Inför IF Troja/Ljungby – SIK

Skövde IK fortsätter att hålla sig över det så otroligt viktiga Play Off strecket och det är endast vid ett tillfälle som vi högst tillfälligt halkat under. Att Skövde IK hittills gjort en säsong som uppskattas av lagets supportrar ser vi ett tydligt bevis för i lördagsmatchen på bortaplan mot Troja/Ljungby. Supporterklubben Rebellerna lyckas för första gången sedan 2016 få iväg en storbuss med supportrar för att stötta och hylla det fantastiska lag vi har denna säsong. Det är kul att vara Skövdesupporter!

Jag tappade bort min penna någonstans så jag kunde inte anteckna en fråga om dagens träning så jag får helt enkelt börja med den innan den försvinner ur minnet. Nu avslutade ni med en sådan där knasig övning som jag inte ens kan tänka mig vad den gick ut på. Det såg inte så tacksamt ut att vara målvakt när ni var alla mot målvakten?

– Ja, den avslutningen är en tävling, förklarar Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellström. Egentligen fyller den inte något syfte så utan det handlar om att ett lag går till attack, alla måste delta, en puck och pucken ska in i mål. När den gått in måste alla ovanför blå och då räknas målet. Saken där är när du kommer elva-tolv gubbar mot målvakten och en puck blir det många gånger beslutsångest, vad ska du göra, vad ska du göra? Det såg vi några gånger där att det var någon som skulle passa men glömde av att passa, hehe. Det är mer en rolig lek vi kör där och det var powerplay mot boxplay (i slutet av träningarna innebär det röda mot vita. Reds anm.) och jag tror att de röda vann där. Jo men så var det, powerplay vann. Vi brukar alltid dagen innan match avsluta med någon tävling, powerplay mot boxplay, och de brukar vinna varannan gång ungefär.

Ja det såg i vilket fall konstigt ut.

– Ja men det förstår jag men den är rätt rolig att köra.

Visby på besök och en match med många ansikten där vi tillslut gick segrande ur kriget, berätta om matchen nu när krutröken har lagt sig?

– Jag tycker att i första perioden, vi släpper onödiga två mål, de borde vi kunnat hantera på ett annat sätt. Sedan resterande spelet med puck och vårt offensiva spel, det bästa på hela säsongen skulle jag vilja säga. Jag tycker vi får ett bra puckflyt, alla deltar, vi är tunga att möta, vi är snabbt till puck, vi har lagom mycket kreativitet och sunda värderingar i mångt och mycket där. Den perioden gillar jag skarpt, det var en rolig hockeyperiod och det tror jag att publiken också tyckte där. Andra perioden får de matchbilden dit de vill. De spelar på gränsen och får oss ur en mental balans egentligen vilket gör att vi inte hittar våra grunder. Det där var något vi hade pratat om innan matchen också så det gillade jag inte att se att vi gick i fällan där. Däremot tycker jag att i tredje perioden hittar vi tillbaks, då är det en jämn match. De har lägen, vi har lägen, däremot har vi fler lägen i heta sektorn så vi kanske var lite närmare en trepoängare än då. Sudden, ja där hade de lite mer än oss kan jag tycka. Viktor Andersson står ju på huvudet där och gör sjuka räddningar så där får vi tacka Viktor. Straffläggningen sedan, jag tycker det är bra straffar från både de och oss men det är två bra straffmålvakter som står. Så jag summerar det, en tight match och jag gillar att vi vinner den.

Det låter som vi ännu en gång var på samma match!

– Ja så jag inte var på någon annan, haha.

Det var rätt tuffa tag därute?

– Ja men det var det, de spelar ju väldigt fysiskt och så men jag tycker inte det var fult, det var tuffa tag. Det är ju också som så att vill man spela högre upp får man vara beredd på det där för det smäller ju högre upp man kommer. Det var en fysisk match och som jag sade där, de fick oss lite i gungning så det är något vi har pratat om. Det kommer snart ett derby så det gäller att vi är påkopplade. Det var ganska likt en derbymatch kan jag tycka. Sedan är det desto goare att vinna sådana matcher.

En fråga om det här med sportsmansanda när lagen tackar varandra. Tidigare lagkamrater brukar alltid krama om varandra men här fick David Lundmark ta emot skit från tror jag samtliga motståndare, osportsligt tycker jag, hur tänker du?

– Jag har inte sett situationen och David har inte nämnt det för mig så jag kan inte uttala mig. Hade jag sett hade jag kunnat uttala mig vad som hänt. Men om jag blickar bort från denna match då, i min värld när en match är över, då tackar man och det är respekt i det hela. Det är oavsett om man möter BoIS, Surahammar eller HC Dalen. Det är liksom, man tackar, matchen är slut och då släpper man, så tycker jag. Men som sagt, denna situation har jag inte sett.

Blir det heta känslor mellan lagen eller spelare någon gång nere i spelargångarna i periodpauser eller efter match?

– Inte i Billingehov genom att här går vi ut på olika ställen. Det är ju klart att det kan finnas känslor i korridoren emellanåt och lite frustration men ganska lugnt ändå för många gånger går vi inte ut på samma ställe. På ett ställe gör vi ju det och det är derbyt mot BoIS, haha. Nej men det är ganska lugnt faktiskt och det brukar många gånger vara att domarna är skickliga och skickar av det ena laget först. Men det är på isen man ska göra upp, man ska inte göra upp i en spelargång eller någon annan stans, det är löjligt tycker jag personligen.

När vi snackade senast så sade du att du kanske hade seriens bästa målvakter när det kom till straffar och Viktors insats ju längre matchen led var ju fantastisk och helt strålande när det väl kom till straffläggning?

– Ja men så är det. Både Hugo (Fagerblom) och Viktor har varit jävligt starka rent ut sagt vad det gäller straffar. De har ett jäkla bra tålamod och ett bra spelsinne där bägge två. Det är en trygghet för oss när det kommer till straffar och även när vi faktiskt får frilägen emot oss under match. Visst, vi har släppt in några stycken men de är skickliga där och det ger en trygghet. Det gör också att i hur de hanterar frilägen med mera gör att vi kanske vågar släppa loss lite offensivt också utespelarna. Vi vågar det där lilla extra och det är en trygghet med bägge två. Jag har inte sett någon statistik på straffarna men det känns som de leker bra. Det är ett helsike ibland när vi kör strafftävlingar på träningar, de är ruggigt vassa och det kan ta tid för oss att göra mål.

Straffstatistik, hur räknas den egentligen? Straffavgörande verkar inte räknas?

– Det är nog bara avgörande målet men jag vet faktiskt inte med statistiken där och hur det räknas, jag är brutalt dålig med statistik så pass på den frågan.

Henrik Thegels straffmål var hans 100 mål i SIK var det en som observerade på vårt supporterforum. Jag kollade upp och så är det, 100 seriemål nu plus 25 mål i träningsmatcher!

– Hundrade målet i SIK, oj, häftigt. Det visste jag inte men där skulle man ju gratulerat givetvis. Häftigt men jag är inte förvånad för han har gjort några säsongen här nu och det är en effektiv spelare. Coolt, med det fick han avgöra en viktig allettanmatch!

Några läsarfrågor här och vi börjar med en som undrar nu när serien har vänt och ni mött alla, vilket är det bästa laget ni spelat mot i allettan?

– Huddinge skulle jag säga. Nu jobbar ju vi för att det inte ska bli så här nere men däruppe var de steget före oss väldigt mycket, det tycker jag faktiskt, de var skickliga. Halmstad leder serien så då är ju de bäst på ett sätt men samtidigt tycker jag att vi var med i den matchen annorlunda. Men än så länge är det Huddinge som varit lite vassare.

Samma läsare undrar också vilken match i allettan ni har varit som bäst i?

– Jag undrar om inte bästa matchen hittills, ja alltså i premiären vänder vi ett underläge, det är starkt, men sett över en hel match tycker jag Kallinge/Ronneby matchen från vår sida. Där tycker jag vi var bra nästan rakt igenom.

Tredje och sista läsarfrågan, Vilket spelmoment vill du mest förbättra och är det något ni lägger motsvarande energi åt på träningarna?

– Det är väl framförallt att vi pratar väldigt mycket om spelet i egna zon, spelet med puck och spelet utan puck. Det är nästan bara egna zon som jag pratar om, offensiv zon har killarna ganska fritt. Jag har egentligen två punkter och det tänker jag inte sitta här och avslöja, men sedan har de ganska fritt offensivt. Jag vill se fantasi och kreativitet. Men det är just i defensiva zon och spelet med och utan puck som många gånger blir matchavgörande kan jag tycka och i vår spelstil så grundas det väldigt mycket där nere.

Anton Brandhammar och Rasmus Gustafsson har varit eller är skadade, hur är statusen på dem?

– Högst troligt kan de vara redo för ett derby nästa vecka. De spelar inte imorgon men derbyt ser ganska troligt ut att det kan bli.

Övriga skador eller sjukdomar?

– Nej väldigt förskonade från det. Ström (Jonathan) var lite sjuk på matchen senast men är tillbaks nu och redo. Det syntes inte att han var sjuk på matchen, han hängde ju dit en ganska snyggt. Annars kan jag inte komma på någonting. Där ska jag också ge beröm för det är ett tecken på att vår fystränare Fredrik Söder har gjort ett väldigt bra jobb.

Då skickar vi en god tanke till Fredrik!

– En god tanke kan definitivt Söder få!

Returmöte mot Troja, vad har du för tankar inför matchen?

– Jag vill ju se att vi liksom anammar vårt positionsspel omgående, att vi är påkopplade. Det är ju det vi har pratat om det senaste egentligen. Jag vill också se att vi spelar med smartness där nere. Det är ett lag med några rutinerade rävar så då gäller det att man kopplar på därute och inte kanske ger för mycket enkla ytor till dem eller ger dem för enkla puckar. Vi måste vara påkopplade, det är ett skickligt lag, det ser man ju bara genom att kolla laguppställningen. Sedan krävs det att vi trampar mycket skridskor. Det är vår styrka och det är ju dumt att inte göra det. En tight match senast som de avgör med 40 sekunder kvar, det ska bli kul och det är klart att vi är revanschsugna också. Sedan har vi hört rykten om att det kommer en supporterbuss rullande men jag ser på dig att det är nästa fråga, hehe.

Ja du är alltid före mig haha. (Det går nästan inte en intervju utan att Hellas börjar prata om en sak som jag planerat som nästa fråga. Reds. Anm.)

– Haha, ja du ser, jag är smart, skrattar Johan hjärtligt.

Du är van vid att det nästan alltid finns Skövdesupportrar med på matcherna men de där större supporterskarorna har vi inte lyckats få iväg sedan 2016 då Anders Spaak var tränare. Den här gången får Rebellerna iväg en storbuss igen vilket jag tycker är vansinnigt kul. Min tolkning är att Skövdesupportrarna tycker vi gör en rätt rolig säsong. Har du några tankar om lördagens bortastöd samt lagets spel och resultat såhär långt in i säsongen?

– Delvis är det så att vårt resultat är ju roligare i år vilket jag tror speglar. Sedan tror jag att vår relation, supportrar gentemot denna grupp också har blivit tätare om man säger som så på många sätt. Det känns så i vilket fall att laget och supportrar jobbar tillsammans mot ett mål. Det tycker jag har växt fram mer och mer och där ska definitivt Rebellerna ha all creed. Jag tänker på allt ifrån detta att vi kör detta med efter match snack (efteRsnack) vilket är jättebra och vi försöker vara väldigt öppna också och finnas tillgängliga för alla. Det är liksom inga stängda dörrar här, så är det. Det är jäkligt kul och vi pratade om det förra matchen faktiskt, då hörde jag ner i båset en trumma, jag hörde hejaramsor och jag brukar ändå vara väldigt isolerad i mina tankar. Det var ett bra tryck däruppe, både jag och spelarna reagerade på det. Det var nog er bästa match, det ska jag ge er och det gillar vi. Det gick tungt för oss ett tag där och då började det och det gillade vi. Det är kul givetvis att komma ned till Ljungby, det kommer vara mycket folk på deras match, det vet man alltid att det är. Men att se en hel busslast med gubbar från schlätta, säger man så, det blir jävligt kul. Det var roligt innan men det blir ännu roligare nu när man får den stöttningen på bortaplan.

Vem ställer du mellan stolparna under lördagseftermiddagen?

– Jag fortsätter med Viktor!

Jag hoppas vi kan hjälpa till med lite extraenergi nere i Ljungby nu och stort lycka till!

– Tack så mycket!

Matchen går naturligtvis att se på webben och länk till den sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24391

Matchtråd på Rebellernas supporterforum hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=821

Föredrar du sociala forum om du blir sugen på att skriva något om matchen så skall du naturligtvis göra det med hashtag #trosik200201

HEJA DI RÖE O INTE DI DÄRA

NU SA VI TA O TRAMPA DOM PÅ TÄRA

SIK SIK SIK