Poänglös smålandstripp för SIK

Att åka till Ljungby Arena för att plocka med sig poäng hem är inget SIK är vana vid, åtminstone inte de senaste åren. Under lördagen hade laget med sig ett helt koppel med supportrar och ett massivt stöd på läktarplats. Men laget var inte tillräckligt rejäla under matchen och tvingades dessutom klara sig utan en viktig kugge framåt under stora delar av matchen.

Skövde IK gjorde en spelmässigt bra insats under den första perioden borta mot Troja/Ljungby och var väl så bra som hemmalaget. Skövde skapade en hel del chanser och hade definitivt kunnat gjort några mål under den inledande akten.

Men framför allt fick de döda utvisningar. Tre gånger fick SIK sätta sig på fel sida och spela i numerärt underläge. Alexander Henriksson åkte för slashing efter 7.43, den var tämligen solklar. Minuten senare åkte Henrik Thegel ut, även han för slashing när han lyfte klubban på en Trojaspelare. Efter knappt 16 minuter var det Jonas Nymans tur att få sätta sig på botbänken, förseelse? Slashing naturligtvis. Även den gången kändes utvisningen helt felaktig när han slog på pucken.
– Mycket spel i egen zon och vi gör det för lätt för dem, vi är inte tillräckligt rejäla och inte tillräckligt noggranna i det vi gör, ansåg Johan Hellström.

Under SIK:s andra utvisning tog dessutom hemmalaget ledningen. Mattias Åkesson fick ett jätteläge efter knappt tio minuter men Viktor Andersson sto för en fenomenal räddning med plockhandsken.
– Det blir på tok för ryckigt för oss och vi får inte igång vårt spel. När vi börjar komma in i det så får vi en ny utvisning mot oss, sa Johan Hellström.

Istället kom målet knappa minuten senare, Mattias Elfström skickade iväg en puck från offensiv blå, den gick via Sebastian Hanssons klubba och ställde Viktor Andersson fullständigt.

Skövdes förstaperiod var stundtals riktigt bra och laget var värda att få spräcka målnollan framåt. Men efter 20 minuter var ställningen 1-0.
– Första perioden är väl den som är mest okej på vissa sätt, även om de får spela lite powerplay där, vi får inte igång maskineriet på hela matchen egentligen, det kuggar i ibland och ibland gör det det inte, sa Johan Hellström.

Emanuelsson tvingades av

I den andra perioden var det SIK som började bäst, laget tryckte på ordentligt och hemmalaget hade svårt att hänga med i tempot.

Tyvärr för Skövdes del tvingades Jesper Emanuelsson av isen redan efter en och en halv minut efter att ha fått en skridsko i ansiktet och Emanuelsson tvingades sy ett antal stygn och kunde inte se någonting på sitt vänsteröga efter situationen. Domare Bergqvist drog aldrig upp armen för att teckna för utvisning utan istället var det en av linjedomarna som berättade att det skulle vara utvisning. Efter lite konferens blev det två minuter för tripping…
– Ja han fick en skridsko i ansiktet, han har haft tur i oturen, han fick ett jack över kinden och har fått sy några stygn men det har svullnat upp så han ser inget på det ögat, sa Johan Hellström.

Tjugo sekunder innan utvisningen var avklarad fick hemmalaget syna utvisningsbänken på nytt, den gången på grund av för många spelare på isen och det var alltså, återigen, linjedomaren som tog utvisningen.

I det efterföljande powerplayspelet kvitterade Dennis Santesson med ett väl avvägt skott från högerkanten som ställde Anton Svensson.

Men det tog bara 41 sekunder innan Skövde fick ett nytt boxplay emot sig. Johan Planeby jagade puck i offensiv zon, försökte få tag i pucken och domare Bergqvist valde att dela ut en tvåa för, slashing. Utan att Planeby varit i närheten av någon Trojaspelare.

Troja var vassa i sitt powerplayspel och såg till att snabbt ta ledningen på nytt, Victor Romfors hittade en lucka hos namnen Andersson och Troja kunde därefter koppla greppet om matchen.

När SIK tvingades framåt för att nå en ny kvittering så blottade de sig samtidigt bakåt och hemmalaget fick mycket ytor att åka på.

Bland annat fick de ett tre mot ett läge som avslutades med att Sebastian Hansson fick stå ensam i slottet, fick pucken och lyfte in den bakom Viktor Andersson.

I slutet av perioden fick de dessutom dubbla chanser, först var det Carl-Johan Sjögren som blev fri med Viktor Andersson, men när han skulle avsluta lyftes hans klubba undan och domare Bergqvist dömde straffslag.

Straffen togs om hand av Mattias Elfström men han lyckades inte överlista Viktor Andersson den gången.

Plockade målvakt tidigt

I den sista akten försökte SIK komma tillbaka med ett massivt stöd från bortasupportrarna men det ville sig inte för Skövde. Troja kunde försvara sig på ett relativt enkelt sätt och SIK hade svårt att skapa några ordentliga målchanser.

Samtidigt krigade de för att inte släppa till något bakåt och Axel Abrahamsson täckte flera skott under matchens gång.
– De är tyngre och noggrannare än oss, både i sarghörnen och i passningsspelet. Det finns en välvilja i det vi gör men vi måste vara lite bättre om vi ska slå Troja/Ljungby, ansåg Johan Hellström.

I ett sista försök att få till en reducering plockade SIK sin timeout och sin målvakt med drygt tre minuter kvar att spela, men det gick som det i stort sett alltid gör. William Romfors kastade ut pucken från egen zon och pucken gled hela vägen in i det tomma SIK-nätet och spiken i kistan var ett faktum.

För SIK:s del gäller det nu att ladda om inför onsdagens derby mot ärkerivalen Mariestad BoIS HC i Billingehov.
– Vi var inte på topp idag tyvärr men vi spelar alltid dåligt innan derbyn så det blir en rejäl drabbning på onsdag, avslutade Johan Hellström.