Inför Tranås AIF – SIK

Allettan har avverkats till hälften och andra halvan inleds på samma sätt som serien startade med en match mot Tranås. Skövde IK inledde serien med jättemoral och vände underläge 1-3 till seger med 5-3 senast mot Tranås. Nu är det upp till bevis om man kan återupprepa det segerkonceptet mot ett Tranås som förra säsongen satte sig i respekt genom att nå ända fram till kvalserien till hockeyallsvenskan?

Det brukar fungera väldigt bra när hemsidan har snack med Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellström och han brukar skoja med mig och säga att det är allsvensk klass. Men det är tveksamt om det är någon allsvensk klass på åtminstone dagens inledningen. Det är fredagskväll i hela skallen och jag har säkert strul i någon minut innan jag har fått ordning på både inspelning och fått fram mina frågor. Det är tur att vi har en tränare som visar upp en ängels tålamod. Tillslut är saker o ting hemma och jag tänker att det är en tur att man inte är hockeyspelare utan bara en glad amatörskribent som älskar vårt fantastiska klubbmärke mer än livet själv med allt vad det innebär.

Sådär, inspelningen på och nu har jag hittat frågorna, hur är det?

– Jo tack, det är bara bra. Hur är det själv?

Jo tack, det är ju fredag och det är rätt bra.

– Jo så är det, haha, skrattar Johan.

Vi tillåts ett stort spelövertag men är tyvärr uddlösa framåt, berätta om onsdagens match?

– Nej men det summerar väl egentligen allting. Jag tycker det är vi som är det spelförande laget i nästintill hela matchen. Visst, de har några anfall på oss men inga längre sekvenser. Vi är mycket i offensiva zon men det är mycket i utkanten. Det är det vi har pratat om bland annat om hur man ska in i heta sektorn också, där var vi inte. De gånger vi var det blev det väldigt heta lägen för oss. Jag tycker det är en match där, ja de gör fyra mål på oss, det är konsekvensen av att vi är ineffektiva och då låser det sig och de hänger dit psykologiskt viktiga mål. Vi har tillräckligt med mållägen för att vinna, även om de gör fyra mål så kunde vi gjort bra många fler men det gör vi inte. Jag ska ge en eloge till deras målvakt, absolut, han tar några viktiga frilägen. Men det är väl just det, ta vara på lägena, få in mer folk i heta sektorn. Hade vi gjort det tror jag det hade varit en väldigt, väldigt bra match från vår sida. Jag gnäller ju inte på spelet med puck på andra delar av banan. Javisst, det var några små misstag här och där men det var inte sådär jättemycket. De får ställa om spelet, de får matchbilden dit de vill, det är lite för enkelt att försvara sig mot oss tycker jag. Så det är väl det men vi skapar tillräckligt med lägen för att vinna.

Är det vår hetta framför mål som saknas eller är de så duktiga på att hålla oss utanför?

– Jo men det är klart att det ska jag ge Grums, de har ju vunnit här det senaste, de har plockat poäng och de gör det ju liknande så som de gjorde mot oss. Det är ett defensivt skickligt lag, det ska vi definitivt ge dem. Samtidigt så handlar det mycket om hos oss att vi behöver utveckla just spelet på icke puckförande spelare, vart ska de ta vägen, vart ska de befinna sig. Det blir nog lite enkelt att försvara mot oss även om vi har bra snurr, vi har många bra anfall också. Spelaren med puck eller som gör allting kan man väl säga, de andra tycker jag nog behöver se banan lite mer, vad kan hända med mera. Det låser sig lite där och det var väl framför allt i första perioden vi skapar oändligt med lägen utan att få in den och då blir det någon form av frustration också, så är det ju. Men vi behöver bli hetare på att komma in kan jag väl säga.

Status på Rasmus Gustafsson och Anton Brandhammar?

– Fortfarande frågetecken, vi väntar svar där. Brandhammar var hos läkare idag och där väntar vi svar. Han har släppt kryckorna nu. Rasmus ska till läkare på tisdag. Det är fortfarande frågetecken på bägge.

Några nya skador och sjukdomar?

– Nej faktiskt inte! Inget nytt så utan hela och friska. Lite småskavanker så men det har väl alla lag så inget märkvärdigt. Jag är lite täppt i näsan så det är väl det.

Det kan vara nog så jävligt?

– Ja det kan det faktiskt vara, haha,

Plötsligt har jag fått ett helt batteri av läsarfrågor. Jag försöker koka ned en del av dem i ett par frågor. Några grundar sig nog i förra matchens ineffektivitet, något du var inne på när du pratade om senaste matchen. Läsarna saknar i olika ordalag spelare framför mål som är beredda att ta blåmärken för att skymma, för att styra, slå på returer och kriga in pucken i motståndarmålet. Tankar kring det?

– Nu har jag inte sett statistiken men jag tror vi hade effektivaste laget i ligan så det är inte att vi är ineffektiva match in och match ut utan det är egentligen förra matchen och den emot Halmstad som vi inte producerar. De andra matcherna så har vi ju faktiskt gjort mål. Däremot är något som vi pratar om just returtagning framförallt kan jag tycka många gånger. Det är ju en kombination också allting, om backarnas arbete på offensiva blå för att få igenom skott samtidigt som också forwards behöver vara på hugget framför mål. Det är en kombination och det pratar vi om att backarna gör sitt, forwards gör sitt och kunna få en helhet därefter. Men det är klart vi strävar efter det, vi har inte gjort så många returmål. Det är väl där man kan få de här kanske lite enklare målen. Det är något man jobbar efter att få till också och då krävs det ju att man tar sig in där det gör lite ont och där det ska göra ont, så är det ju.

Sedan är det funderingar kring tabellplaceringen, vi har fem borta och fyra hemma kvar i allettan. Hur ska vi göra för att ha minst två lag, gärna fyra då det ger hemmaplansfördel i play off, efter oss när serien summeras?

– Egentligen handlar det om att inte stirra så mycket i tabellen för vår del som lag, vi ska titta prestation med mera. Vi vet om att det är ett tufft spelschema framför oss och å andra sidan åkte vi till Visby och vann så man kan vinna på bortaplan också. Men det är ett extremt tufft schema och allettan är en tight serie och det handlar om att ha en bra daglig verksamhet, träna bra, fortsätta att ha fokus på rätt saker. För vår del som man säger, vi har förlorat lite nu men vi ska inte lägga för stor vikt på förluster utan mer till prestation och hitta rätt och sänka axlarna lite. Efter matchen nu senast tränade vi inte igår, vi gick och bowlade lite. Jag tyckte det var läge här nu att bryta av allvaret som hockeyspelare och tränare. Ibland kan det vara bra att göra något helt annat, ha lite hjärnvila och ha det lite kul också och få fram lite leenden igen. Det kommer vara en tuff avslutningsserie men som jag sade, fokus på rätt saker hela tiden. Oavsett vinst eller förlust mot Tranås så handlar det om att lyfta varandra.

Har vi några bra bowlare?

– Du vi hade ett gäng faktiskt, jag trodde jag skulle stå där och skämmas men jag är förvånansvärt förvånad över hur bra det såg ut. Santesson (Dennis) var het alltså, Fagerblom (Hugo) var bra, Ström (Jonathan) bowlade med två händer. Han kan bowla med vänstern OCH högern och han tog strike på bägge. Jag ska ge killarna det att jag satt och beundrade dem. Så det är väl svaret på förra frågan, lyfta varandra vid motgång. Det är jävligt lätt att hitta fel, så är det. Men konsten är att också hitta saker som är bra,

Ja så är det! Tredje och sista läsarfrågan denna gång. Om man blickar i backspegeln, hur summerar du första halvan av allettan, vad är bra respektive mindre bra?

– Jag tycker vi har två matcher egentligen där vi dippar och det är mot BoIS och Huddinge, där känner jag inte igen dem. De andra matcherna, är det några som dippar så har vi också spelat en bra hockey stundtals. Det ska vi ta med oss att vi har varit med i matcher. Vi har även varit med i matcher där vi kanske inte är så jättebra, typ Troja hemma är vi 40 sekunder från att ta poäng. Det är två blunder matcher men de andra matcherna, vi är ju med. Det är inte att så att Grums när de var här och vann att de har spelat ut oss utan vi är med i racet. Jag hade väl suttit här och haft huvudvärk om vi inte varit med i matcherna och man verkligen hade sett att shit, nu är vi ute och helt fel men så är det ju inte. Nu är det mycket tillfälligheter och detaljer och det handlar bara om att jobba för att få dem på sin sida. Självklart hade jag velat vinna mer och så men så summerar jag det, vi är med i racet.

Ni inledde allettan hemma mot Tranås och där visade ni stor moral och vände 1-3 underläge till seger med 5-3. Nu startar ni andra halvan med bortamatch mot samma motstånd, vad har du för tankar inför den matchen?

– Alla matcher under dessa två år emot Tranås har varit extremt tighta, jäkligt roliga, bra tryck på läktaren oavsett om det varit hemma eller borta. Jag tror på exakt likadant imorgon, att det är ett väldigt tätt ställningskrig emellan oss där det handlar om att kanske inte ge för mycket utan ta vara på lägena och sedan kanske spela med sunda värderingar över hela banan och hjälpas åt. Det handlar om att verkligen få ihop laget, hela enheten som är ute på isen att vi kuggar i, backar, forwards, centrar. Det är en stor nyckel för oss och det kommer bli en häftig tillställning.

Vem står?

– Viktor Andersson studsar in i kassen mot Tranås.

Är det så att du har kört två matcher var hela allettan?

– Nej jag tror inte det. Jag tror Hugo stod Huddinge, sedan Viktor Halmstad, sedan var det Hugo och Hugo och nu Viktor. Så jag har brutit mönster.

Det är bra att bryta mönster, det vet vi sedan tidigare. Lycka till med det nere i Tranås.

– Tack ska du ha!

Matchen sänds på webben och länk till den sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24382

Matchtråden på Rebellernas forum hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=823

Pratar du om matchen på sociala medier så tagga gärna dina inlägg med hashtag #trasik20200125

Till lördagsmatchen om en vecka mot Troja kör Rebellerna en supporterbuss. Gratis för Rebeller och övriga betalar 70 kronor för plats på bussen som för övrigt har fri WiFi. På följande länk hittar du information om resan och hur du anmäler dig. https://www.rebellerna.com/v1/hockeybussen.php