Inför Skövde IK – Mariestad BoIS HC

Sista derbyt i allettan och med tanke på vilken oerhört viktig match det är borde Billingehovs läktare bli välfyllda av hängivna fans till de bägge lagen. Gästerna spelar för seriesegern och hemmalaget krigar om en viktig plats i play off. Hemsidans gissning är att samtliga supportrar, oavsett lag man håller på, kan se fram emot en rolig och underhållande kväll i den fina ishallen vid berget Billingens fot. Välkomna till derbyfest på Billingehov!

Jag tycker ni krigar rätt bra nere i Ljungby men Troja är duktiga och tar udden av det, hur ser du på lördagens match, lyder tisdagskvällens första fråga till Johan ”Hellas” Hellström ifrån hemsidan?

– Jag håller med om att vi krigar på. Att vi ger det hela chansen, däremot är det för slarvigt passningsspel. Vi fuskar inte i positionsspelet, däremot så hittar vi inte rätt och Troja är så pass skickliga, det finns många rutinerade rävar där som tar vara på lägena därefter. Vi skapar lägen med mera men vi hade behövt vara noggrannare för att gå vinnande ur den striden. Men hjärtat satt absolut på rätt plats, det ifrågasätter jag inte. Det är ytterst få gånger jag har ifrågasatt det hos oss. Det blev lite ryckigt där med box och grejor och vi fick inte riktigt rytm i vårt spel. Ja då blev det som det blev men vi hade kunnat hantera det annorlunda tycker jag. Men vi förlorade mot ett bra lag.

Det är en fruktansvärt fin ishall de har där nere, är det lika fint bakom som ute i ishallen?

– Ja det är det! Det är en toppmodern anläggning och den är lagom stor också tycker jag. Det är fräscha omklädningsrum, lokaler, restaurang, de har ett fint gym och de har även en liten träningsplan också, som oss ungefär. Så det är en jättefin anläggning.

Det blev några boxplay för mycket?

– Ja så kan man väl summera det. Vi släpper två i box men å andra sidan fick vi väl spela fjorton minuter också i boxen. Ja vad ska man säga, ja det är klart att vi kanske skulle hanterat det annorlunda i vissa situationer därute, sedan tycker jag att vissa situationer inte var sådär jätteallvarliga om jag ska vara helt ärlig. Men nu blev det som det blev och de hänger två när vi har box och vi hänger ett när vi har pp.

Sedan fick Jesper Emanuelsson en skridsko i ansiktet som skar ett jack, tur i oturen är att ögat klarade sig, berätta om statusen på Jesper?

– I Jespers fall just nu så är han inte med på grund utav att det har svullnat, han kan inte öppna ögat om man säger som så. Det är svullnaden vi väntar på att den ska gå ned så att han kan se. Det kan ju ta, han kanske är pigg tills imorgon och det kanske tar fyra-fem dagar. Så är det och tur i oturen men han är snart tillbaks vilket är härligt.

När vi ändå är inne på skador så är vi naturligtvis nyfikna på Rasmus Gustafsson och Anton Brandhammar?

– Bägge två är med imorgon. De har kört på is under veckans gång och det har också varit lite safety med dem att man inte valt att stressa igång dem utan varit noggranna här i processen. De har tränat och kört och det ser bra ut så de är med på matchen imorgon.

Och övrigt vad gäller skador och sjukdomar?

– Annars är vi förskonade. Inget nytt förutom Emanuelsson.

Jag hörde en spelare beskriva dig en gång som att du är noga med detaljer?

– ja, hehe, ja men det kan nog vara, ja jag vet inte, ibland kanske det går till överdrift också. Jag är väldigt för detaljer, hur man ska lägga klubbor, hur man ska ställa skridskor i vinklar, hur man ska placera sig, hur man ska transportera pucken för att ge bäst passningsvinklar. Jag är nog en liten nörd på det sättet att jag har inget liv vilket gör att det är sådant jag grottar ned mig i. Så detaljer, ja det kan nog definitivt stämma.

Du som tränare har naturligtvis en klar bild över hur du vill att det ska se ut. Om du kommer ihåg i höstas hade du uppe taktiktavlan och visade ett specifikt spelmoment och hur du ville ha det för mig?

– Jo jag kommer ihåg att du och jag satt här och snackade lite om vissa detaljer ja.

Jag ser ju med egna ögon att just det spelmomentet har ju ändrats massor, antingen har du fått det ditåt det hållet du ville ha det eller så har du ändrat upplägget just där?

– Nej men den situationen, det är dit vi har tagit det. Vi har tagit det till en viss nivå och sedan i början av allettan så byggde vi på lite. Vi utvecklar det hela tiden det momentet men det finns självklart fortfarande grunder med i det. Det är klart att en hockeysäsong och med ett lag såhär, det är en levande process kan man säga. Det dyker alltid upp nya saker och man behöver ändra och finslipa med mera för att anpassa. I takt med att spelare förhoppningsvis blir bättre och bättre också och i samma takt som de utvecklas individuellt kan man förhoppningsvis utveckla spelet också och spela mer och mer avancerat om man säger som så.

Det är ju bara ett moment det du visade men jag antar att det finns massor av andra moment som utvecklats på liknande sätt och som du som tränare har blick för. Hur tycker du att laget har utvecklats över säsongen med avseende på specifika moment?

– Vi har haft en bra utveckling, det tycker jag definitivt. Killarna har haft en bra utveckling också, de tar kliv hela tiden. Det blev ju lite annorlunda för oss för det är första gången vi är i allettan med denna grupp om man säger som så och att sätta spelet på den nivån gjorde ju att man behövde justera lite och vi växer in i det sakta men säkert i vissa delmoment. Sedan är det vissa moment som kanske stått still lite och där hade jag kanske velat se att vi tagit ytterligare kliv men det kommer ju hela tiden. Men det är inget snack om att gruppen haft en utveckling och ser man till varje individ kan man se enorma kliv jämfört med ett år tillbaka. Det är olika spelmoment, det är hur man hanterar puck i trängda situationer, hur man anpassar sig efter spelets gång och hittar ytor. Killarna har verkligen tagit jättekliv och det är häftigt att se den utvecklingen om man bara jämför med ett år tillbaka i hur man hanterar vissa situationer nu. Däremot, nu är det en ny nivå här med allettan och då blir det en form av anpassning för spelarna också, man samlar på sig rutin och erfarenhet från detta. Men spännande utveckling, det är det definitivt.

Du och förresten nästan alla tränare påpekar ofta detta med tålamod och det är ju att ha tålamod och upprepa det man tränat på istället för att hitta på egna grejor som jag uppfattar det?

– Nja, det är en fin linje det där för man vill ju inte strypa kreativiteten för den måste varje individ ha för att kunna utvecklas. Men däremot tålamod med att ha tydliga ramar och verkligen repetera det vi pratar om. Vi pratade idag om saker som vi pratade om i augusti och hela tiden hålla fast så det är väl speltaktiskt tålamod. Sedan ska varje individ ha tålamod också tycker jag. Alla utvecklas olika, vissa spelare går det jättefort för och man kan hamna i allsvenskan nästa år, andra kanske tar tre-fyra år. Det handlar om att ha en bra daglig verksamhet både som spelare och som förening så kommer också resultaten. Sedan finns det också tålamod som förening, där tänker jag generellt sett i hockeysverige så tycker jag det är för många som har för bråttom. Man ska bygga i lagom takt och man ska bygga organisation. Jag kan tänka mig att det kanske är många klubbar som har lite höga målsättningar ibland och inte fått den insikten var man är här och nu, så det är också en form av tålamod. Det kanske är klyschiga svar från mig men tålamod är en nyckel inom hockeyns värld.

En läsarfråga här nu när det börjar tighta till sig ordentligt i streckkampen. Ser du några nyckelmatcher för er i de avslutande sex omgångarna?

– Nej, det är alla matcher. Det är klart att sista omgången kan det ju stå mellan oss och ett annat lag där och det är ju en form av nyckelmatch. Det är slutspelsmatcher allting så vi måste verkligen vara förberedda till alla matcher att ta så många poäng som möjligt. Det var väl en viktig seger i Tranås vi tog där kan jag tänka mig i och med att de är i nivå med oss. Visby/Roma var nog också en viktig seger. Men slutspelsmatcher, slutspelskaraktär på allt för oss.

Det är 18 poäng kvar att spela om och det är ju faktiskt massor?

– Ja det är väldigt många poäng.

Dags för derby igen och det snäppar ju verkligen upp här där gästerna spelar för en plats i hockeyettanfinalen och vi slåss för att nå play off, tankar inför matchen?

– Det är en häftig och det har jag sagt tidigare. Det är klart att det är häftigt med det trycket som är kring denna matchen och biljettförsäljningen går bra också har jag hört så det kommer ju att bli en ruggig inramning. Tankar inför matchen är ju att vi har en revansch. Senast vi var där, jag ska inte ta ifrån BoIS segern men jag tycker inte vi kom upp i nivå kring vissa delar och det är ju där vi vill ha revansch och ta den på oss själva och ge oss själva chansen att ta en seger. Förra derbyt var det inte sådär jättemycket känslor inblandat, det var en match som de vann med lite större siffror också och då kanske det inte riktigt blev den hettan som det varit i de andra matcherna där det har varit uddamålssegrar eller straffsegrar bägge två tror jag. Så en tight match tror jag på och som du säger, de är med i racet om att vinna serien och de har gjort det bra här på sluttampen men fokus för oss är på vår egna prestation, varje byte, så ska det kunna bli en rolig kväll.

Är det Hugo Fagerblom som kliver in eller fortsätter du med Viktor Andersson?

-Mot Mariestad är det Hugo.

Då så önskar jag lycka till i derbyt!

-Tack så mycket!

Som vanligt är det efteRsnack med Rickard Dahl och några spelare tio till femton minuter efter slutsignalen uppe vid supporterkiosken. När Rickard är färdig med spelarna delar Rebellerna ut pris till Januari månads spelare framröstad av Rebellernas styrelse.

På tal om månadens spelare, som ni vet pågår omröstningen till Årets Spelare uppe vid supporterkiosken. Det är två hemmamatcher kvar att rösta så passa på att göra just Din röst hörd.

Matchen sänds på webben och adressen till webbsändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24396

Matchtråden på Rebellernas supporterforum hittar du här. https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=820

Nu är lagret på läsarfrågor slut. Jag hoppas att ni skickar in nya frågor till [email protected]

KRIGA SKÖVDE KRIGA