Inför SIK – Grums IK

Det är gratismatch på Billingehov och naturligtvis hoppas vi på bra publiksiffror när Grums IK besöker oss under onsdagskvällen. Passa på att ta med en kompis extra när tillfälle ges. Matchen har tabellmässigt utvecklat sig till en så kallad sexpoängsmatch då det vinnande laget kommer att befinna sig ovanför strecket och det förlorande under. Ett tabell läge som onekligen sätter en extra krydda på tillställningen.

Efter tisdagens träning blir det inte riktigt som vanligt. Hellas tränarrum ockuperas till spelarintervjuer inför kamera och först i raden av kameramannens offer hamnar Johan. När den intervjun är klar så får vi två hitta ett annat krypin för vår intervju och eftersom vi tidigare skojat om vidskepliga grejer så fortsätter vi på det spåret. Dagens intervju sker utanför toaletterna, funkar det så får det bli vår nya plats och annars får vi helt enkelt pröva inne på en av toaletterna nästa gång, skämtar vi och kör vidare lite till på spexspåret.

Filmad och grejer?

– Ja det var tur att jag hade en bra hårdag, skämtar Skövdetränaren.

Ja det har lite vax och grejer i luggen?

– Ja jag hade på känn att det kommer en kamera idag.

Aha, du visste redan innan?

– Nej jag visste faktiskt inte utan det var bara tur att jag var välkammad, haha.

Om man ska göra någon enkel gradering över hur det känns att vinna eller förlora så bör det vara matcherna som avgörs med uddamål som är både goast och hemskast, berätta om söndagens bortamöte med Nybro?

– Nej men det är som du säger där, det är extremt surt att förlora en sådan tight match på bortaplan mot ett bra Nybro, de var bra. Jag tycker att första tio-elva minuterna där sköljer de över oss lite och har lite mer kommando. Det gillade vi inte och vi gick bort oss lite i försvarsspelet där. De fick en ledning men vi jobbar ikapp där och jag tycker faktiskt att vi spelar väldigt bra hockey stora delar ut av matchen sedan där vi verkligen får ned dem och vi skapar långa anfall med mera vilket vi inte har gjort på nästan hela säsongen. Det var bra rörelse, det var bra passningsfokus och vi hade puck. Vi hade bud på fler mål men det blev tyvärr bara två. Det var väldigt nära även på slutet där. Det var en bra hockeymatch, extremt surt att förlora och vi har kört video här idag vad vi kan rycka upp och det är nytt fokus på imorgon.

Anton Brandhammar åkte på en otäck smäll i slutet av matchen, hur är det med honom?

– Det är faktiskt lite oklart där. Han har varit inne på röntgen med mera och man kan inte riktigt hitta vad det är så de jobbar på att ställa någon form av diagnos. Förhoppningsvis är det inget jätteallvarligt. Det gjorde naturligtvis väldigt ont precis när det hände för honom där men han är här idag, han hoppar lite på kryckor och förhoppningsvis har vi snart svar på vad det är så han kan påbörja sin rehabilitering.

Vi hade även Rasmus Gustafsson på skadelistan, hur är statusen där?

– Det är faktiskt samma där med Rasmus, vi väntar på svar för att säkerställa att det inte är någonting. Så det är en säkerhetsåtgärd nu med Rasmus att han inte är med förrän vi har fått svar exakt kring vad det är. Förhoppningsvis är det inget allvarligt där heller men vi måste vänta på svar.

Några ytterligare skador eller sjukdomar?

– Nej men det är väl det vi har, (tankepaus) ja det är det vi har!

Jag antar att de juniorer som saknades på tisdagens träning spelar match nu? (J20 hemma mot Nässjö som slutade 4-0 efter två mål av Ludvig Dahlqvist och ett av Erik Möller. Reds anm.)

– Ja exakt, de spelar, det är jäkligt viktigt där och jag tänker inte hålla dem från matchspel. Det är viktigt att de får känna på powerplay, boxplay och får spela mycket. Det är lätt att man hamnar i ett fack i A-laget och kanske inte får just den speltid man behöver ha i den åldern. Man kanske får några ströbyten med mera men det är viktigt att även de får en 20-25 minuter så även om vi blir kort med folk på träningen så får vi bättre spelare till oss på det sättet. Sedan har J20 en väldigt viktig match också.

Personen som ställde förra veckans läsarfråga var faktiskt samma person som även var språkpolisen. Jag hade kontakt med honom efter att han läst vad du sade och hans kommentar var ”Klockrent!”. Det är inte helt lätt alla gånger att göra engagerade supportrar nöjda men i detta fall fick vi med beröm godkänt, kul.

– Oj, kul! Se där ja, det höjde min dag lite.

Vi fortsätter med temat läsarfrågor och jag själv hoppas det kommer in ytterligare. Denna läsarfråga lyder: Att få in puck i anfallszon i eget pp verkar ibland som förgjort. Några tankar på lite nytänk och hur många sådana varianter använder man sig av?

– Jag tror som såhär att det är mycket mentalt kring powerplay. Man kan älta för mycket kring powerplay vilket gör att det låser sig. Vi har kört idag och vi har tryckt på några punkter. Man ser kring vårt pp spel ibland att det krampar lite, man tänker för mycket, man vill för mycket och där kan det vara bra att bara sänka axlarna, spela pucken och låt den gå. Det är väl så egentligen vi har resonerat där att ”keep it simple”. Vi har pratat om det nu, vi hade ett powerplay i förra matchen så vi hann aldrig riktigt sätta grejerna där men det är naturligtvis en jätteviktig del och det är något vi pratar om och förhoppningsvis kan vi få till det på onsdag. Det såg bra ut idag på träningen.

Det såg lite annorlunda ut?

– Ja jag tror att utan att säga för mycket så, det där var något helt nytt och vi får se om det funkar.

Ja det blir spännande imorgon, vi får hoppas att Grums har många utvisningar på sig så vi får titta på detta!

– Ja exakt så kan de sitta där borta i sextio minuter.

Sedan en liten egen fundering. Som jag upplevde det var det många matcher i grundserien där vi från många spelare såg en enorm offervilja, skulle motståndarna skjuta så var det någon Skövdespelare där och käkade pucken Det är mindre av det här i allettan. Är det en riktig iakttagelse och i så fall varför är det så?

– Det är väl som såhär att vi möter skickligare lag nu vilket gör att situationerna blir annorlunda. Det är ju inte att vi inte vill blocka skott, det är något som vi pratar om och det måste vi höja, definitivt. Men det är just det att det är lite mer spelande lag som vi möter vilket gör att situationerna blir inte likadana som när man möter en del lag i grundserien. Det är något vi pratar om och vi har kollat video på det idag att vi kanske överarbetar situationer istället för att bara ligga i skottlinjen. Så det är inte att karaktären har försvunnit hos oss utan vi ska hitta rätt där mot Grums.

Det är helt enkelt svårare att hamna i skottlinjen?

– Vi möter bättre spelare, så är det. Allettan är ett steg upp och det är som jag sa, vi möter bättre spelare och då blir det svårare också.

Det blir det femte mötet du har tillsammans med SIK mot Grums. Jag tänker att du kan dem rätt bra nu och att du ser dem som en tuff motståndare. Berätta om vad vi kommer möta?

– Att vi kommer att möta en lagmaskin. Vi har haft jämna matcher emot dem. De spelar en fartfylld hockey, de spelar utefter sina resurser. De har jobbat däruppe nu under några år och byggt upp någonting så vi har definitivt respekt för dem. Samtidigt så, de har sitt spel men vi har fullt fokus på vårt nu. Det hade vi nere i Nybro också och det var bra spelmässigt därnere så det kommer bli häftigt. Ja de är bottentippade precis som oss men de har ju tagit några segrar här på slutet. Det finns inga dåliga lag i allettan

Chansen är rätt stor att det blir ni som är spelförande lag under onsdagskvällen, otroligt viktigt att ni ”kuggar” i forecheckingen vi pratade om senast?

– Ja men absolut och att hålla ihop laget och få upp backarna. Ser man andra och tredje perioden mot Nybro så lyckades vi väldigt mycket utifrån det vi pratade om även om de får till några vändningar mot oss. Motståndarna gör ju också bra saker, det får man inte glömma, Men det är en viktig del för oss att hålla ihop lagdelarna, välja våra lägen, det ska vi göra för det är ett smart lag Grums. Men det känns bra.

Vem är det som får förtroendet att vakta kassen i denna match?

– Hugo Fagerblom får fortsatt förtroende. Jag tycker han gjorde det bra nere i Nybro så han tar en match till här nu.

Skövde IKs sponsorer bjuder publiken på inträdet till matchen, nu hoppas vi på välfyllda läktare, en spännande match och en månghövdad publik som hjälper till att tillföra energi i både med och motflyt, lycka till!

– Tack så mycket!

Till säsongen 16/17 värvades en av de många värmlänningar som passerat SIK in till Skövde IK. Han tog plats som assisterande kapten i laget och var en riktig försvarsgeneral. Säsongen i Skövde var han helt outtröttlig och gjorde ibland byten på dryga två minuter för att döda utvisningar, in i båset för att hämta andan i 30-40 sekunder och sedan var han på isen igen. Från läktaren kändes det ofta som att han spelade hälften av alla byten under en match. En annan styrka var att när han krutade på från blå, då gick pucken på mål. Karlstadssonen blev som den profil han var på isen snabbt en publikfavorit. Hemsidan ringde upp Jesper Appel, numera försvarsgeneral i Grums IK.

Hejsan, hur är det?

– Jo tack, det är bra, svarar Jesper. Jag har kommit hem från träningen här.

Grums ligger där vid Vänerns nordvästra strand, man får åka uppför en riktig ordentlig brant och där ligger Billerudshallen. Om man tar fram en kikare där uppe, då kan man kanske se Mariestad?

– Ja kanske det från kokartoppen i Billerud.

Då är jag rätt säker på att du utöver hockeyn inte står och spanar åt öster i kikare på ledig tid. Vad gör du i Grums mer än att spela hockey?

– Jag jobbar på bruket. (Gruvöns pappersbruk. Reds anm.) Jag är ställningsbyggare.

Är ni många spelare som jobbar där?

– Nej det är bara jag faktiskt.

Ni slog många experter med en viss häpnad då ni med marginal knep tredjeplatsen i grundserien, berätta om er grundserie?

– Vi gick väl in i grundserien som lite underdogs. Jag vet väl inte om vi trodde riktigt från början att vi skulle vara ett topplag men vi fick ett härligt go och red på den vågen och så gick det jävligt bra. Vi blev starkare för varje match och för varje poäng vi tog kände vi att vi kunde vara med där i toppen.

Ni är med andra ord rätt nöjda med hur ni genomförde er grundserie?

– Ja det är vi absolut. Det kanske var lite på slutet där som vi tappade lite när vi lånade ut lite spelare och så. Vi hade ju chansen på första och andraplatsen men vi var ju klara för allettan vilket var ett internt mål kan man säga. Att vi skulle bli trea, det trodde vi inte men vi gick ju för femteplatsen.

Nu är vi i allettan och enligt expertisen skall ni slåss med Skövde IK och Halmstad om bottenplaceringarna, har expertisen rätt?

– Om expertisen har rätt? Ja alltså de har väl kanske något att gå på, jag vet inte. Södra lagen är ju erkänt duktiga och lilla Grums har väl sin historik och man kanske inte tror att vi ska göra samma sak igen som i grundserien. Jag vet inte varför vi är tippade i botten. Som det ser ut nu är det väl ett getingbo för alla egentligen. Vi hade det lite tufft i början men nu har vi kommit igång och visat att vi kan mäta oss mot topplagen i söder och Mariestad och så får vi se här nu på onsdag.

Ja ni hade lite problem i inledningen av allettan men nu har ni radat upp några fina resultat med bland annat segrar över Mariestad och KRIF, är det marginalerna som var emot där i början och nu kommit lite med eller är det så att ni börjar kugga i igen?

– Nej men vi är ett ganska ungt lag och många som aldrig spelat i allettan så jag tror det var lite nerver i början och lite för mycket respekt. Sedan har vi haft lite snack internt och sagt att det är människor också vi möter och inga vi behöver ha respekt för utan det är bara att ut och köra och på det sättet har vi vänt trenden. Vi fick ju först en poäng mot Troja där och då kände vi att det här kan vi ju verkligen vara med och mäta oss emot. Sedan vann vi på full tid mot Mariestad men de har vi slagit förut så nu är vi väl på uppsving och folk har hittat självförtroendet igen och studsar med lite bättre.

Ja det är makalöst vilken mental sport det är hockeyn?

– Ja men det är det ju. Det är kanske också så att man tittar lite i media och så och är tippade sist eller näst sist av många och är man lite yngre och inte varit med förut så sätter det sig i huvudet.

Hur fungerar det för egen del med hockeyn tycker du?

– Ja men det har fungerat bra. Det har varit min poängbästa säsong såhär långt i division ett och jag får mycket förtroende. Jag är näst äldst i laget och försöker vara ledare och det tycker jag är kul. Det är skönt att vara hemma också och känna att det är roligt både på isen och utanför isen.

Värmland är hemma?

– Ja det är hemma!

Min uppfattning är att ni är defensivt starka samt att ni är ett disciplinerat lag, hur vill du beskriva er och den hockey ni vill spela?

– Jo men vi vill ju såklart ha en bra defensiv att utgå ifrån och komma ur egen zon så snabbt som möjligt, vända på motståndarna så snabbt som möjligt så att vi antingen kan kontra eller få fast i anfallszon. Vi har ju hamnat tillbakapressade några stunder i matcherna och då gäller det att bara hålla dem på utsidan och låta dem snurra runt och vi förstärka framför kassen. Så det är väl det, vi försöker sätta defensiven så bra som möjligt och sedan ta pucken framåt helt enkelt.

Några tankar inför onsdagens drabbning här?

– Det ska bli väldigt kul, kul att komma tillbaka till Skövde och få spela för förhoppningsvis fullsatta läktare och checka lite på gamla polare man hade när man var där. Sedan är det ju kul med enkronas match också för det brukar ju alltid generera i mycket publik i Skövde. Jättekul!

Javisst är det så att det är roligt med mycket publik. Vad ligger ni på för snitt där uppe i Grums?

– Oj det har jag inte jättebra koll på men vi kanske snittar 250-300 någonting (296 i grundserien, Reds anm.) och det är väl bra för lilla Grums.

Ja ser man på städerna så kanske Grums är en femtedel av Skövde?

– Ja ser man på orterna är Skövde mycket större och sedan har vi också Färjestad och kanske Karlskogafans som bor i Värmland om vi har match samtidigt. Men vi har våra stammisar och det är kul, de skriker och hejar på oss och ger ett bra stöd åt oss alla som kommer.

Då tackar jag där Jesper. Ha det bra och så hoppas vi att vi får en underhållande match på onsdag?

– Ja det hoppas vi, tack och ha det bra själv.

Rebellerna kör ner en supporterbuss till bortamatchen mot Troja/Ljungby lördagen den 1 februari. Kostnad är noll för medlemmar i Rebellerna och övriga betalar endast sjuttio kronor vilket är superbilligt. Anmäler dig gör du vid supporterkiosken och där kan du även rösta på vem just du tycker ska bli årets spelare i Skövde IK. I annat fall hittar du information om både resa och röstning på https://rebellerna.com

Tio till femton minuter efter slutsignal sker det spelarintervjuer uppe vid supporterkiosken då webbtevekommentator Rickard Dahl under efteRsnacket intervjuar två Skövdespelare.

Matchen sänds naturligtvis på webbteve och länk till matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24375

Glöm nu inte bort att onsdagens match ses gratis på Billingehov så passa på att ta med dig varje kompis du kan uppbringa.

Och du, glöm inte att maila in läsarfrågor till per-erik.odh@rebellerna.com Ju fler vi är som bidrar, desto intressantare inför matchen artiklar får hemsidan till.

Nu gör vi onsdagskvällen till en fest!