fösa ut lite folk ur tränarrummet så vi får lugn och ro till vår inför matchen intervju.

Det är inte helt lätt att hitta på nya frågor såhär efter 32 omgångar så det blir lite krystat här, det var uppenbart inte var jag parkerade min cykel som avgjorde hur det ser ut på isen?

– Haha, skrattar Skövde IKs Johan Hellström, nej tyvärr inte, det funkade inte, vi får hitta något nytt.

Skämt åsido, berätta om matchen och vad gick fel för oss efter deras 1-0?

– Nej men egentligen det som går fel ligger väldigt mycket på varje enskild individ, det ligger givetvis på mig också så jag ska inte skylla ifrån mig, det är mitt jobb att se till att alla kommer stridsklara. Igår kändes det som att vi ville lite för mycket stundtals och då låser det sig. Det ser ut som att man inte vill men det är snarar tvärt om, man vill för mycket. Det har vi lärt oss om denna grupp, vi vill mycket. I Mariestad blev det lite dåligt passningsspel, det fanns inte riktigt den där skärpan, lite stela handleder över det hela och det gör att vi får inte igång någonting egentligen. Vi har fem första minuterna i första perioden och sedan har vi tio minuter i tredje som vi kanske sköljer på lite stundtals. Det blir att man låser sig och det är väl det vi har pratat om, det handlar om att vara stridsklar men också om att slappna av, sänka axlarna och hitta rätt känsla igen. Igår var det BoIS match, det var det.

Lite konstigt derby jämfört med de två i serien då det åtminstone från läktaren kändes väldigt befriat från de hetare känslorna?

– Ja faktiskt, jag är beredd att hålla med att på isen var det som en vanlig match, det var inte riktigt det där. Jag tror vi har varit väldigt noggranna med det de senaste två derbyna, det har inte BoIS varit lika noggranna med och de kanske har spårat lite och tappat fokus. Det kändes som att de också hade anammat det hela så det blev inte riktigt den där känslostormen. Det kan också ha varit på grund av att det var inte riktigt jämt spelmässigt utan de hade det övertaget de hade, hade det varit en jämnare matchbild så kanske det också hade varit hetare känslor. Vi hade ett powerplay och de hade fyra, det är inte så mycket utvisningar.

Nej det är inget som sticker ut!

– Nej verkligen inte, det är en extremt snäll match.

Nej så är det men det som stack ut var att det blev mål i varje powerplay!

– Ja fem pp och gjorda mål i alla. Nej men vi har ju givetvis haft ett boxplay där det inte klickat och det är något vi behöver se över. Vi har haft ett helt okej box innan. Nu är det som så också att vi har inte bara släppt in ”vanliga” boxmål om man säger som så utan det kan ha varit spelvändningar och det kan ha varit slumppuckar. Men det har inte varit bra, vi har inte fått det att stämma och det är ju givetvis något vi pratar om nu och ändrar om lite i.

Planeby gick in och gjorde en del byten, börjar han bli redo för en hel match?

– Ja det börjar han, nu har vi fått igång honom igen.

Jag antar att det var en del besvikna miner igår, har ni ruskat av er förlusten under dagen?

– Ja definitivt. Det är klart man kommer hem och man är frustrerad och strul med att sova och lite halvgrinig men nu har vi tränat och nu är det bara ny fokus. Det går inte att älta det som har varit, det blir snarare en motsatt effekt. Javisst, vi har en liten revanschlusta men det är ju inte så att vi går och ältar våra misstag, det gör oss inte bättre. Nu är det ny match mot serieledarna och det är fullt fokus mot det.

Hur går det med skadan på Oscar Forsmark?

– Han är inte med men jag tror han är spelklar till på söndag.

  Har vi några ytterligare skador i truppen?

– Inga nya skador har tillkommit.

Fyra omgångar av allettan har spelats och det är bara ett lag hittills som bestämt sig för att vara fågel och det är varken Mariestad eller Troja som många kanske trodde utan det är fredagens motståndare Kallinge/Ronneby som har fyra raka segrar, vad tänker du om deras inledning?

– Nej men det är väl ingen chock att Kallinge/Ronneby är med i toppen. Är inte de alltid med i toppen av hockeyettan år efter år, jag kan ha fel men det känns så. De spelar en bra hockey och bra material så nej det är inget konstigt att de vunnit fyra jämna matcher, nu vann de visserligen stort senast. Det är ingen chock, de är som alla andra lag i allettan. Däremot att de leder serien, det skiter vi fullständigt i. Kul för dem men vi attackerar matchen på samma sätt som vi hade gjort om vi hade mött vilka det nu är som ligger sist.

Nu blir det lite samma här som du varit inne på men vad vet du om fredagens motståndare?

– Finess, puckskickligt lag. Det finns en hel del offensiva hot i det laget så det gäller att vara på tå direkt och vinna de här man mot man duellerna, varje person vinner sin match i matchen.

Nu var du inne och tuscha svaret på nästa fråga också. Vi har lyckats förut att matcha favoritlag, till exempel har vi två segrar i grundserien mot de som till slut tog hem den. Hur ska vi kunna lugga så här långt seriesuveränen KRIF på poäng?

– Nej men det handlar ju väldigt mycket att vi ska hålla oss till det vi pratar om, alla skall vara startklara och sedan ska man vinna matchen i matchen och sedan ha en go känsla för matchen när den kommer. Sänka axeln och våga lira hockey, det är vår melodi till det hela och få igång passningsspelet, då spelar det liksom ingen roll vilka vi möter. Fokus är vår prestation och det är där vi ska gnugga på.

Hugo Fagerblom eller Viktor Andersson?

– Hugo!

Då önskar jag lycka till mot KRIF!

– Ja men tack så mycket!

Till säsongen 09/10 värvade Skövde IK in en spelare från allsvenska Västerås som även hade erfarenhet från kvalspel mot SHL. Det var en spelskicklig och sympatisk centerforward som snabbt gjorde sig till en spelare som klubbens supportrar tog till sina hjärtan. Det blev två säsonger, 72 seriematcher och 71 poäng i Skövde IK:s vackra matchställ. Sedan for spelaren ner till Kallinge/Ronneby IF och där blev han kvar. Hemsidan ringde upp Andreas ”Notan” Nordfeldt.

Hallå hallå ”Notan”, Perka från Skövde här!

– Tjena, hej, svarar den tidigare i Skövde IK spelande Andreas ”Notan” Nordfeldt.

Hur är läget?

– Det är bra med mig, hur är det med dig?

Det knallar även om man är lite besviken efter onsdagsmatchen men så är det i hockeyn.

– Ja jag förstår, det där med derbyt kommer jag ihåg.

Nionde säsongen i KRIF, du har rotat dig?

– Ja, haha, det känns lite så. Nej men jag har blivit kvar, jag trivs här nere och vi har gått långt varje år. Jag tycker de har ett bra upplägg här nere och även om jag börjar bli lite äldre (34 år den 26 januari) tycker jag att hockey är det roligaste som finns och vill spela på så hög nivå jag kan.

När du var i Skövde kallade vi dig för ”Notan”, är det fortfarande Notan som gäller?

– Ja det stämmer, det är fortfarande Notan som gäller. Nu har vi fått in en kille från Karlskrona som kallas Notan också men eftersom jag är äldre har han blivit ”Lillnotan” istället.

Är det bara en förkortning på Nordfeldt eller finns det någon historia bakom namnet?

– Nja från början, det är jag som har snott det från min bror (Henrik, 44 år) egentligen. Han är några år äldre än mig och han kallades för Notan när han spelade hockey överallt och så när jag kom som en liten snorvalp och hälsade på han blev jag en ”Mininotan”, När han slutade då fick jag ta över.

Vad gör du utöver hockeyn?

– I år och förra året har jag börjat vara på en skola med en elev. Innan det var det lite olika jobb vid sidan av men nu som sagt jobbar jag på en skola.

Det låter inte som något ovanligt jobb för en hockeyspelare, det är många som har liknande?

– Jo men det är så på den här nivån där man ibland betraktas som proffs och ibland klassas som amatör. Där jag är nu är det väldigt proffsigt och då går det inte att ha ett heltidsjobb, vi tränar klockan tre på dagarna och då är det omöjligt att jobba heltid någonstans och då får man ta lite sådant. Nu har jag bott där nere och har lite känningar och jobbat på lite olika ställen och jag tycker om hockey fortfarande och vill spela så länge jag kan.

Ni kom trea i er grundserie, berätta om er grundserie?

– Ja södra brukar vara jämn och vi brukar ha något lag varje år som sticker upp. I vårt eget lag är det ganska så många nya spelare jämfört med förra året. Det tog en liten tid att bygga en grund där tycker jag. Vi kände att vi hade något bra på gång men fick inte ut det men ju längre serien gick tycker jag det blev bättre och bättre men vi är ännu inte nöjda med var vi är. Men första serien tycker jag att vi skötte på ett bra sätt med den spelaromsättning vi haft.

Nu har ni börjat allettan på bästa tänkbara sätt med fyra raka segrar och serieledning, berätta om den?

– Ja vi har fått en väldigt bra start men jag tycker vi har spelat bra liksom, konsekvent och följt varenda matchplan som vi har i varje match. Samtidigt är det många som på sista tiden växt här och förstår vad vi ska göra på isen och vad de har för funktion liksom och inte i någon falsk trygghet utan vi vill ju gå längre än såhär. Det är många duktiga unga spelare här som vill framåt och några äldre så vi har en bra mix tycker jag.

Och i onsdags var ni i Huddinge och vann med 6-1 på bortaplan, det är inte fy skit?

– Nej när man åker upp dit tänker man att man ska få tighta matcher. Det är inte så många matcher man vinner där i Huddinge men vi fick en kanonstart med 2-0 efter fyra minuter. Återigen följde vi matchplanen där och vi försökte ligga nära dem för de är skickliga men vi kanske har det högre tempot i oss. Vi lyckades med det och det blev att de fick hålla puck lite mer men åka utanför medan vi fick använda vår skridskoåkning lite mer.

Jag tittade på statistik här och hittills i allettan har du gjort fem poäng och ligger på plus två i plus/minus. Hur fungerar det för dig tycker du?

– Jag tycker det känns bra personligen. Vår femma vi spelar med där i fem mot fem har jag spelat med i princip sedan hösten här och jag tycker vi har en bra kemi. Sedan har vi ett bra powerplay så jag tycker det känns bra på det planet med så jag tycker det flyter på. Vi är ganska noga och är det något som inte funkar tar vi upp det, det är inget som faller ur ramen utan vi pratar ganska ofta under match och innan match.

Hur vill ni spela hockey i KRIF?

– Vi vill ha ett högt tempo, mycket skridskoåkning. Sedan vill vi såklart vårda pucken, inte kasta iväg puckar och chansa en massa utan vi vill ha högt tempo och ha mycket puckkontroll, vårda puck.

Hur har ni det med skador och sjukdomar i truppen?

– Ja det kommer ju och slår till sådant men just nu har vi ju en målvakt som är skadad så vi har fått låna in här. Sedan har vi en forward här, Victor Laz (tror jag Notan säger?) och då har vi en ung junior, Ottenäs (låter det som?), som hänger med på den här resan och är duktig.

Utöver ryggtavlan med #78, vad ska vi titta efter för fler nummer i KRIF?

– Ja det beror på vad man vill se, hehe. Nej men vi har några gubbar, vi har ju min radarpartner Sebastian Magnusson som alltid går 100 procent in i närkamper och även målspruta. Sedan tycker jag väl Alexander Heiver, nummer 72, är en intressant spelare och sedan ska vi inte tala om våra boxplayspelare och sådant. Men Alexander Heiver är det som har betydet mest för oss.

Då tackar jag för intervjun och hoppas vi får en trevlig match här på fredagskvällen!

– Ja det ska bli kul att komma tillbaka, det är alltid kul att spela där.

Tack så mycket Notan och ha det!

-Ja tack så mycket och ha det fint, hej.

Som vanligt är det efteRsnack uppe vid supporterkiosken 10-15 minuter efter slutsignal. Rickard Dahl, kunnig matchkommentator på Skövde IK:s webbteve håller i utfrågningen av några spelare ur Skövde IK:s lag. EfteRsnacket är även ett bra tillfälle för kort och autografjägare. Vid supporterkiosken kan du också vara med och rösta fram årets spelare i säsongens lag. Prata med någon ur kioskpersonalen så får du hjälp att rösta. En röst kostar fem kronor styck som går till att finansiera bucklan.

Matchen sänds naturligtvis på webben om du inte har möjlighet att uppleva den live. Länk till sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24358